Afera Đoković se poglablja: Ali Đokoviću grozi zaporna kazen? – TOPNEWS.si

Afera Đoković se poglablja: Ali Đokoviću grozi zaporna kazen?

Afera Đoković se poglablja: Ali Đokoviću grozi zaporna kazen?

Novak Đoković je ob prihodu v Avstralijo napravil veliko napako v svoji izjavi, ki jo je objavilo zvezno okrožno in družinsko sodišče Avstralije v začetku tega tedna.

Đoković je namreč označil polje, da v 14 dneh pred odhodom na OP Avstralije v Melbournu ni potoval v nobeno drugo državo.

V Ozu je pristal pozno 5. januarja, a objave na družbenih omrežjih so pokazale, da je v tem obdobju preživel čas v Španiji. Iz slike je videti, kako trenira na teniškem igrišču v Marbelli v Španiji. To je pripisal “človeški napaki” v imenu svojega agenta.

“V zvezi z vprašanjem moje potne deklaracije je to v mojem imenu predložila moja podporna skupina – kot sem povedal uradnikom za priseljevanje ob mojem prihodu – in moj agent se iskreno opravičuje za administrativno napako pri odkljukavanju napačnega polja o mojem prejšnjem potovanju pred prihodom v Avstralija…. To je bila človeška napaka in zagotovo ne namerna. Živimo v težkih časih v globalni pandemiji in včasih se te napake lahko pojavijo.”

Ministrstvo za notranje zadeve na svoji spletni strani opozarja, da je posredovanje “lažnih ali zavajajočih informacij” vladi “resno kaznivo dejanje”, ki pomeni možno zaporno kazen.

To pa tudi ni edino vprašanje, ki ga bo avstralsko ministrstvo za notranje zadeve vzelo pod drbnogled, saj so se včeraj pojavila vprašanja, ali so bili rezultati Đokovićevega pozitivnega PCR testa zmanipulirani?

Spomnimo, test na koronavirus s številko 7371999 naj bi bil pravzaprav vstopnica Novaka Đokovića za nemoten vstop v Avstralijo. Ta pozitiven test je najpomembnejši argument, ki ga je navedel necepljeni teniški igralec, zakaj mu je treba, kljub strogim vstopnim predpisom, dovoliti v državo za nastop na OP Avstralije, ki se začne 17. januarja. PCR test je bil opravljen ob 13:05 16. decembra, sedem ur pozneje pa je bil vrnjen pozitiven izvid.

Tako vsaj nakazuje dokumentacija Inštituta za javno zdravje Srbije, ki so jo Đokovićevi odvetniki pozneje predstavili na sodišču. Toda, natančnejši pogled na domnevno pozitiven PCR test, zlasti njegovo digitalno različico po poročanju Der Spiegla, sproža vprašanja.

Der Spiegel je namrel odkril, da digitalni podatki kažejo na to, da rezultati testa sploh niso od 16. decembra. V digitalnih rezultatih je časovni žig za 14:21, 26. decembra. Takšne časovne žige običajno izdelajo sistemi za korona teste, ki označujejo, kdaj so posamezni testi vneseni v ustrezno bazo podatkov. To se običajno zgodi le nekaj minut po tem, ko je rezultat testa na voljo. Druga možnost bi lahko bila, da se časovni žigi ustvarijo, ko testirana oseba prenese rezultate s strežnika.

Đokovićeva odvetnika sta predstavila tudi drugi, negativni test v okviru imigracijskega postopka teniškega zvezdnika. Ta test naj bi bil očitno namenjen dokazovanju, da je Djoković od takrat okreval po bolezni COVID-19. Glede na predloženo dokumentacijo je od 22. decembra popoldne – čas tega testa pa potrjuje digitalni časovni žig.

Rezultati testa vključujejo tudi QR kode, in ko je Der Spiegel skeniral QR kodo za test od 16. decembra, so stvari postale čudne. Ob 13:19 v ponedeljek je bil rezultat skeniranja “rezultat testa negativen”, približno eno uro kasneje, ob 14:33 v ponedeljek je drugo skeniranje QR kode vrnilo drugačen rezultat, “Rezultat testa pozitiven.”

pcr.euprava.gov.rs

Medtem je avstralski minister za priseljevanje Alex Hawke dejal, da danes ne bo sprejeta odločitev o preklicu Đokovićevega vizuma.

Minister od ponedeljka razmišlja o osebnem posredovanju v zadevi, potem ko je Đoković zmagal v sodni bitki proti avstralskim mejnim silam.

Saga o srbskem zvezdniku naj bi se nadaljevala vsaj še en dan.

COMMENTS

Wordpress (0)