Erika Žnidaršič ima pravzaprav srečo, če bi TVS še vodila dvojec Možina-Gerič, bi ji čez noč ukinili oddajo, tako kot sta leta 2008, na intervencijo Barbare Brezigar, Možina in Gerič ukinila Vroči stol – TOPNEWS.si

Erika Žnidaršič ima pravzaprav srečo, če bi TVS še vodila dvojec Možina-Gerič, bi ji čez noč ukinili oddajo, tako kot sta leta 2008, na intervencijo Barbare Brezigar, Možina in Gerič ukinila Vroči stol

Erika Žnidaršič ima pravzaprav srečo, če bi TVS še vodila dvojec Možina-Gerič, bi ji čez noč ukinili oddajo, tako kot sta leta 2008, na intervencijo Barbare Brezigar, Možina in Gerič ukinila Vroči stol

Vrnimo se v leto 2008. Direktor TV Slovenija je bil “ljubiteljski zgodovinar” Jože Možina, odgovorni urednik pa Rajko Gerič. Na sporedu zvečer je bila oddaja Vroči stol, ki jo gledalo povprečno 400.000 gledalcev, mimogrede o takšnih številkah katerekoli informativne oddaje na televizijah lahko danes uredniki le sanjajo.

Tema korupcija, zasedba pa eminentna: generalna državna tožilka Barbara Brezigar, direktor Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Slovenije Aleksander Jevšek, nekdanji sodnik, direktor vladnega urada za preprečevanje korupcije, državni podsekretar na Ministrstvu za pravosodje in višji državni tožilec, od leta 2008 pa odvetnik Boštjan Penko, prvi predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos, odvetnik Franci Matoz, Bojan Dobovšek, ki je bil kot predstavnik sodne veje oblasti izvoljen za člana Komisije za preprečevanje korupcije.

Vse ok, običajna nervoza pred oddajo in še zadnje priprave v maski, ki je maskirala še Barbaro Brezigar in ki je, ko je videla zasedbo nervozno vstala, vzela pod roko Aleksandra Jevška in odvrgla maskirno oblačilo in skupaj sta odkorakala skozi vrata RTV-ja. Razlog, ker ni bila obveščena, da bo v oddaji sodeloval takrat še tožilec Boštjan Penko, ki so ga čez teden dni spektakularno aretirali. Barbara Brezigar pa je v funkciji generalne državne tožilke napisala jezno pismo z glavo Generalnega državnega tožilstva in zahtevala  sankcije za voditelja oddaje. Jože Možina me je že med oddajo obvestil, da je oddaja Vroči stol ukinjena in da je ne bo več na sporedu TV Slovenija. Kmalu zatem pa je sledila tudi odpoved meni kot novinarju in voditelju oddaje, ker je menda Rajko Gerič zagrozil z odstopom z funkcije odgovornega urednika, če mi podaljšajo pogodbo o zaposlitvi.

Franc Kangler, ki je bil gost zadnje oddaje Tarča, pa čeprav je na funkciji državnega sekretarja na notranjem ministerstvu, seveda nima te moči, kot jo je imela Barbara Brezigar, ki je mimogrede, kakšna ironija zgodovine, nastopila sicer v stranski vlogi v zadnji oddaji  Tarča v kateri je bil glavna zvezda Franc Kangler, da bi enostavno ukinil oddajo.

Zato ima Erika Žnidaršič pravzaprav srečo, da ji niso ukinili oddaje in je enostavno vrgli iz službe. V primerjavi z letom 2008 so sankcije pravzaprav blage, zgolj prepoved nadaljevanja oddaje z Francom Kanglerjem, Erika pa bo  verjetno morala v iti v Canosso.  Namesto Tarče  pa bo morala ekipa  v četrtek narediti  oddajo  o “herojskem in nadčloveškem boju vlade” z nevidnim sovražnikom epidemijo Omikrona.

Oddajo, v kateri je bil gost državni sekretar notranjega ministrstva Franc Kangler, je voditeljica Tarče sicer zaključila z besedami: “Hvala lepa za pojasnila. V naslednji Tarči jih pričakujemo od policije, tožilcev in sodišča. Hvala, ker ste nas spremljali. Sledita Globus in Točka preloma.” Potem se je izkazalo, da ta četrtek oddaje ne bo na sporedu, kar je sprožilo tudi govorice, da jo bodo ukinili.

V izjavi za javnost na RTV vse govorice, povezane z oddajo Tarča, zanikali. Ob tem so zatrdili, da oddaja ostaja na sporedu. Da jo bo tokrat nadomestila oddaja “Premagajmo covid-19”, so se odločili na začetku preteklega tedna, so zatrdili in dodali, “da smo v izjemnih okoliščinah dolžni ostati programsko fleksibilni in se prilagoditi javnemu interesu”.

Kot torej zatrjujejo v sporočilu za javnost, odločitev o nadomestitvi oddaje v tem terminu ni bila povezana z vsebino prejšnje Tarče. Ob tem so obsodili napade na zaposlene, poskuse blatenja ter izvajanja pritiska nanje in na celotno RTV Slovenija. “Prepričani smo, da je kultura dialoga ključen del zdrave in zrele demokratične družbe in da se moramo vsi potruditi za neodvisnost in avtonomnost novinarstva in javnega medija,” so še zapisali.

 

COMMENTS

Wordpress (0)