(VIDEO) “Se pravi, v tem primeru imate več skupnega s tistimi, ki ste jih na lanskih volitvah rušili, kot s tistimi, ki ste jih podpirali in postavljali” Žan Mahnič o tem, “da bodo otroci lačni še štiri leta” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Se pravi, v tem primeru imate več skupnega s tistimi, ki ste jih na lanskih volitvah rušili, kot s tistimi, ki ste jih podpirali in postavljali” Žan Mahnič o tem, “da bodo otroci lačni še štiri leta”

(VIDEO) “Se pravi, v tem primeru imate več skupnega s tistimi, ki ste jih na lanskih volitvah rušili, kot s tistimi, ki ste jih podpirali in postavljali” Žan Mahnič o tem, “da bodo otroci lačni še štiri leta”

DZ je danes z 59 glasovi za in nobenim proti sprejel zakonska predloga Inštituta 8. marec o brezplačnih šolskih kosilih. Tako bodo do brezplačnega kosila od 1. septembra 2027 upravičeni vsi šolarji. Sprejeli pa so tudi dopolnilo predlagatelja, po katerem bodo do polne subvencije kosila od jeseni upravičeni otroci iz najšibkejših družin.

Kot je na seji pojasnila Tanja Matijašević iz Inštituta 8. marec, z dopolnilom k predlogu novele zakona o šolski prehrani oziroma predlogu sprememb zakona o osnovni šoli predlagajo, da se uveljavitev brezplačnih kosil v osnovne šole premakne za eno leto, v leto 2026, ko se zaključi mandat tega sklica državnega zbora. Poslanci so dopolnilo zavrnili.

“Če so v Sloveniji otroci lačni – in so lačni, potem je potrebno takojšnje ukrepanje. Ampak štiri leta, poslanke in poslanci, to ni takojšnje ukrepanje. Po našem zakonu bi že v naslednjem šolskem letu tako učenci kot dijaki dobili zastonj kosilo. Zdaj tega ne bo.

“Ja, prav neverjetno je, da ima zakon Slovenske demokratske stranke več skupnega z originalnim zakonom, ki ga je vložil Inštitut 8. marec, kot pa ima ta amandmirani zakon Inštituta 8. marec skupnega z originalnim zakonom Inštituta 8. marec. Se pravi, v tem primeru imate več skupnega s tistimi, ki ste jih na lanskih volitvah rušili, kot s tistimi, ki ste jih podpirali in postavljali in ki so sedaj vaš zakon praktično povsem razvrednotili. Meira je rekla: »Ne, otroci v Sloveniji niso lačni, ali si kdo upa to trditi?« Se pravi, vprašala je, ali si upa kdo trditi, da v Sloveniji otroci niso lačni. Seveda si nihče tega ne upa trditi, ker lahko trdimo ravno nasprotno – otroci v Sloveniji so lačni. Ampak zaradi vas, kolegice in kolegi, bodo lačni še štiri leta,” je bil kritičen poslanec opozicijske SDS Žan Mahnič.

 

DZ pa je sprejel dopolnilo, s katerim se bo z začetkom naslednjega šolskega leta pravica do polne subvencije razširila na otroke, ki živijo v gospodinjstvih, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo sega do vključno četrtega dohodkovnega razreda po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Niso pa sprejeli dopolnila, da bi otroci, katerih starši so v petem dohodkovnem razredu, imeli pravico do 50-odstotne subvencije že z naslednjim šolskim letom, in ne šele od septembra 2024.

Državni sekretar na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Boris Černilec je med drugim povedal, da se s predlaganimi spremembami zagotavlja pravica do 100-odstotnega subvencioniranega kosila s strani države. A opozoril, da bi bilo treba pred uvedbo zagotavljanja kosil v okviru javne službe ugotoviti, ali je z drugačno organizacijo dela mogoče premostiti prostorske težave in težave pri vedno večjem pomanjkanju kadra, s katerimi se soočajo šole.

Spomnil je, da je z zakonom predviden pilotni projekt osrednje šolske kuhinje, kjer bi lahko pripravili večje število zdravih obrokov za več vzgojno-izobraževalnih zavodov. Na podlagi izsledkov navedenega projekta bo mogoče oblikovati tudi ustrezne kadrovske normative.

V razpravi so poslanci koalicije izpostavljali, da so brezplačna kosila za vse osnovnošolce obveza, saj so zapisana tudi v koalicijski pogodbi. Po besedah Tatjane Greif (Levica) gre tudi za koncept šolstva. Damijan Zrim (SD) se je zavzel, da se “to področje uredi danes, enkrat za vselej”. Tudi Robert Janev (Svoboda) podpira zagotovitev brezplačnih kosil za otroke iz družin s povprečnim mesečnim dohodkom na osebo, ki sega do vključno četrtega dohodkovnega razreda že s septembrom 2023 in da se “zgodba o brezplačni šolski prehrani implementira v letu 2027”.

V opozicijski NSi so omenjeno dopolnilo podprli. Janez Cigler Kralj je pripomnil, da je izvajanje zakona “stvar koalicije, da pomaga občinam, ustanoviteljicam šol, da do dneva izvajanja tega zakona lahko razširijo jedilnice. Franci Kepa (SDS) je prepričan, da smo bogata država, da lahko omogočimo vsem osnovnošolcem brezplačne obroke, a tudi za srednješolce bi moral biti v tem zakonu po njegovem mnenju zagotovljen topel obrok.

Po prvotnem predlogu, ki so ga v inštitutu vložili s pomočjo 5000 podpisov državljanov, bi brezplačna kosila za osnovnošolce uvedli januarja 2024.

V Inštitutu 8. marec so veseli, da je bil v DZ sprejet njihov zakon za brezplačna kosila za vse otroke. “Javna osnovna šola je eden izmed temeljnih mehanizmov kolektivne solidarnosti,” so ob tem izpostavili. Po njihovih navedbah mora biti šola prostor, kjer se vsak otrok počuti varnega in sprejetega in ki zagotavlja enake možnosti vsem otrokom.

Veseli so, da je bilo sprejeto njihovo dopolnilo, ki že z začetkom novega šolskega leta zagotavlja brezplačna kosila za otroke, ki živijo pod pragom tveganja revščine. “Veseli smo, da so nam poslanci in poslanke pri tem prisluhnili. Veseli smo, da so pokazali skrb za tiste najšibkejše. To je zmaga za solidarnost, ki je temeljna vrednota naše skupnosti. Še enkrat smo pokazali, da smo družba, ki zaščiti drug drugega,” so zapisali.

Sprejetje zakona v inštitutu doživljajo kot enega od svojih večjih uspehov. Kljub temu pa so razočarani, da subvencije za otroke iz petega dohodkovnega razreda letos še ne bo in da bodo brezplačna kosila za vse zagotovljena šele leta 2027.

COMMENTS

Wordpress (0)