( VIDEO) V super volilno leto s 30 let starim volilnim sistemom, bomo čez štiri leta volili drugače? – Svet za razvoj pri SAZU danes organizira že drugi posvet o spremembah volilnega sistema – TOPNEWS.si

( VIDEO) V super volilno leto s 30 let starim volilnim sistemom, bomo čez štiri leta volili drugače? – Svet za razvoj pri SAZU danes organizira že drugi posvet o spremembah volilnega sistema

( VIDEO) V super volilno leto s 30 let starim volilnim sistemom, bomo čez štiri leta volili drugače?  – Svet za razvoj pri SAZU danes organizira že drugi posvet o spremembah volilnega sistema

Svet za razvoj je 21. oktobra 2021 organiziral prvo razpravo o novem volilnem sistemu. Ta je bila posvečena predvsem vprašanjem njegovega družbenega konteksta in koncepta in jo je z zanimanjem spremljalo večje število udeležencev. V nadaljevanju je Nacionalni svet za demokratično prenovo volilnega sistema oblikoval zakonsko besedilo novega volilnega sistema. Ta prinaša večjo personalizacijo odločanja oziroma večji vpliv volivcev, večjo odgovornost poslancev in bolj izenačene možnosti regij, da dobijo svojega predstavnika v Državnem zboru. Seveda pa se ob tem odpirajo tudi nekatera vprašanja, ki terjajo poseben razmislek in utemeljitve. Zato je Svet za razvoj pri SAZU sprejel sklep o nadaljevanju razprave, ki bo danes v prostorih SAZU.

https://twitter.com/vladaRS/status/1479068056085278722

Predsednik vlade Janez Janša je danes na povabilo predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Petra Štiha obiskal SAZU in se srečal z vodstvom. Pogovarjali so se o zgodovini in poslanstvu SAZU, njenih nalogah in aktivnostih, pa tudi o epidemiji covida-19 in delovanju SAZU v tem času, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Vodstvo SAZU je izpostavilo svoje delovanje v času epidemije covida-19, Peter Štih pa je poudaril prizadevanja SAZU v tem času, vključno s pozivom k solidarnosti in trikratni poziv k cepljenju. Premier Janša se je ob tem v imenu vlade zahvalil za podporo znanosti in ukrepom, temelječih na znanosti v spopadu z epidemijo.

Pogovarjali so se tudi o spravi, kjer je Štih spomnil na izjavo o spravi, ki jo je SAZU izdala v preteklem letu. Prav tako so spregovorili o skrbi za slovenski jezik, o etičnih vidikih uporabe umetne inteligence in o demografskih izzivih.

Štih je v pogovorih izpostavil mednarodno vpetost SAZU, dejal je, da imajo sklenjenih 45 dvostranskih sporazumov o sodelovanju, na podlagi katerih poteka tudi izmenjava znanstvenikov, so še zapisali.

SAZU je najvišja nacionalna znanstvena in umetnostna ustanova, ki je avtonomna in ki med drugim obravnava temeljna vprašanja znanosti in umetnosti, sodeluje pri obravnavi splošnih družbenih in gospodarskih vprašanj, podpira znanstvene, kulturne in umetnostne dejavnosti vseh delov slovenske narodne skupnosti, pa tudi razvija mednarodno sodelovanje na področju znanosti in umetnosti, so še zapisali v sporočilu.

“Obstoječi proporcionalni sistem volitev poslancev v državni zbor je s posameznimi dopolnitvami v veljavi že vse obdobje samostojne Slovenije. V tem pogledu kaže določeno robustnost in prispeva k stabilnosti političnega sistema in političnih elit. Po drugi strani pa se krepi prepričanje, da prispeva k večanju moči političnih strank, njihovemu zapiranju in zmanjševanju vpliva volivcev. To zmanjšuje demokratičnost političnega sistema, negativno pa vpliva tudi na zaupanje vanj ter na kakovost sestave državnega zbora in kakovost odločitev, ki jih ta sprejema. Posledično se zmanjšujeta neodvisnost in moč zakonodajne veje oblasti, krepi pa se izvršna oblast. V luči teh spoznanj se krepijo tudi prizadevanja za dopolnitev obstoječega volilnega sistema v smeri od čistega proporcionalnega h kombiniranemu z večjim vplivom volivcev. Namen razprave je kritično ovrednotiti obstoječi volilni sistem poslancev v državni zbor kakor tudi predlog kombiniranega volilnega sistema”, so zapisali ob prvem posvetu. Posnetek prvega posveta objavljamo spodaj.

Kot so zapisali v Nacionalnem  svet za demokratično spremembo volilnega sistema, ki ga vodi Emil Emil Milan Pintar iz Sinteze in ki bo  danes predstavil  glavne rešitve v predlogu osnutka  zakona o volitvah poslancev v Državni zbor, se bližajo prelomne volitve. “Toda vse bo šlo spet po starem. Stranke, ki vse prisegajo na demokracijo oziroma na ‘oblast ljudstva’ nam bodo spet ponujale svoje ‘prvovrstne’ kandidate, ne da bi volivci lahko izbirali med njimi in ne da bi lahko sami predlagali svoje. Sledile bodo igre ‘kupovanja’ glasov in ‘kupovanja’ poslancev, neizpolnjevanje predvolilnih obljub, šibek in vladi podrejen parlament itd. Volivci pa bomo resignirano modrovali, da je vse ostalo bolj ali manj enako.

Sprememba ni le nujna, temveč tudi mogoča! Verjamemo, da je ključ do aktivnega državljanstva, večje udeležbe na volitvah ter do kakovostnejše in odgovorne politike in večjega zaupanja vanjo prav v volilnem sistemu. V sistemu, ki bo omogočil odločilni glas ljudstvu. V Nacionalnem svetu za demokratično spremembo volilnega sistema predlagamo tako rešitev.

Smo na repu evropskih držav po volilni udeležbi in po zaupanju v politiko. Temu botrujejo kakovost poslancev, njihovega vedenja in odločitev, pa tudi način kako so izbrani. Za naše skupno dobro je nujna sprememba volilnega sistema, če ne že na prihajajočih volitvah pa vsaj v zavezi političnih strank, da bomo čez štiri leta volili drugače”. 

Posvet se bo začel ob 10 uri in ga bomo na Topnews.si in na  YouTube kanalu Toptv.si  prenašali v celoti.

 

COMMENTS

Wordpress (0)