Damin gambit (The Queen’s Gambit) ali eno od zadnjih vodenj Lidije Hren na TV Slovenija pred penzijo – Lidija Hren je sinoči peljala opozicijo skozi t. i. špalir ( stroj, šiba), s katerim so nekoč sprejemali novince na Golem otoku – TOPNEWS.si

Damin gambit (The Queen’s Gambit) ali eno od zadnjih vodenj Lidije Hren na TV Slovenija pred penzijo – Lidija Hren je sinoči peljala opozicijo skozi t. i. špalir ( stroj, šiba), s katerim so nekoč sprejemali novince na Golem otoku

Damin gambit (The Queen’s Gambit) ali eno od zadnjih vodenj Lidije Hren na TV Slovenija pred penzijo – Lidija Hren je sinoči peljala opozicijo skozi t. i. špalir ( stroj, šiba), s katerim so nekoč sprejemali novince na Golem otoku

V debatah o javni RTV je eden od direktorjev, mislim, da je bil  to Anton Guzej, nekoč dejal, da je RTV Slovenija kot tanker, ki se počasi obrača. Vendarle se zdi, da se je pred predvolilnim letom RTV obrnila ekstremno hitro, kot super moderna jahta kakšnega ruskega tajkuna.  Janez Janša je dobil za voditelja prijaznega novinarja Jožeta Možino in o tem intervjuju pravzaprav nima smisla izgubljati besed, saj običajno taki intervjuji naredijo več škode kot koristi,  bolj zanimiv je bil pogovor z opozicijo, ki je šla skozi roke “prekaljene” Lidije Hren.

Lidije Hren , ki je kot “teta iz ozadja” ali tako rekoč nadomestna mati oblikovala in “kalibrirala”  celo generacijo takrat še mladih novinarjev, kot so Možina, Gerič, Slak, Krčmarjeva, Traven, Žnidarčičeva Peskova  in še in še bi lahko naštevali, ki danes “harajo” po MSM medijih, se sicer menda poslavlja z malih ekranov in je bilo sinočnje vodenje pogovora z opozicijo eno od zadnjih na TV Slovenija, saj odhaja v penzijo. Škoda.

https://twitter.com/freetochoose89/status/1476301257761513479

Hrenova je začela  taktično in začetek intervju začela šahovsko, lahko bi rekli z daminim gambitom, končala pa z vprašanjem, ki je tako rekoč dotolklo in matirano opozicijo in sicer  ali se bojijo novih igralcev na politični sceni.  “Mislim, da ne bi bilo dobro, če bi se izognili volitvam, ki so zelo blizu. Temperatura raste in mogoče bi začela prav z vami, koalicijo KUL. Zdaj se vam pojavlja, vsaj tako se zdi, da se je v vašem bazenu še najbolj pojavil nov obraz, če tako rečem, g. Robert Golob. Ali vas je tega kaj strah? Vi ste namreč podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju, povedali, s kom boste in s kom ne boste šli v vlado, s sedanjo koalicijo ne, on pa pravi, stranko bo šele ustanovil, da bo šel ne levo ne desno, ampak tako, kot hodijo tisti, ki povezujejo. Kaj če recimo izidi privedejo do tega, da on dela vlado, dela vlado s sedanjo vladajočo koalicijo in se vam bo to izključevanje negativno obrestovalo?”

“Strankam koalicije priporočam, da za potrebe predvolilnega boja samo poskrbijo, da bo čim več ljudi videlo današnji intervju s KUL opozicijo. Večje reklame si namreč ne znam zamisliti,” je na Twitterju opozicije zapisal eden od podpornikov koalicije in dodal,” sigurno se tudi NeuroVirtu strinja s to oceno”.

https://twitter.com/freetochoose89/status/1476301257761513479

https://twitter.com/_TineB_/status/1476309863907172357

Lidija Hren je tako sinoči peljala opozicijo skozi t. i. špalir (tudi stroj, šiba), s katerim so sprejemali novince na Golem otoku. Vsi »stari« golootočani so ob sprejemu za novince  naredili špalir iz dveh vrst, sestavljen tudi iz 3.000 in več ljudi, dolg tudi dva kilometra. Skozi ta špalir so morali iti novinci, »stari« golootočani pa so se nanje drli, jih žalili, pljuvali in tudi neusmiljeno pretepali. Seveda ne vsi, saj so nekateri udarce le nakazali.

Vendar pustimo zgodovino, saj se, kot novinar, vendarle ne strinjam z oceno, da so “prijazni” intervjuji koristni in se avtomatično seštevajo v volilnih glasovih. Ravno nasprotno,  antagonizem med  glavnimi igralci ali če hočete med voditeljem in intervjuvancem, daje obema več, predvsem pa je  je veliko bolj zanimiv, koristen za gledalce in politike, vendar o tem večine slovenske politikov ne bo mogoče nikoli prepričati, saj si želijo prijazne intervjuje in  prijazne novinarje. Največ škode vladajoči koaliciji bodo na koncu naredili prav servilni novinarji in servilni svetovalci,  Paradoks nekaterih slovenskih politikov pa je, ker računajo na to, da bodo njihovo delo naredili poslušni novinarji ali servilni svetovalci.

Janez Janša je namreč retorično dovolj prekaljen, da bi se znal braniti in brez težav odgovarjati na še tako neprijetna vprašanja. Če bi bil sam politik, bi se otepal in se na daleč, kot hudič križa, izognil servilnih novinarjev in servilnih intervjujev, predvsem pa servilnih medijev, ker bi vedel, da me lažejo ali zaradi pozicije ali zaradi denarja, ali obojega, odgovornost pa tako ali tako na koncu prevzemaš sam. Je pa zanimivo s kakšno lahkoto mediji žrtvujejo svojo kredibilnost, samo, da bi bili všečni politiki.

In na koncu, če bi se “tanker” –  TV Slovenija, ki se očitno obrača pred viharjem predvolilnega leta, obrnil v pravo smer, bi morala imeti vsaj enake vatle do pozicije in opozicije, tako pa je TV Slovenija zamudila enkratno priložnost, da bi vsaj tako kot opoziciji tudi  pozicijo konretno izprašala in  dala novinarje, ki imajo kilometrino , neko integriteto ter zgodovinski spomin in ki bi  brez servilnosti, konkretno in korektno izpraševali politike, vendar jih na žalost nimajo.

COMMENTS

Wordpress (0)