(VIDEO) Kardinal Rode kot nekoč maršal Tito – “Veste kaj, kar je veljalo v starih časih bratstvo, edinstvo in enotnost, to naj velja danes za Slovenijo in med Slovenci” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kardinal Rode kot nekoč maršal Tito – “Veste kaj, kar je veljalo v starih časih bratstvo, edinstvo in enotnost, to naj velja danes za Slovenijo in med Slovenci”

(VIDEO) Kardinal Rode kot nekoč maršal Tito – “Veste kaj, kar je veljalo v starih časih bratstvo, edinstvo in enotnost, to naj velja danes za Slovenijo in med Slovenci”

Predsednik republike Borut Pahor je kardinala Rimskokatoliške cerkve Franca Rodeta z zlatim redom za zasluge odlikoval za življenjsko delo in zasluge pri osamosvojitvi Republike Slovenije in njeni uveljavitvi v svetu ter za spodbujanju kulture medverskega dialoga.

“Sprejemam to, kot dar plemenitega človeka, kot je naš predsednik Borut Pahor. Pa mislim, da v zadnjih 20 tih letih sem vendarle veliko hodil po svetu, vedno kot Slovenec in upam, da sem dostojno zastopal  našo domovino, tako , da mislim, da se predsednik Pahor ni preveč zmotil, ko mi je podal ali dal to odlikovanje”.

Kardinal Franc Rode, ki sicer živi v Rimu, je povedal tudi, da razmišlja, da bi se počasi poslovil od Rima in se vrnil v Slovenijo. “Pa ne bojte se ne bom dela nobenih nemirov tukaj,” je zagotovil Rode.  Povedal je tudi, da bodo čez nekaj tednov izšli tudi njegovi spomini, Takrat pa se bo znova vrnil v Slovenijo “Zdajle bom ostal nekaj dni tukaj, potem imam na programu, če smem reči čez par tednov, nekaj tednov, bodo izšli moji spomini. Bo kar zajetno delo in bo treba seveda to knjigo predstaviti tudi potem na tiskovni konferenci in takrat seveda se bom zopet vrnil v Slovenijo. Sicer pa razmišljam, da bi se počasi poslovil od Rima in se vrnil v Slovenijo Pa ne bojte se ne bom dela nobenih nemirov tukaj.”

https://twitter.com/vladaRS/status/1475791893971755011

Na vprašanje kako po 30 tih letih vidi Slovenijo pa je je kardinal Rode parafraziral  pokojnega maršla  Josipa Broza Tita  v stilu “čuvajte mi bratstvo in enotnost, kot zenico svojega očesa”: “Glejte Slovenija ima vse možnosti, da raste, da se utemelji v solidarnosti in povezanosti vseh, da raste tudi v duhu, v spoštovanju različnosti, da se med seboj malo manj kregamo in malo manj napadamo in da ustvarimo ozračje,  ki bo sproščeno in ki bo zares bratsko. No jaz bi zdaj omenil tole, veste kaj, kar je veljalo v starih časih bratstvo, edinstvo in enotnost. To naj velja danes za Slovenijo in med Slovenci. Več povezanosti med seboj, manj napadalnosti, več razumevanja drugega, drugih stališč in veste kaj, zaželimo si bolj prijetno ozračje, kot ga imamo v tem trenutku. Dobro, razumem, smo v času pred volitvami, vse je uperjeno v tiste dneve ali pa mesece, ko bodo volitve, ampak naj to raste v nekem zdravem demokratskom duhu. Demokracija je pač tako, ni pobijanje drug drugega, ampak je spoštovanje drugega v njegovi različnosti in spoštovanje tistega, ki zmaga in spoštovanje tistega, ki izgubi. To, to je potrebno.”

COMMENTS

Wordpress (0)