(VIDEO) Protestniki včeraj več kot šest ur “oblegali” stavbo parlamenta – Pri varovanju parlamenta včeraj sodelovale posebne policijske enote, policijska konjenica in policijski psi – TOPNEWS.si

(VIDEO) Protestniki včeraj več kot šest ur “oblegali” stavbo parlamenta – Pri varovanju parlamenta včeraj sodelovale posebne policijske enote, policijska konjenica in policijski psi

(VIDEO) Protestniki včeraj več kot šest ur “oblegali” stavbo parlamenta – Pri varovanju parlamenta včeraj sodelovale posebne policijske enote, policijska konjenica in policijski psi

Medtem, ko je v državnem zboru poteka izredna seja,  se je pred državnim zborom zbrala skupina protestnikov, po policijskih  ocenah, da jih je bilo okoli 500,  po ocenah protestnikov pa okoli 2000, so se že pred deveto zjutraj na Trgu republike začeli zbirati nasprotniki  protikoronskega zakona PKP 10, bo po njihovem onemogočal nadaljnje omejevanje človekovih pravic, čeprav so iz zakona bili umaknjeni sporni členi povezani z  zdravstveno situacijo.

Prvi verbalni incidenti so se na Trgu zgodili takoj zjutraj, ko so protestniki tako sprovociral ekipo, ki je postavljala in zaklepala ograje, da so prizorišče enostavno zapustili ne da bi zaklenili vse dostope do prostora pred parlamentom.

Nekateri poslanci , ki so prihajali na sejo so iz pasaže Maximarketa,  so tako v spremstvu  morali skozi kordon protestnikov. Zatem je sledilo prigovarjanje policije naj se protestniki umaknejo za ograjo , vendar so bili protestniki gluhi za pozive policije zato so sledili dolgi in zanimivi dueli med policijo in protestniki , ki se tudi aktivno upirali “premiku” na neograjeno polovico Trga republike.

Pred poslopjem parlamenta je bilo sicer ves čas prisotno večje število policistov, posebna policijska enota  tako imenovanih robocopov, ki so si pomagali s policijsko konjenico in policijskimi psi. Pri prerivanju parlamentom je  so sledila prva pridržanja, vseh skupaj jih je bilo po podatkih policije včeraj devet. Eden od starejših protestnikov, ki so pritiskali na kordon policije pa je padla po tleh in se udaril v glavo.

Večina  je nato  hotela sprehoditi do ustavnega sodišča, da bi položili žalni venec, vendar se je zapletlo že na vogalu Šubičeve in Beethovnove ulice zato so protestniki pot forsirali mimo Name , kjer pa policija razen trem protestnikom ni dovolila dostopa do ustavnega sodišča.

Prišlo je do prerivanja med  protestniki s policisti sledile so nove aretacije in pridržanja.  Nato so se udeleženci shoda po Celovški cesti odpravili do Prešernovega trga, kjer so se za krajši čas ustavili pred stavbo, v kateri se nahaja Nacionalni inštitut za javno zdravje in se nato vrnili nazaj na Trg republike.

https://twitter.com/bukeff/status/1475474208645959680

https://twitter.com/ErikaPlaninsec/status/1475459850394025986

Bližnjih srečanj med policijo potem ni bilo več, razen tega da je več policistov robokopov nenadoma prišlo med protestnike , kjer so aretirali enega od protestnikov , ki je sicer govoril po mobitelu in ga kasneje odpeljali z marico. Zaradi žalitev policistov, da so “pičke” so na postopek odpeljali še enega protestnika , ki mu je stopil v bran vendar so ga kasneje po izdani položnici za 400 evrov izpustili. Protestniki so sicer ves čas pozivali policiste naj vdrejo v parlament in aretirajo “kriminalce” v parlamentu, ki kršijo človekove pravice in omejujejo svobodo ne pa da jih varujejo pred protestniki.

COMMENTS

Wordpress (0)