“CK KP Kitajske preko svojih izpostav v KUL, stranke SD, zahteva izredno sejo”- Janez Janša takole obračunal s kritiki zaostrovanja odnosov s Kitajsko, ki je ocenila, da so besede Janše nevarne – TOPNEWS.si

“CK KP Kitajske preko svojih izpostav v KUL, stranke SD, zahteva izredno sejo”- Janez Janša takole obračunal s kritiki zaostrovanja odnosov s Kitajsko, ki je ocenila, da so besede Janše nevarne

“CK KP Kitajske preko svojih izpostav v KUL, stranke SD, zahteva izredno sejo”- Janez Janša takole obračunal s kritiki zaostrovanja odnosov s Kitajsko, ki je ocenila, da so besede Janše nevarne

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so  izjavo izjave  premierja Janeza Janše glede Tajvana označili za “nevarne” in izrazili ostro nasprotovanje. Janša je v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o “izmenjavi predstavništev”.

“Tajvan je nedeljiv del kitajskega ozemlja. Vlada Ljudske republike Kitajske je edina legitimna vlada, ki predstavlja celotno Kitajsko. Načelo ene Kitajske je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov in univerzalen konsenz mednarodne skupnosti,” je na novinarski konferenci v Pekingu povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

“Osebna stališča, tudi če so dana z najboljšimi nameni, morajo upoštevati gospodarsko realnost,” pa je ba Facebooku Janšo posvaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

 

https://twitter.com/AVA82615829/status/1483913190450806788

Pozno popoldne pa se je oglasil še Izvršni odbor Slovensko-kitajskega poslovnega sveta in  po številnih odzivih, ki so jih sprožile izjave premierja Janeza Janše glede Tajvana, danes poudaril pomembnost stabilnih političnih odnosov za dobrobit poslovnega okolja v obeh državah ter za napredovanje gospodarske izmenjave. Poudarjajo, da morajo ostati gospodarski odnosi nepolitizirani.

Kot so v izvršnem odboru sveta, ki deluje znotraj Gospodarske zbornice Slovenije, zapisali v sporočilu za javnost, politično okolje močno vpliva na stabilnost in zaupanje v odnosu med državami. Zato je po njihovem prepričanju ključno, da “vlade koristijo odprte kanale komuniciranja in gradijo vključujoče bilateralne odnose, ki so bili v preteklosti, skozi leta truda, vzpostavljeni s strani podjetij, vlade, diplomatov ter posameznikov”. To pričakujejo zlasti od najvišjih predstavnikov oblasti.

Navajajo spodbudna gospodarska poročila, ki govorijo o slovenskem ekonomskem okrevanju po globalnem zaprtju zaradi pandemije. “Del gospodarskih, investicijskih in trgovinskih odnosov, kjer smo priča najbolj izjemni slovenski izvozni rasti, je odnos med Slovenijo in Kitajsko,” so izpostavili. “Gradnja zidov škodi globalnemu sodelovanju, gospodarski odnosi pa morajo ostati nepolitizirani. Slovenske in kitajske deležnike v zunanji politiki zato pozivamo k odprtosti in vključevanju, ki morajo biti videni kot korak naprej k vpetosti Slovenije in Kitajske na globalno tržišče,” so še zapisali.

Zadeva pa je že dobila močno notranjepolitično dimenzijo, kar potrjujejo tezo, da zna Janez Janša spretno preusmeriti pozornost in politični spopad pred volitvami  taktično prenesti na novo, tokrat na zunanjepolitično fronto in na odnose s Kitajsko.

V opozicijskih LMŠ in SD so se namreč  kritično odzvali na Janševe izjave glede Tajvana. Poslanec Nik Prebil (LMŠ) je v izjavi za medije izrazil ogorčenje nad tovrstnimi izjavami premierja, ki da mečejo slabo luč na Slovenijo in zaostrujejo odnose s Kitajsko.
Glede možnih posledic je v luči podjetji, povezanih s Kitajsko, omenil tako gospodarske kot politične in izpostavil oster odziv Kitajske. “S tem predsednik vlade kaže samo, da je provokator, populist in vse prej kot državnik,” je dejal.
Kot nevaren precedens je označil to, da je Janša obšel državni zbor, kjer da se je doslej usklajevala vsa zunanja politika. “Potreben bo ustrezen pogovor na ravni državnega zbora in pojasnila s strani vlade,” je še dejal.
Poslanska skupina Socialnih demokratov (SD) je  zaradi Janševih izjav opozicijskim partnerjem poslala pobudo za sklic izredne, za javnost zaprte seje odbora DZ za zunanjo politiko. Vložena naj bi bila že v četrtek.
Tudi Matjaž Nemec (SD), član odbora za zunanjo politiko, je poteze predsednika označil za skrb vzbujajoče, češ da njegovo ravnanje ni v skladu z zunanjepolitičnimi akti. Po njegovem mnenju se premier s takšnimi izjavami, brez vednosti in potrditve državnega zbora, spušča v politično situacijo, ki bi lahko škodovala interesom Slovenije. Tudi on je omenil vpliv na gospodarsko sodelovanje, ostrina odziva Pekinga pa po njegovem prepričanju tudi daje vedeti, da bi lahko imele izjave premierja zunanjepolitične posledice.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1483788241652310017

Za častnik Večer pa so na ministrstvu za zunanje zadeve pojasnili, da naj bi šlo za gospodarsko-kulturno predstavništvo, ki je namenjeno poglobitvi gospodarskega in kulturnega sodelovanja. S tem pa ne bi kršili načela “ene Kitajske”, ki ga v odnosih do Kitajske upoštevata tako Slovenija kot Evropska unija. Dodali so, da v več državah članicah Evropske unije takšna predstavništva že obstajajo.
Na naša vprašanja, kdaj bi lahko bilo odprto tako predstavništvo v Sloveniji, ali slovensko predstavništvo v Tajvanu, pa niso odgovorili. Prav tako niso odgovorili, ali so bili zaradi tega projekta deležni pripomb oziroma pobud s strani uradnega Pekinga. Tudi ne ali bodo v slovenskem predstavništvu v Tajvanu zaposleni diplomati.

COMMENTS

Wordpress (0)