(VIDEO) “Včeraj je bil morda za nekaj trenutkov (Igor Zorčič op.a) heroj dneva, v manj kot 24 urah pa je prepustil koaliciji,” Matej Tašner Vatovec je razočaran nad predsednikom DZ – Novinarska konferenca SDS, SMC in NSi na temo včerajšnjega umika točk dnevnega reda s seje DZ strani Zorčiča – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Včeraj je bil morda za nekaj trenutkov (Igor Zorčič op.a) heroj dneva, v manj kot 24 urah pa je prepustil koaliciji,” Matej Tašner Vatovec je razočaran nad predsednikom DZ – Novinarska konferenca SDS, SMC in NSi na temo včerajšnjega umika točk dnevnega reda s seje DZ strani Zorčiča

(VIDEO) “Včeraj je bil morda za nekaj trenutkov (Igor Zorčič op.a) heroj dneva, v manj kot 24 urah pa je prepustil koaliciji,” Matej Tašner Vatovec je razočaran nad predsednikom DZ – Novinarska konferenca SDS, SMC in NSi na temo včerajšnjega umika točk dnevnega reda s seje DZ strani Zorčiča

Kot so na novinarski konferenci sporočili vodje koalicijskih poslanskih skupin SDS, NSi in SMC, Danijel Krivec, Jožef Horvat in Gregor Perič so se z Zorčičem dogovorili, da bo koalicija vložila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bo DZ obravnaval predlog sklepov o imenovanju članov programskega in nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki jih predsednik DZ v četrtek ni dal na glasovanje.

Po besedah Krivca jih je takšna odločitev Zorčiča presenetila. Ob tem je še ocenil, da si je Zorčič v četrtek privoščil spodrsljaj in kršitev poslovnika. Danes so sicer v koaliciji opravili pogovore tako z Zorčičem kot z zakonodajno-pravno službo DZ in našli ustrezno rešitev. A kot je še poudaril Krivec, “še vedno ostaja dejstvo, da je bil kršen poslovnik”. “To je za nas signal, da je potrebno na to jasno opozoriti in preprečiti, da bi se podobne zadeve v prihodnje še dogajale,” je opozoril.

Krivec je ob tem še pojasnil, da mora biti tudi po zagotovilih zakonodajno-pravne službe DZ posamezna točka na dnevnem redu zaključena, kar pa je mogoče zgolj z glasovanjem. Pozno popoldan je Krivec v izjavi še povedal, da o zahtevi za razrešitev Zoriča za zdaj ne razmišljajo, saj dvomijo, da bi bilo tik pred koncem mandata smiselno.

Horvat pa je dejal, da razumejo, da Zorčič kot predsednik DZ doživlja “izjemne pritiske” s strani strank Koalicije ustavnega loka (KUL), kar po njegovih besedah še posebej velja za poslansko skupino Levica.

Z njim se je strinjal tudi Perič, ki je ocenil, da se je v četrtek v DZ zgodil “precedenčni primer”. Po njegovih besedah ne pomnijo, da bi se kadarkoli zgodilo, da DZ o točki, ki je uvrščena na dnevni red, ob koncu ne bi glasoval. “Imamo neke vzvode, ki jih naš poslovnik ponuja, ampak tega enostavno ne omogočajo,” je poudaril Perič. Kot je še dejal, razumejo pritiske na predsednika DZ in zapletenost politične situacije tesne večine, a da je Zorčič v danem primeru ravnal drugače, kot se od njega pričakuje.

Zorčič je sicer v današnji izjavi novinarjem pojasnil, da je bil obveščen zgolj o tem, da so se predstavniki koalicijskih strank sestali z zakonodajno-pravno službo DZ, na kar so ga tudi obvestili, da bodo vložili zahtevo za sklic izredne seje. S tem, kdaj bodo vložili zahtevo in ali bo na dnevnem redu te seje še kakšna druga točka, Zorčič ni seznanjen. Glede na to, da se usklajujejo glede termina izredne seje, na kateri bodo obravnavali deseti protikoronski zakon, pa sklepa, da bosta ti dve točki morebiti uvrščeni na to sejo.

Na novinarsko vprašanje, ali bo torej uvrstil ti dve točki na eno od izrednih sej, je Zorčič poudaril, da je predsednik DZ ob zahtevi za sklic izredne seje to dolžan storiti skladno s poslovnikom DZ in ustavo.

V programski svet bi moral DZ imenovati pet članov na predlog političnih strank ter osem članov na predlog gledalcev in poslušalcev, v nadzorni svet pa pet članov na predlog političnih strank. Do zapleta je prišlo, ker je mandatno-volilna komisija (MVK) DZ kot kandidate za člane programskega in nadzornega sveta izbrala le kandidate SDS, NSi, SMC, DeSUS in SNS, medtem ko zakon o RTVS določa, da mora DZ pri imenovanju v programski svet v največji možni meri upoštevati zastopanost strank v DZ, pri imenovanju v nadzorni svet pa to mora upoštevati.

Krivec je sicer v današnji izjavi zavrnil očitke, da predlagani člani programskega in nadzornega sveta RTVS ne odražajo zastopanosti strank v DZ, saj da sklep o imenovanju vsebuje tri predstavnike koalicije in dva predstavnika opozicije. Noben zakon pa po njegovih besedah ne določa, da bi morali biti člani sveta izbrani glede na to, koliko poslancev ima posamezna stranka. Kot je še spomnil, tega tudi dosedanja praksa MVK ni upoštevala.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je danes ponovno poudaril, da ocenjujejo, da je MVK sprejela sklep o imenovanju članov programskega in nadzornega sveta RTVS, ki je v neskladju z zakonom. Ob tem je še poudaril, da je tudi MVK “sestavljena na tak način, da ima manjšinska koalicija večino s porušenimi razmerji”.

Prepričan je, da je bila poteza Zorčiča pravilna in bi moral pri tem tudi vztrajati, saj da zakon določa, da mora DZ pri imenovanju upoštevati sorazmernost, ki pa je sam ne more razumeti drugače kot po redu velikosti.

Odločitev Zorčiča so danes pozdravili tudi v stranki DeSUS, ob čemer so ponovno poudarili, da je poslanska skupina DeSUS izločila organe stranke iz postopka kandidiranja, kar da je nespoštovanje zakona o RTVS.

COMMENTS

Wordpress (0)