(VIDEO) “Torej, draga Jadranka Rebernik, boš povedala, kdo te je po tem mojem nastopu poklical in rekel, da naj me ne vidi več na RTV SLO?” – Nataša Pirc Musar se jezi, ker njena izjava ni bila objavljena niti v Dnevniku niti v Odmevih – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Torej, draga Jadranka Rebernik, boš povedala, kdo te je po tem mojem nastopu poklical in rekel, da naj me ne vidi več na RTV SLO?” – Nataša Pirc Musar se jezi, ker njena izjava ni bila objavljena niti v Dnevniku niti v Odmevih

(VIDEO) “Torej, draga Jadranka Rebernik, boš povedala, kdo te je po tem mojem nastopu poklical in rekel, da naj me ne vidi več na RTV SLO?” – Nataša Pirc Musar se jezi, ker njena izjava ni bila objavljena niti v Dnevniku niti v Odmevih

“Danes sem za RTV SLO dala daljšo izjavo o problemih z vpogledom Ivana Simiča v osebne podatke davkoplačevalcev na FURS. Z zanimanjem (ne pa tudi popolnim presenečenjem) opažam, da je ni bilo ne v dnevniku, ne v TV Odmevih. Očitno jemlje Jadranka Rebernik svojo cenzorsko funkcijo resno,” se na Twitterju pritožuje Nataša Pirc Musra .

https://twitter.com/nmusar/status/1468697002691211273

Da je razvajena, pa ji je očital Aleš Primc, ki Pirčevi privošči izkušnjo desničarjev . “Ojoj, ona je enkrat opazila, da je ni ne v Odmevnih ne v Dnevniku! Kaj bi bilo, če bi bila desničarka in je nikoli ne bi bilo nikjer, če pa že, pa samo nabijanje in laganje. Razvajenka,” Pirčevi očita Primc.

https://twitter.com/ales_primc/status/1468827878800375809

Mojca Škrinjar poslanka SDS je Musarjevi odgovorila, da je niso hoteli osmešiti. ” Vas niso hoteli omešiti, zato vas niso citirali na televizijah. Veste, direktor Furs a je podpisan na vseh informativnih izračunih. Ivan Simič imena ni povedal, mora pa vedeti, komu je podpisal informativni račun. Torej ve, kdo je plačal največ in najmanj dohodnine in vse vmes”.

https://twitter.com/nmusar/status/1468705305123037196

Ogenj v strehi je nastal v torek , ko je generalni direktor Finančne uprave RS Ivan Simič, ki na preiskovalni komisiji o ukrepanju v epidemiji covida-19 razkril, da najboljšega dohodninskega plačnika vsako leto pelje na kosilo.  “To delam vsako leto in to sem naredil tudi letos. To je moje spoštovanje do njega, ker plača toliko dohodnine,” je v zvezi s kosilom pojasnil direktor Finančne uprave Republike Slovenije Ivan Simič. V zvezi s temi navedbami ga je predsednik komisije Robert Pavšič opozoril, da gre pri tem za davčno tajnost. Izpostavil je, da se mu zdi problematično, kako je Simič sploh izvedel, kdo to je. “Vi nimate pravice vpogleda v te podatke,” mu je dejal.

Na očitke se je odzval tudi sam Simič, ki pravi, da bi kršil davčno tajnost, če bi objavil ime zavezanca. “Danes se v medijih pojavljajo informacije, da se s tem, ko sem na kosilo povabil davčnega zavezanca/ko, ki je plačal/a največ davka, kršil davčno tajnost. Kot prvo bi povedal, da nisem kršil davčne tajnosti. Kršil bi jo, če bi objavil ime davčnega zavezanca/ke, česar pa nisem storil”.

V polemiki pa je Pirčeva očitala  Ivana Simiču prav to, “da gre za nepooblaščeni vpogled v osebne podatke”. Svojo  neobjavljeno izjavo je kasneje takole povzela na Twitterju: “Naj najprej napišem, o čem sem govorila za RTV SLO. Gre za vprašanje nepooblaščenih vpogledov v osebne podatke. Bila sem prepričana, da smo to razčistili že davnega leta 2008, ko smo pri Informacijskem pooblaščencu opravili inšpekcijski nadzor ravno na FURS (tedaj še DURS). Ugotovili smo, da je veliko (kar 153) uslužbencev DURS nepooblaščeno brskalo po registru davčnih zavezancev. Le 47 preverjanih uslužbencev je vpogledalo v dokumentacijo zaradi edinega po zakonu dovoljenega razloga, to je vodenja konkretnega davčnega postopka. Leta 2008 smo izrekli le opomine, ker je šlo za dokaj zgodnje obdobje uveljavljanja strožjega zakona (ZVOP-1) in je bil glavni namen ozaveščanje javnih uslužbencev, ne pa kaznovanje. Mislim, da se je to kar obrestovalo. V kasnejših nadzorih tako množičnih kršitev ni bilo več.

Naj ponovim: zaposleni na FURS, tudi če imajo možnost dostopa, smejo vpogledovati v osebne podatke davkoplačevalcev le v okviru vodenja konkretnega postopka. To velja tudi za generalnega direktorja FURS. In ne, vabljenje davkoplačevalcev na kosilo ne spada med take postopke. Zato je moje mnenje, da je generalni direktor FURS Ivan Simič po vsej verjetnosti storil prekršek po Zakonu o varstvu osebnih podatkov. Pri tem je popolnoma vseeno, ali je kak podatek posredoval javnost ali ne. Prekršek je storjen že z nepooblaščenim vpogledom. Prepričana sem, da bodo pristojni organi raziskali ta primer in ustrezno ukrepali. Zaskrbljujoči se mi pa zdijo poskusi relativizacije in zmanjševanja pomena kršitev varovanja osebnih podatkov, ki so z GDPR še bolj strogo varovani, kot so bili leta 2008. V ponedeljek sem v TV Odmevih govorila o porazu vlade na Ustavnem sodišču, kar je očitno nekaterim šlo v nos. Torej, draga Jadranka Rebernik, boš povedala, kdo te je po tem mojem nastopu poklical in rekel, da naj me ne vidi več na RTV SLO?

COMMENTS

Wordpress (0)