Družba GEN-I obsoja nesprejemljive poslovne prakse konkurentov – Gen-I pripravljen poskrbeti za Telekomove odjemalce elektrike – TOPNEWS.si

Družba GEN-I obsoja nesprejemljive poslovne prakse konkurentov – Gen-I pripravljen poskrbeti za Telekomove odjemalce elektrike

Družba GEN-I obsoja nesprejemljive poslovne prakse konkurentov – Gen-I pripravljen poskrbeti za Telekomove odjemalce elektrike

V družbi Gen-I so se odločili poskrbeti za vse gospodinjske odjemalce, ki jim bo Telekom Slovenije s 1. januarjem 2022 prenehal dobavljati električno energijo. Kot zagotavljajo v družbi, jim bodo ponudili enake cene dobave elektrike, kot jih zagotavljajo svojim odjemalcem. Pozivajo pa k hitremu ukrepanju.

V Gen-I, ki čaka na imenovanje nove uprave prek sodišča, so sicer danes v sporočilu za javnost poudarili, da obsojajo “nepošteno poslovno prakso” Telekoma Slovenije, ki je konec novembra sporočil, da bo z januarjem prenehal dobavljati električno energijo končnim uporabnikom in da morajo ti za novega dobavitelja v enem mesecu poskrbeti sami.

“S tem so popolnoma izrabili zaupanje 13.000 družin in sredi energetske krize, nizkih temperatur in praznikov pred vrati pustili svoje odjemalce na cedilu. Hkrati so enostransko prenesli svojo odgovornost na ostale dobavitelje. Odpoved pogodb na tako kratek rok pomeni, da imajo odjemalci le še osem dni časa za sprožitev zamenjave dobavitelja, ki jih bo pripravljen sprejeti. V nasprotnem primeru pa bodo elektriko plačevali po štirikratni ceni,” so navedli v Gen-I, kjer Telekomu očitajo, da s tem v času največje energetske krize dodatno povečuje energetsko revščino v Sloveniji.

Čeprav Gen-I posluje brez uprave – “tudi zaradi politične intervencije predsednika uprave Telekoma Slovenije Cveta Seršena”, kot izpostavljajo v družbi -, se je kolegij direktorjev odločil poskrbeti za vse gospodinjske odjemalce Telekoma, in to kljub temu, da dodatne elektrike še nimajo zakupljene in da so cene na borzah še dodatno narasle.

To bodo, kot poudarjajo, lahko storili za vse odjemalce, ki bodo pravočasno izrazili željo po zamenjavi dobavitelja, morajo pa vsi, ki to želijo, ustrezni obrazec izpolniti pred 8. decembrom.

V Gen-I so komentirali tudi problematiko sklepanja pogodb s poslovnimi odjemalci za nakup elektrike, kjer velja drugače kot v primeru gospodinjskih odjemalcev, za katere je Gen-I vsaj do poletja 2022 zamrznil cene elektrike in zemeljskega plina. Kot so navedli, so stroški oskrbe z električno energijo za poslovne odjemalce v celoti odvisni od trenutka zakupa energije na trgu. Vsi, ki so sledili priporočilom družbe in so si elektriko zagotovili v začetku ali vsaj sredi leta, so zadovoljni, saj bi jih kasnejša odločitev stala več.

“Blažitev posledic energetske krize v gospodarstvu in javnem sektorju je naloga vlade, ki ima za to v rokah vse mehanizme. Žal se kot ena redkih v Evropi obnaša, kot da energetska kriza ne obstaja,” so navedli v Gen-I.

Očitke, da so zvišali elektriko za bolnišnice, v Gen-I zavračajo. Kot poudarjajo, je trenutni dobavitelj elektrike Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije Petrol. “Gen-I zato ne more podražiti elektrike kupcu, ki že ima drugega dobavitelja,” pojasnjujejo. Na razpisu za oskrbo v letu 2022 pa je bil Gen-I najugodnejši ponudnik, saj je bil za skoraj 400.000 evrov cenejši od drugega ponudnika ECE in za več kot 450.000 evrov od Petrola.

“Žal se je Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije javno naročilo za nakup elektrike odločilo izvesti šele sredi novembra. Če bi to naročilo podobno kot v preteklih letih izpeljalo sredi poletja, bi prejelo bistveno cenejše ponudbe,” so dodali v Gen-I. Direktor združenja Marjan Pintar je za Delo priznal, da so špekulirali, ker so upali, da se bodo cene znižale.

 

SZJ_Odpoved pogod Telekom in zdravstveni domovi 20211201

COMMENTS

Wordpress (0)