(VIDEO) “Obdan sem z ekipo 007, pravo ekipo za nemogoče zadeve” – Kako je Janez Cigler Kralj včeraj povezal Jamesa Bonda in Toma Cruisa – Tajna, šifrirana sporočila in odkrite grožnje na odprti sceni med Matejem Toninom in Marjan Šarcem in kaj Janezu Janši posredno sporoča Ljudmila Novak – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Obdan sem z ekipo 007, pravo ekipo za nemogoče zadeve” – Kako je Janez Cigler Kralj včeraj povezal Jamesa Bonda in Toma Cruisa – Tajna, šifrirana sporočila in odkrite grožnje na odprti sceni med Matejem Toninom in Marjan Šarcem in kaj Janezu Janši posredno sporoča Ljudmila Novak

(VIDEO) “Obdan sem z ekipo 007, pravo ekipo za nemogoče zadeve” – Kako je Janez Cigler Kralj včeraj povezal Jamesa Bonda in Toma Cruisa – Tajna, šifrirana sporočila in odkrite grožnje na odprti sceni med Matejem Toninom in Marjan Šarcem in kaj Janezu Janši posredno sporoča Ljudmila Novak

Včerajšnjo dogajanje, ko je imela javnost možnost spremljati na ekranih dva kongresa  je pravzaprav gledalcem  omogočala, da so lahko gledali  slovensko različico “misije nemogoče” ali pa “enega do filmov o agentu 007. Kongresa sta praktično  potekala sočasno,  seveda virtualno. Vsekakor pa je na kongresu NSI šov ukradel minister Janez Cigler Kralj z izjavo, da je “obdan z ekipo 007, z ekipo za nemogoče misije”.

Cigler Kralj je seveda požel zanimanje in komentarje na socialnih omrežjih, vendar ostanimo pri filmski franšizi “misija nemogoče”. Najprej je za presenečenje poskrbel Matej Tonin, ko je  v izjavi pred kongresom, naredil nov poskus stranke NSi, da volivce prepriča v svojo sredinskost. Tonin je za N1 STUDIO razkril, da bodo morda po volitvah morali sodelovati tudi z Levico

Drug preobrat, če temu lahko tako rečemo, je bilo jasna zaveza Mateja Tonina, da ne bodo rušili sedanje vlade do konca mandata. To pomeni, da – glede na izjavo Janeza Janše na Radiu Ognjišče, da bi morebitna podpora interpelaciji pomenila kršitev koalicijske pogodbe in razpad koalicije še pred rednimi volitvami – ne bodo podprli interpelacije pro ministru Hojsu ali Vizjaku.

Hkrati pa je Tonin vrgel rokavico tako koaliciji KUL kot tudi Janezu Janši in SDS-u z izjavo, “da je, čas da slovenski javnosti sporočimo, da smo pripravljeni voditi naslednjo vlado. Ko bodo volivci na prihodnjih volitvah dovolj odločno podprli Novo Slovenijo, se bomo izognili neučinkovitosti koalicije KUL in ostrini SDS.”

V tej izjavi bi sicer lahko zaznali blago kritiko SDS- a, čeprav je bila ost usmerjena proti Marjanu Šarcu.

Matej Tonin: “Marjan Šarec po naslednjih volitvah napoveduje vsesplošni revanšizem oziroma kadrovske čistke, izključevanje, stopnjevanje kulturnega boja in vračanje v preteklost. Za takšen politični program v Sloveniji 21. stoletja ne bi smelo biti prostora in proti temu se bomo borili z vsemi močmi,« je dejal Tonin. Ob tem pa napovedal, da bodo oni namesto revanšizma gojili politiko dialoga, »namesto izključevanja sodelovanje in namesto kulturnega boja vizijo razvite, zelene in sproščene Slovenije.”

Na očitke predsednika NSi Mateja Tonina, da s tem LMŠ napoveduje revanšizem in poglabljanje kulturnega boja, je Šarec odgovoril, da ni nobenega dvoma, kdo v Sloveniji podpira diktaturo in kdo vztraja v aktualni vladi, ki je zakuhala škandal z delegiranimi evropskimi tožilci in na rob prepada potisnila STA. Predsednik LMŠ ne dvomi, da bodo ljudje znali ločiti zrnje od plev, ko se bo treba odločiti, kako naprej.

V izjavi za medije je Šarec komentiral tudi izjavo predsednika stranke NSi Mateja Tonina, ki je na današnjem programskem kongresu svoje stranke napovedal, da je prihodnost Slovenije močno odvisna od rezultata njihove stranke na volitvah ter da aktualne vlade nekaj mesecev pred volitvami ne bodo razbijali. Kot je ocenil Šarec, bi, če bi bil konsistenten, Tonin “že zdavnaj izstopil iz vlade in rekel, da se te politike ne gre”. Hkrati je Šarec ocenil, da ni smiselno podpirati ene politike, ob tem pa govoriti, da boš njena alternativa.

Hkrati je zavrnil tudi Toninove očitke, da po naslednjih volitvah napoveduje kadrovske čistke, izključevanje, stopnjevanje kulturnega boja in vračanje v preteklost ter Toninovo oceno, da za takšen politični program v Sloveniji 21. stoletja ne bi smelo biti prostora. “Ob tem se lahko samo lepo nasmejem, kajti ve se, kdo v Sloveniji podpira diktaturo, ve se, kdo vztraja v tej vladi in podpira vse tisto, čemur smo priča,” je prepričan Šarec.

Veliko pozornosti je bilo namenjene tudi nastopu Ljudmila Novak, ki je v svojem nastop bolj ali manj odkrito dajal sporočila tako Janezu Janši in SDS-u kot sami stranki NSI, čeprav meni, da je razgreto ozračje v državi tudi posledica covida-19.

“Seveda vas bo zanimalo, zakaj se o Sloveniji v Evropskem parlamentu govori negativno. Žal moram reči, da so nekateri najvišji predstavniki države dali sami povod za to, bom rekla bom rekla ne ravno pravimi odločitvami. Seveda kaj je boljšega za opozicijo kot to, da ima neko dobro kost za glodanje. Na žalost to škoduje našemu ugledu, to škoduje podobi Slovenije v svetu”.

In drugo sporočilo stranki Ljudmile Novak stranki NSI: “Kar sam pričakujem v večji meri pa je to, da NSi odločno pove kadar so kršene človekove pravice, kadar je kršena vladavina prava, kadar demokracija v Sloveniji ne gre v pravo smer. Tukaj so oči državljanov Slovenije uprte prav v Novo Slovenijo in tukaj moramo narediti še korak naprej,” je poudarila.

COMMENTS

Wordpress (0)