(VIDEO) Zaradi obveznega testiranje otrok pred osnovnimi šolami danes zjutraj napovedani protesti – Na Trgu republike pa se popoldne obeta repriza protestov ob uvedbi pogoja PCT: “Odpravimo se v sredo popoldne na družinski izlet v Ljubljano, kjer se bo srečalo veliko ljudi” je na Facebooku zapisala Esmeralda Vidmar – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zaradi obveznega testiranje otrok pred osnovnimi šolami danes zjutraj napovedani protesti – Na Trgu republike pa se popoldne obeta repriza protestov ob uvedbi pogoja PCT: “Odpravimo se v sredo popoldne na družinski izlet v Ljubljano, kjer se bo srečalo veliko ljudi” je na Facebooku zapisala Esmeralda Vidmar

(VIDEO) Zaradi obveznega testiranje otrok pred osnovnimi šolami danes zjutraj napovedani protesti – Na Trgu republike pa se popoldne obeta repriza protestov ob uvedbi pogoja PCT: “Odpravimo se v sredo popoldne na družinski izlet v Ljubljano, kjer se bo srečalo veliko ljudi” je na Facebooku zapisala  Esmeralda Vidmar

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus bodo  v šolah začeli izvajati v danes. Starši ali skrbniki bodo za učence podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja. Tistim učencem in dijakom, ki se ne bodo samotestirali, bodo začasno prepovedali zbiranje v šoli in se bodo izobraževali na daljavo. Osnovnošolci bodo tako morali teste prinesti s seboj in obvezno predložiti izjave staršev o strinjanju s samotestiranjem. Izjema so učenci oziroma dijaki, ki so cepljeni ali so bolezen preboleli, kar morajo prav tako izkazati z ustreznim potrdilom.

Po družbenih omrežjih se že praktično od ponedeljka zbirajo starši učencev posameznih šol in pozivajo skupni akciji, s katero bi preprečili samotestiranje otrok v šolah. Kot je mogoče razbrati iz dopisa, ki ga pošiljajo po občinah, naj bi otroke pripeljali v šole in jih tam pustili brez testov za samotestiranje. Protesti pred nekaterimi šolami so potekali že v ponedeljek, ko je začel veljati odlok , ki ga  je Janševa  vlada sprejela prejšnji teden, po katerem bo ob ponedeljkih, sredah in petkih v osnovnih in srednjih šolah potekalo samotestiranje učencev oziroma dijakov.

Podrobnejša navodila pa je na Facebooku objavila aktivistka Esmeralda Vidmar, ki poziva vse starše, naj ne podpisujejo soglasja za samotestiranje. Prav tako jih poziva, naj šoli pošljejo svojo izjavo o telesni nedotakljivosti otroka.

»V njej prepovedujete nošenje maske, razkuževanje, vsakršno testiranja in diskriminacijo (verbalna in neverbalna, vključno z izolacijo – ker veste in se zavedate, da so vsi zgoraj navedeni ukrepi nezakoniti in kazensko pregonljivi,« piše Vidmarjeva.

»Starši se moramo zavedati svoje moči. Učitelji in ravnatelji niso nedotakljivi. Zato jim že danes pošljite opomin pred kazensko ovadbo po elektronski pošti. Jutri in vse naslednje dni otroka, v kolikor je le mogoče, pospremite v šolo, brez maske brez testa.«

Vidmarjeva še nadaljuje, naj starši, v kolikor bi šola otroku omogočila vstop in normalen potek šolanja, pokličejo policijo oziroma naj odnesejo kazensko ovadbo na policijsko postajo. Če šola otroka pusti pred vrati, če gre domov zaradi nenošenja mask, ker ni samotestiranja, naj zahtevajo pisno poročilo, zakaj so učenca poslali domov.

Ob tem tudi poziva na »mirne shode« pred osnovnimi šolami, nato pa se »odpravimo v sredo popoldne na družinski izlet v Ljubljano, kjer se bo srečalo veliko ljudi.« Torej  naj starši skupaj z otroci pridejo na protestni shod v Ljubljani.

Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj na tiskovni konferenci dejal, da vseh 47 ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol, oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje mestne občine ter tudi sam vladi predlagajo, da bi se otroci prve triade samotestirali doma. Predlagajo še, da se učencem od 1. do 3. razreda dovoli uporaba zaščitnih mask iz blaga.

Janković je na novinarski konferenci pojasnil, da je v ponedeljek govoril tako z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem, kot tudi z direktorjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milanom Krekom, ki sta se oba s predlogom strinjala. Govoril je tudi z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, ki mu je ustno potrdila, da bo predlog poslala v odločanje vladi. Odgovora vlade pa Janković še ni prejel, je navedel.

Po njihovem predlogu bi se učenci prve triade samotestirali doma ob podpori staršev, v šolo pa bi prinesli izjavo, da ima otrok negativen rezultat. Na Mestni občini Ljubljana (Mol) poudarjajo, da so bili starši v vsem času epidemije zelo skrbni, v šole so sporočali o boleznih in okužbah otrok. S starši so dobro sodelovali, zato so prepričani, da bodo v skrbi za zdravje svojih otrok in drugih udeležencev v šoli tudi sedaj upravičili njihovo zaupanje, so zapisali v izjavi ob uvedbi samotestiranja v šolah.

Župan je pojasnil tudi, da bodo v Stožicah organizirali PCR točko za vse učence osnovnih in srednjih šol, ki bi jim test na novi koronavirus v šoli pokazal pozitiven rezultat. “Cilj je, da se bodo šole lahko hitreje odzvale z obveščanjem staršev in karantenami in da otrok ne mešamo skupaj z odraslimi na PCR točki na Metelkovi,” so zapisali. Janković je danes tudi vse ponovno pozval k cepljenju.

Jankovič starše poziva, naj zaradi sprejetih ukrepov ne pritiskajo na učitelje in ravnatelje v šolah, saj nimajo možnosti ravnati drugače, kot jim narekujejo odloki. Poleg tega vse starše prosi, naj ne goljufajo. Dodal je, da si ne predstavlja nobenega starša, ki bi otroka v prvem, drugem ali tretjem razredu učil, da bi lagal in ne bi naredil testa.

Kot je še poudaril, si učitelji želijo dobrega sodelovanja s starši, ljubljanski ravnatelji pa dobro skrbijo za otroke in so ti v šoli v dobrih rokah.  Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je pojasnila, da je ljubljanskega župana Zorana Jankovića v ponedeljkovem pogovoru, v katerem jo je seznanil s pobudo, da bi se učenci prve triade samotestirali doma, prosila za spoštovanje veljavnega odloka. Vsem županom pa je poslala poziv, naj podprejo ravnatelje pri izvajanju proticovidnih ukrepov.

Ukrepom sicer nasprotujejo nekateri starši, ravnatelji pa so izpostavljeni številnim pritiskom. Ministrstvo je po torkovem vnovičnem pogovoru z ravnatelji šolam poslalo dodatna pojasnila. V primerih, če bi v šolo prišel otrok brez soglasja staršev za samotestiranje, mu šola zagotovi varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev, starše pa pozove, da nemudoma pridejo ponj, so zapisali v okrožnico. Šola o tem obvesti tudi center za socialno delo. Če otrok pisno soglasje starša zgolj pozabi, pa ga starš lahko da tudi ustno.

Ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca Marjan Gorup je na novinarski konferenci dejal, da je obstoječi odlok še posebej strog do najmlajših. Poudaril je, da s skupnim predlogom želijo “vzpostaviti odnos med šolo in starši na podlagi zaupanja”. Povedal je tudi, da ravnatelji dobivajo grožnje od nekaterih staršev in odvetnikov, ki jim grozijo s kazenskimi postopki.

https://twitter.com/janezsnoj/status/1460652857988984837

Ravnateljica OŠ Kolezija Nina Triller pa je povedala, da se zavedajo, da je zdravstvena situacija slaba. V šoli so zato napisali stališča strokovnih delavcev in predlog, da se učenci prve triade samotestirajo doma, saj bodo to doma izvedli veliko bolje kot v šoli, ko ima ena učiteljica pod nadzorom okoli 28 otrok. Dejala je, da njihovo stališče ne pomeni, da so proti testiranju, želeli so le pravočasno opozoriti na stiske in težave, s katerimi se bodo verjetno soočili.

 

COMMENTS

Wordpress (0)