(VIDEO) “Pozivam vas (novinarje), da jih pokličete in jih vprašate, da se oni sami izjasnijo o teh menjavah” – Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec s prsom pokazal na SDH ter pozval novinarje naj pokličejo nadzorne svete ter zahtevajo pojasnila glede menjav v energetiki – Si bo politika na koncu po pilatovsko umila roke, nadzorniki pa bodo kazensko in odškodninsko odgovarjali? – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Pozivam vas (novinarje), da jih pokličete in jih vprašate, da se oni sami izjasnijo o teh menjavah” – Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec s prsom pokazal na SDH ter pozval novinarje naj pokličejo nadzorne svete ter zahtevajo pojasnila glede menjav v energetiki – Si bo politika na koncu po pilatovsko umila roke, nadzorniki pa bodo kazensko in odškodninsko odgovarjali?

(VIDEO) “Pozivam vas (novinarje), da jih pokličete in jih vprašate, da se oni sami izjasnijo o teh menjavah” – Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec s prsom pokazal na SDH ter pozval novinarje naj pokličejo nadzorne svete ter zahtevajo pojasnila glede menjav v energetiki –  Si bo politika na koncu po pilatovsko umila roke, nadzorniki pa bodo kazensko in odškodninsko odgovarjali?

Samo spremljanje imenovanja in poslovanja posameznih gospodarskih družb vodi Slovenski državni holding (SDH) in ne politične stranke, je v izjavi za medije ob robu seje DZ še poudaril Vrtovec. Zavrnil je tudi očitke poslanca Roberta Pavšiča (LMŠ), ki je na današnji novinarski konferenci dejal, da minister ni dorasel svoji funkciji, če ne ve, zakaj predsednik uprave Gen-I Robert Golob le dva tedna pred iztekom mandata ni dobil novega mandata na čelu Gen-I. Kot je poudaril Vrtovec, bi bilo narobe, če bi se kot minister vmešaval v posamezna imenovanja. Ob tem je pozval medije, da pojasnila o kadrovanjih poiščejo pri nadzornih svetih posameznih podjetij, ki so pristojni za sprejemanje takšnih odločitev.

“Korporativno upravljanje  smo v tej državi sestavili na tak način z namenom, da se politika res ne vtikuje v same kadrovske poteze, v imenovanja, v vodenje firm, ampak imamo za to pristojne nadzorne svete, ki morajo to komentirati. In moj poziv je, da nadzorni sveti komentirajo te odločitve, ki so bile sprejete. In ravno to, kar je rekel gospoda Pavšič,  kar je bilo s strani opozicije meni očitano, ravno to bilo bilo narobe, če bi se jaz vtikal v posamezne situacije. Zaradi tega imamo mi tak način narejen sistem korporativnega upravljanja in pozivam nadzorne svete in tudi vas (novinarje), da jih pokličete in jih vprašate, da se izjasnijo omi sami o  teh menjavah,” je dejal  minister Vrtovec .

Na izjavo nekdanjega brigadirja, zdaj zaposlenega v Gen-I Toneta Krkoviča, ki je pretekli teden razkril, da je Rok Snežić ob začetku njegovega službovanja na Gen-I jasno nakazal, da bodo “Goloba umaknili” in da “se bodo na kosilu kmalu dobili s sekretarjem SDS Borutom Dolancem in se pogovorili o tem”, je Vrtovec dejal, da ne ve ničesar o tem, da bi generalni sekretarji političnih strank dajali soglasja k imenovanju nadzornikov v posameznih podjetij, a upa, da tega ne počnejo. Sam tudi ne vidi razloga, da bi to počeli, saj imamo v državi za to SDH, v podjetjih pa nadzorni svet. “Če je bila to praksa prejšnje vlade, tak način delovanja, je bilo to narobe,” je dodal Vrtovec.

Vrtovec je še poudaril, da kot minister skrbi za zakonodajo, ki je po njegovi oceni dobra, Slovenija pa pripravljena na zeleni prehod.Ob tem je pozdravil zahtevo za sklic seje komisije DZ za nadzor javnih financ, ki so jo danes zaradi kadrovskih pretresov v energetiki vložile poslanske skupine SAB, LMŠ, SD, Levica in NeP. Po besedah Vrtovca bo seja priložnost, da se razjasni, kakšna so načela korporativnega upravljanja v državi ter da se politika ne vmešava v gospodarstvo. Seja bo tudi priložnost, da se ugotovi, kako se je v preteklosti kadrovalo v gospodarstvu, meni Vrtovec.

“Jaz skrbim za to, da je, kar se tiče zakonodaje in kar se tiče strategij  je vse redno sprejeto tudi na vladi in tudi v parlamentu. S te strani zadeve potekajo nemoteno. In pri tem vztrajam, da se politika s posameznimi case-i ne ukvarja. To je naloga nadzornih svetov. Vse ostalo, kar sem prej slišal pa bral na Twitterju, da bi jaz moral vedeti kaj se dogaja tam.  Ravno to bi bilo narobe, no. Torej, če je bila to praksa prejšnje vlade, tak način delovanja,  je bilo to narobe. Se pa veselim te komisije za nadzor javnih financ. Bom prišel, ne vem sedaj točno, kdaj bo sklicana, ker mi tudi imamo poln urnik glede predsedovanja, ampak, če bo sklicano v primernem času, terminu, zagotovo jaz pridem na to sejo.  Kajti je prav, da ponovimo kakšna so načela, da se politika v gospodarstvo ne vtika in kakšna so načela korporativnega upravljanja. In je prav, da tudi vidimo odzive tistih, se pravi na drugi strani, zakaj je lahko do tega prišlo. Kakšni so politični razlogi in da tudi ponovimo, kako se je v preteklosti kadrovalo glede na to kakšni so danes očitki,” ugotavlja Vrtovec.

Zdi se, da si bo politika na koncu po pilatovsko umila roke, nadzorniki pa bodo kazensko in odškodninsko odgovarjali.  Za razliko od politikov, ki za svoje odločitve odgovarjajo vsake štiri leta na volitvah,  so namreč  nadzorniki za svoje odločitve po zakonu  kazensko in odškodninsko odgovorni.

Ob sklicu seje so sicer v delu opozicije pripravili več sklepov, med drugim, da vlada naloži SDH spoštovanje standardov korporativnega upravljanja ter da vlada prepreči oškodovanje Gen-I in od SDH zahteva primerno ukrepanje, prav tako pa komisija od vlade pričakuje, da ji pojasni in zagotovi podatke o poteku kadrovanja v Gen-I.

COMMENTS

Wordpress (0)