Janez Janša v besedni vojni s sodno vejo oblasti stranki SD očita, da je v Velenju” v 70 letih oblasti pokadrovala vse možno. V treh generacijah” – Velenjskemu Okrajnemu sodišču pa, da je “napakirano s člani ali simpatizerji SD” – TOPNEWS.si

Janez Janša v besedni vojni s sodno vejo oblasti stranki SD očita, da je v Velenju” v 70 letih oblasti pokadrovala vse možno. V treh generacijah” – Velenjskemu Okrajnemu sodišču pa, da je “napakirano s člani ali simpatizerji SD”

Janez Janša v besedni vojni s sodno vejo oblasti  stranki SD  očita, da je v Velenju” v 70 letih oblasti pokadrovala vse možno. V treh generacijah” – Velenjskemu Okrajnemu sodišču pa, da je “napakirano s člani ali simpatizerji SD”

Okrajno sodišče v Velenju je v primeru tožbe stranke SD zoper Janšo zaradi navedb o “ukradeni judovski vili” razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in poravnati še stroške sodnega postopka v višini nekaj več kot 800 evrov. Ob tem se mora Janša v 15 dneh javno opravičiti na Twitterju.

Sodba še ni pravnomočna. Sodišče je sicer izdalo zamudno sodbo, ker Janša ni prevzel pošiljke sodišča in posledično v 30-dnevnem roku ni odgovoril na tožbo, pri tem pa je sodišče ugotovilo, da so izpolnjeni tudi drugi pogoji za izdajo zamudne sodbe.

Janša pa se je na sodbo odzval z zapisom, da “gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe. Da bi bila farsa popolna, je v tem konkretnem primeru to sodišče odločalo o tožbi Socialnih demokratov. Česa podobnega niso počela niti vojaška sodišča v bivši SFRJ.”

Vrhovno sodišče je ob izjavi premiera Janeza Janše, ki je velenjskemu sodišču, ko je presodilo, da se mora Janša stranki SD opravičiti zaradi izjav o ukradeni vili, očital, da je “napakirano s člani ali simpatizerji SD”, pozvalo k dostojni komunikaciji med vejami oblasti. Te so določene z ustavo, da delujejo v korist državljanov, so opozorili.

Janez Janša pa se v kritiki sodstva ni ustavil in objavil nov Twitt v katerem je zapisal, ” Nekaj nazornih dokazov o videzu in statusu “neodvisnosti” sodnic in sodnikov od stranke SD in njihovih uniform. Glede sodišča in ostalih institucij v Velenju pa velja omeniti, da je v tem kraju SD v 70 letih oblasti pokadrovala vse možno. V treh generacijah”.

 

Tudi Slovensko sodniško društvo je izrazilo protest zaradi izjave predsednika vlade Janeza Janše:

“Slovensko sodniško društvo protestira proti izjavi Predsednika vlade RS o nepravnomočni zamudni sodbi Okrajnega sodišča v Velenju, da naj bi bilo [to] sodišče “napakirano s klientelistično paleto članov in simpatizerjev Socialnih demokratov (…).” Navedena izjava je nedopustno omalovažujoča do sodnikov omenjenega sodišča oz. do sodišča kot temeljne institucije pravne države. Vsaki stranki postopka Ustava RS in zakoni zagotavljajo enako varstvo pravic; med temi so tudi pravna sredstva v civilnih postopkih. Pravna država mora temeljiti na medsebojnem sodelovanju, spoštovanju in zaupanju v institucije, najvišji predstavniki oblasti pa bi morali biti zgled temu ter se vzdržati diskreditiranja sodišč, ki so nepogrešljiv gradnik pravne države,”je za Za Slovensko sodniško društvo zapisala predsednica dr. Vesna Bergant Rakočević.

“Predsednica Slovenskega sodniškega društva dr. Vesna Bergant Rakočević je tista sodnica, ki je javno čestitala kolegici za neustavno in nezakonito sodbo o Patrii. In ZATO je predsednica. Toliko o vladavinaprava v Sloveniji In o sodnicah in sodnikih, neodvisnih od stranke SD,” je Janša obračunal še s predsednico Slovenskega sodniškega društva.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1453680410622414852

 

Glede na objave na Twitterju Janša očitno ne razmišlja v smeri javnnega opravičila SD- ju in plačilu 10.000 evrov kazni zaradi izjav o “ukradeni Moskovičevi vili” v kateri ima sedež stranka SD.

https://twitter.com/MatjaNemec/status/1453670387741515779

Polemika na družbenih omrežjih se je nato prenesla nazaj v zgodovino v leto 1945 in nacionalizacijo ter predvsem v devedeseta, ko je stranka SD svoje prottore na Tomšičevi zamenjala za prostore na Levstikovi.

COMMENTS

Wordpress (0)