(V ŽIVO) Različni odzivi na pisemske grožnje Janši in Toninu – Pisemska grožnja je bila naslovljena tudi na notranjega ministra Aleša Hojsa, DeSUS, SNS ter tudi na predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Različni odzivi na pisemske grožnje Janši in Toninu – Pisemska grožnja je bila naslovljena tudi na notranjega ministra Aleša Hojsa, DeSUS, SNS ter tudi na predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega

(V ŽIVO) Različni odzivi na pisemske grožnje Janši in Toninu – Pisemska grožnja je bila naslovljena tudi na notranjega ministra Aleša Hojsa, DeSUS, SNS ter tudi na predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega

Policija je začela zbiranje obvestil o pošiljkah z grožnjami s smrtjo, ki so jih prejeli politiki, med drugim premier Janez Janša, in odkrivanje možnih storilcev, so pojasnili na policiji. Pošiljke z grožnjami in priloženim nabojem sta sicer dobili še poslanski skupini DeSUS in SNS ter predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

Na pisemske grožnje sta se že dopoldne odzvala tako predsednik državnega zbora Igor Zorčič in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Predsednik DZ je poudaril, da so takšne grožnje obsojanja vredne. Je pa ob tem pozval tudi vse politike, da komunicirajo strpno, predvsem na družbenih omrežjih. Kot je dejal, ne samo na Twitterju, tudi na TikToku. “Tudi tam smo videli govor, ki ni v ponos nobenemu politiku,” je pojasnil. Po njegovi oceni je čas, da se vsi nekoliko potegnejo nazaj.

Po njegovih besedah so politiki dostikrat tarča tako pohval kot tudi kritik, včasih tudi takšnih, ki presegajo mejo dobrega okusa. Kaj je grožnja, je seveda tudi stvar individualne ocene. “Mislim, da konec koncev tudi vsak politik ali pa tisti, na katerega je grožnja naslovljena, sam oceni, koliko se počuti ogroženega. Ampak glede na to, da nekateri politiki sami komunicirajo na podoben način, se seveda danes težko sklicujejo, da jim je kdor koli grozil,” je še dejal Zorčič. S temi besedami pa je, kot je potrdil, ciljal na predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega.

“Danes v Sloveniji praznujemo državni praznik, dan suverenosti. Pred natančno 30 leti je zadnji sovražni vojak zapustil slovenska tla in takrat, vsaj jaz in najbrž mnogi drugi, nismo razmišljali o tem, da bi se čez natanko 30 let spet morali bati sovražnih pušk in sovražnih metkov,” pa je dejal Jožef Horvat Horvat.

Ko se ta nestrpnost, sovraštvo razplamti, žrtev ne izbira po politični barvi, je opozoril. Pri tem pa je poudaril, da se moramo vsi zavedati naše odgovornost, da sožitje, da miroljubje gojimo v naši državi, v naši slovenski družbi in da mora vsak k temu prispevati svoj delež.

Predsednica SD Tanja Fajon je v zapisu na Twitterju grožnje s smrtjo označila za zavržno dejanje. “Tovrstne grožnje politikom, družini, komurkoli v naši družbi so nesprejemljive,” je zapisala. Kot je dodala, takšno ravnanje ostro obsoja. Kdorkoli priliva olje na ogenj, da smo dosegli tako zaskrbljujočo raven jeze ljudi, nezadovoljstva, nestrpnosti, tudi brezupa v družbi, pa je po njenih besedah soodgovoren.

V LMŠ so medtem v sporočilu za javnost navedli, da pričakujejo, da bodo okoliščine tega dogodka nemudoma raziskane, javnost pa seznanjena z ugotovitvami.

Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je v izjavi za javnost poudarila, da so razmere v državi slabe, za takšno stanje, ki se odraža tudi na protestih, pa je po njeni oceni odgovorna vlada. V stranki so tako prepričani, da lahko zgolj predčasne volitve situacijo v državi nekoliko umirijo. “Seveda pa je kakršnakoli grožnja komurkoli v naši državi nesprejemljiva,” je dodala.

Ob tem je še pozvala policijo, da čim prej razišče okoliščine in “da vsi skupaj ugotovimo, za kaj je šlo”. Poudarila je, da je bila tudi sama, ko je bila predsednica vlade, deležna groženj, a da jih ni javno komunicirala in je situacijo reševala v sodelovanju s policijo in varnostno službo.

Ob namigovanjih, da naj bi za prevzem omenjenih pošiljk bilo potrebno doplačilo in bi jo zato morala naslovnika osebno prevzeti, pa je Bratuškova dejala, da bi v tem primeru po vseh veljavnih pravilih moral biti znan tudi pošiljatelj, ob čemer bi imela policija “zelo lahko delo”.

 

 

Iz kabineta predsednika vlade pa so sporočili le, da se je premier, sicer pa predsednik SDS Janša odzval na družbenem omrežju Twitter, kjer je zapisal, da “že sedem dolgih let čakamo, da bo predsednik republike Borut Pahor obsodil grožnje s smrtjo na enak način, kot v času, ko so grozili njemu, ko je bil predsednik vlade. Ter terjal enako ostro ukrepanje in enake sankcije”. Dodal je še ključnik “dvojni vatli”.

Janša je Twitt  napisal kot odgovor na pisanje državne sekretarke v njegovem kabinetu Jelke Godec, v katerem je zapisala, da so pozivi “smrt janšizmu” pred leti na Radioteleviziji Slovenije in protestih ter “capljanje novinarjev za vsakim, ki nese tak ali podoben transparent”, obrodili sadove.

Predsednik republike Borut Pahor pa meni, da “moramo zelo glasno in jasno reči, da smo demokratična družba in da vse lahko uredimo na miren način ter da grožnje s silo, izgredi, nasilništvo v naši demokratični družbi nimajo prostora in jih moramo vsi zavrniti”. Zavezal se je, da bo naredil vse, da nasilnim praksam “ne damo domovinske pravice”.

COMMENTS

Wordpress (0)