(V ŽIVO) Janez Janša na “zagovoru” pred poslanci – Luka Mesec Janši zastavlja vprašanje glede “vladanja z nasiljem” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Janez Janša na “zagovoru” pred poslanci – Luka Mesec Janši zastavlja vprašanje glede “vladanja z nasiljem”

(V ŽIVO) Janez Janša na “zagovoru” pred poslanci – Luka Mesec Janši zastavlja vprašanje glede “vladanja z nasiljem”

Uvodni dan 26. redne seje Državnega zbora bodo premier Janez Janša in ministri odgovarjali na vprašanja poslancev. Vprašanja premijerju so povezana s povišanjem cen energentov, okoljskimi izzivi, predsedovanjem Svetu EU-ja ter “vladanjem z nasiljem”.

Poslansko vprašanje bo zastavila tudi poslanka SMC Monika Gregorčič, ki jo zanima Janševa ocena prve polovice predsedovanja Slovenije Svetu EU ter kakšen je načrt dela za drugo polovico. Luka Mesec (Levica) pa bo Janši zastavil vprašanje glede “vladanja z nasiljem”.
Janez Janša pa se pri današnjih vprašanjih verjetno ne bo mogel izogniti odmevni polemiki zaradi Twittov  povezanih z obiskom  delegacije Evropskega parlamenta.

Domače in evropsko politično prizorišče je namreč minuli teden razgrel tridnevni obisk delegacije Evropskega parlamenta oziroma kritike, ki jih je na njen račun po Twitterju sporočil premier Janez Janša, ki delegacije ni sprejel.

Evropski poslanci so se poslovili z oceno, da javne institucije v Sloveniji dobro delujejo, da pa sta razklanost družbe in ton javne razprave skrb vzbujajoča in lahko povzročita upad zaupanja v demokratične institucije.

Poleg opozicije sta Janšev Twitt obsodile tudi koaliciji SMC in NSi. Podpredsednik vlade in predsednik NSi Matej Tonin je tvit premiera Janeza Janše o evropskih poslancih označil za neprimernega in nepotrebnega.
Od Janše pričakuje, da se bo prizadetim za svoje besede opravičil, je zapisal na twitterju. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je pred tem opozoril, da določene izjave lahko škodijo ugledu Slovenije.

»Pričakujem, da se bo predsednik vlade prizadetim za svoje besede opravičil. Če želimo ohraniti EU, mora ta temeljiti na medsebojnem spoštovanju in kulturi dialoga. Škoda bi bilo na tak način zapraviti ugled Slovenije,« je tvitnil obrambni minister Matej Tonin.

Matej Tonin (NSi), ki je bil sinoči skupaj s Tanjo Fajon (SD), gost oddaje Politično s Tanjo Gobec kjer sta soočila poglede o obračunih na Twitterju, uspešnosti slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja in možnosti predčasnih volitev, je na vprašanje voditeljice glede predčasnih volitev dejal:  “Do predčasnih volitev je mogoče priti, če je cilj umiriti strasti v državi. Če pa je cilj predčasnih volitev zgolj zamenjava oblasti, potem bo seveda vlada normalno ta mandat končala. Če si opozicija predstavlja, da bo koalicija privolila v predčasne volitve in hkrati bo opozicija še naprej delovala izrazito destruktivno, potem nima nobenega smisla, da se o tem pogovarjamo. Pogovor o predčasnih volitvah je mogoč in smiseln, če bi s tem pomirili strasti v državi in Sloveniji omogočili, da gre kakšen korak naprej v smeri razvoja.

Taja Fajon mu je dogovorila:”Dovolj je, gospod minister, da nehate podpirati vlado, izstopite iz vlade in imamo predčasne volitve. Potem boste pokazali iskrenost”.

“Vsekakor je to mogoče. Če vi privolite v to, da prenehate destruktivno politiko, zlasti tisti del opozicije, ki je podpisal pogodbo KUL, potem bi bile stvari v državi precej manj razgrete in bi se marsikaj lažje doseglo. Če pa pričakujete, da bomo privolili v predčasne volitve, vi pa boste še naprej udrihali po nas, potem ste se zmotili,” pa se je branil Tonin.

COMMENTS

Wordpress (0)