(VIDEO)”Hrepenenje naroda”- Kdo je nastopil v igrano dokumentarnem filmu, kdo je prišel na premiero in koga ni bilo. Manjkali so: Janez Janša, Igor Bavčar, Igor Omerza in Tone Krkovič – TOPNEWS.si

(VIDEO)”Hrepenenje naroda”- Kdo je nastopil v igrano dokumentarnem filmu, kdo je prišel na premiero in koga ni bilo. Manjkali so: Janez Janša, Igor Bavčar, Igor Omerza in Tone Krkovič

(VIDEO)”Hrepenenje naroda”- Kdo je nastopil v igrano dokumentarnem filmu, kdo je prišel na premiero in koga ni bilo. Manjkali so: Janez Janša, Igor Bavčar, Igor Omerza in Tone Krkovič

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma je bil sinoči premiera dokumentarno igranega filma “Hrepenenje naroda”, ki so se ga udeležili tudi nekateri nastopajoči v filmu.  Film  prikazuje dogodke v času vojen za  Slovenije s poudarkom na 10 dnevnem oboroženem  spopadu, z igranimi prizori tanki in helikopterji, ki so si jih “izposodili” iz Hrvaške.

V prvi vrsti so tako sedeli akterji takratnih dogodkov med njimi Lojze Peterle, Dimitrij Rupel, Alenka Puhar in Slavko Kmetič medtem , ko so manjkali Janez Janša, Igor Bavčar, Igor Omerza in Tone Krkovič, ki je bil prav tako povabljen k nastopu v filmu, vendar naj bi sodelovanje zavrnil, organizatorjem pa napisal jezno pismo. Od ministrov vlade je bil na premieri minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je bil do nedavnega tudi predsednik združenja VSO, v prvi vrsti pa je sedel  tudi  odvetnik Franci Matos.  Na primeri pa smo opazili tudi Darka Njavra častnika in veterana vojne za Slovenijo.

Premiera se je začela z Zdravljico in kratkim filmom Mitje Okorna zatem pa je zbrane nagovoril avtor Matjaž Mihelčič sicer režiserja, scenarista in producenta filma, ki je projekt generalnega sekretariata vlade RS. Vlada je film tudi podprla s 300 tisoč evri. “Kdor ne ve, ne pozna pravnih dejstev in težko ceni doseženo. Kdor ne sliši in ne posluša težko spoštuje in ne zmore razumeti. zato je prav da slišimo si povemo, ponavljamo če je treba znova in znova, kar je za slovenski narod tako dragoceno. Resnico o ozadju tolikih prizadevanj, da smo lahko danes Slovenke in Slovenci samostojni na svoji zemlji,” je v uvodu dejala napovedovalka programa.

Avtor filma je združil dokumentarno gradivo, ki mu je dodal nekaj dokumentarnih prizorov. Rdeča nit je bila, da bi osamosvojitev prikazali kot vrednoto, osamosvojitelje kot vrednoto in se seveda zavedali tega, da je to temelj tiste naše države na kateri gradimo. Ker, če vemo kdo smo, od kje prihajamo in kam gremo v teh težkih časih današnje svetovne epidemije nam to pomaga, da najdemo spet tiste ključne trenutke, da bi se združili ni skupaj šli naprej. Ne nazaj ampak naprej”.
Film bodo predvajali na tujih televizijah . Kot je povedal avtor sicer ustvarjalec “Slovenskega vodnega kroga”, je povedal, da gre za emitiranje filma, da so se zelo hitro na hrvaški televiziji odločili za emitiranje tega filma , ki bo 27 oktobra prikazan na HTV 1. Prav tako je danes prišla potrditev iz ORF-a, tudi tam bodo ta film zavrteli, RAI je naslednja postaj in tako naprej, skratka tisto potrditev da ima film svojo vrednost tudi izven naših meja je to poklon vsem našim osamosvojiteljem , osamosvojitvi Slovenije, predvsem pa tudi slovenskemu narodu, da lahko se lahko končno dvigne pokončno in da se ne sramujemo tega, kar smo”.

Kdaj bo film prikazan na TVS še ni popolnoma jasno paradoks pa je da v filmu ni prikazano, da so Hrvaški policisti leta 1991 tako rekoč usmerjali tanki JLA na poti v Slovenijo v filmu pa nastopajo hrvaški transportni helikopterji.

COMMENTS

Wordpress (0)