(VIDEO) Spregledano – Petkovi kolesarski protestniki, poleg obvezne udeležbe na volitvah, predlagajo tudi obvezen psihiatrični pregled za kandidate na volitvah ter testiranje na drogo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Spregledano – Petkovi kolesarski protestniki, poleg obvezne udeležbe na volitvah, predlagajo tudi obvezen psihiatrični pregled za kandidate na volitvah ter testiranje na drogo

(VIDEO) Spregledano – Petkovi kolesarski protestniki, poleg obvezne udeležbe na volitvah, predlagajo tudi obvezen psihiatrični pregled za kandidate na volitvah ter testiranje na drogo

Potem, ko je notranji minister Aleš Hojs razkril, da je možnost predčasnih volitev povsem upravičena so še toliko bolj aktualni predlogi, ki so jih v petek zvečer predstavili  kolesarski protestniki in ki so bili v medijih popolnoma spregledani.  Seveda gre ob čudenju nad Hojsovimi  domnevnim razkritjem  za “odkrivanje tople vode,” saj je  predlog, da bi takoj po končanem predsedovanju odšli na izredne volitve v obtoku že najmanj pol leta.

»Prepričan sem, da je popolnoma vseeno, ali so predčasne volitve mesec ali dva prej ali pa pridemo do rednih volitev, praktično smo v zaključku našega mandata,« je izpostavil Hojs, sicer tudi podpredsednik SDS. S tem bi seveda  skrajšali volilno kampanjo in seveda  tudi bistveno zmanjšali možnosti, da bi se na volitvah pojavile nove stranke.

Na 76 petkovem kolesarskem protestu so namreč določili “prioritete demokratizacije volilnega sistema” in direktne udeležbe ljudi v političnem odločanju, o katerih naj se politiki, ki nameravajo kandidirati v DZ, jasno opredelijo:
1. Reforma političnega sistema (omogočanje kandidiranja nestrankarskim kandidatom/tkam, preferenčni glas, uravnovešenje volilnih okrajev)
2. Pogoj nekaznovanosti (tako za poslanke in poslance kot tudi za druge ključne nosilce političnih funkcij)
3. Možnost odpoklica posameznega poslanca/ke kot tudi Državnega zbora v celoti
4. Dva redna referendumska termina letno (ljudstvo mora imeti možnost sodelovati v vseh bistvenih političnih in ekonomskih odločitvah)
5. Vzpostavitev sistema e-glasovanja
6. Volilna obveznost (sodelovanje na volitvah se prepozna kot temeljna državljanska pravica in obveza)
7. Obvezni participativni proračuni v vseh občinah (v višini vsaj 5% celotnega proračuna občine)

Bolj zanimivi pa so dodatni predlogi k predlaganim  zahtevam “zavezništva civilne družbe”. Na prvem mestu so zapisali: “Prepoved stranke SDS”, potem “psihiatrični pregled” za vse kandidate, “predčasne volitve”, “poslance žrebamo”, “kazensko in odškodninsko odgovornost za politične funkcionarje”, “če poslanec izstopi iz stranke v okviru katere je bil izvoljen mora zapustiti parlament”, “obvezno testiranje na droge enkrat letno”, nenapovedano seveda, “omejitve mandata za poslance Republike Slovenije na štiriletni mandat”, po morebitni odstavitvi “nikoli več opravljanja katerekoli javne službe”.
Med bolj eksotične predloge pa lahko uvrstimo , predloge, da bi poslance kar izžrebali, državljanstvo Mauritiusa, “poslance žrebamo” in “najmanj VI stopnja izobrazbe, da ne bo več Pojbičev.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)