(VIDEO) “Beloruski” prijem slovenske policije, ki je sinoči prestopila rubikon – Zaradi video dokumentiranja dogajanja pred RTV-jem je policija sinoči napisala 333 evrov kazni snemalcu in novinarju Topnews.si in Top TV-ja – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Beloruski” prijem slovenske policije, ki je sinoči prestopila rubikon – Zaradi video dokumentiranja dogajanja pred RTV-jem je policija sinoči napisala 333 evrov kazni snemalcu in novinarju Topnews.si in Top TV-ja

(VIDEO) “Beloruski” prijem slovenske policije, ki je sinoči prestopila rubikon – Zaradi video dokumentiranja dogajanja pred RTV-jem je policija sinoči napisala 333 evrov kazni snemalcu in novinarju Topnews.si in Top TV-ja

Slovenska policija je sinoči prestopila rubikon in našo državo postavila ob bok Belorusiji in ostalim totalitarnim državam in režimom, ki preprečujejo delo novinarjem. V svoji 33 letni novinarski karieri sem samo enkrat doživel, da mi je nekdanja JLA zasegla videomaterial in onemogočila delo.
10. marca leta 1991, po krvavih demonstracijah v Beogradu, ko je vojska in policija brutalno obračunali z protestniki in v nekdanji jugoslovanski prestolnici uvedla izredne razmere ter poslala tanke na ulice, nam  je vojska zasegla kamero in material, takrat v lasti  dopisništva TV Slovenija.
Verjetno sem bil prvi novinar, ki je v svet sporočil, da so ulice Beograda zavzeli tanki nekdanje JLA, in da so  “po neuspelem jurišu Vuka Draškovića na TV bastiljo” uveden izredne razmere.

Ko smo z ekipo posneli tanke pred zvezno skupščino in še pred tem RTS-om, nam je vojska zasegla material – beta videokasete. Nisem si predstavljal, da bom v svoji novinarski karieri še kdaj doživel, da bi vojska ali policija posegla v moje novinarsko delo.

Vendar nikoli ne reci nikoli. Ko smo sinoči, po končanih kolesarskih protestih prenašali dogajanje pred TV Slovenija in v celoti spoštovali navodila policistov, kjer smo poskusili čim bolj verodostojno in v živo prenesti avtentično dogajanje, me je obkrožila skupina policistov tako imenovanih »robokov«, češ da ne spoštujem njihovih navodil in da bi morali zapustiti prizorišče dogajanja.

Kljub temu, da sem jim razložil, da nisem udeležence protestov in da samo video dokumentiramo dogajanje v interesu javnosti, tudi zaradi njihove varnosti, sem dobil kazen 333 evrov, češ da se nisem umaknil iz kraja dogodkov, ko je policija razgnala protestnike.

Pojasnila, da gre za novinarsko delo v interesu javnosti in koncu koncev tudi njihove varnosti, saj sem, ob spremljanju dosedanjih protestov, s svojo kamero preprečil marsikateri incident med policisti in protestniki, niso zadostovala. Žal se nisem mogel izogniti temu, da sem bil sam žrtev brutalnega napada nasilnega protestnika.
Tako, kot že na vseh prejšnjih protestih, sem v celoti upoštevali navodila policistov, ki so razgnali sinočnje protestnike, ob tem pa brutalno posegli v novinarsko avtonomijo in delo novinarja. Tako kot policisti tudi novinarji, snemalci in fotoreporterji delamo svoje delo.
Kot novinar snemalec sem recimo edini dokumentiral tako dogajanje pred Vrhovnim sodiščem, ko je Odbor 2014 protestiral proti temu, da so zaprli sedanjega predsednika vlade Janeza Janšo. Prav tako smo dokumentirali tudi proteste leta 2012 in 2013 in sedaj tako imenovane kolesarske proteste.

Policija nikoli ni intervenirala proti novinarjem, čeprav je, recimo v Mariboru, padalo tudi po enem od naših snemalcev, še manj da bi novinarju ali snemalcu napisali kazen zato, ker je snemal dogajanje. Prav to se je zgodilo sinoči in ne gre toliko za kazen, kot za nevarni presedan, ki nas je močno približal Belorusiji, kjer se režim brani z kaznovanjem in zapiranjem novinarjev.

Slovenska policija je sinoči nevarno prestopila rubikon, saj v novinarstvu ne gre za nikakršno vojažerstvo ali radovednost, ampak delo v interesu ljudi in v interesu javnosti ali če hočete tudi v interesu policije, ki si je  z našimi  posnetki že velikokrat pred tem pomagala pri razčiščevanju kritičnih situacij. Recimo pri napadu na novinarje, snemalce, fotoreporterje in nenazadnje na policiste.

Največji paradoks pa je, da so bili istočasno na prizorišču številni fotoreporterji in novinarji, vendar jih nihče ni odganjal s prizorišča in jim grozil z aretacijami ,če ne bodo  zapustili prizorišča  prenehali s snemanjem, kar je nevarni presedan in poseg v svobodo novinarskega dela. Že videno.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)