“Prepir v raju domoljubja”- Se Janez Janša pred volitvami distancira od desnega ekstremizma? – TOPNEWS.si

“Prepir v raju domoljubja”- Se Janez Janša pred volitvami distancira od desnega ekstremizma?

“Prepir v raju domoljubja”- Se Janez Janša pred volitvami distancira od desnega ekstremizma?

Vse skupaj se je začelo z Janševim twittom v katerem je kritiziral rumene jopiče, ki so prav  zaradi nadlegovanja Janeza Janše na Kredarici predlagali ustanovitev  desne milice ali kot so zapisali – “domobrancev, če hočete”. “Protiutež niso milice, ampak zdrava pamet. Pri izjavah @RJopici opažamo podobne provokacije, kot leta 2018 pri izjavah stranke Dom. Kasneje se je pokazalo, da se za njimi skriva #VohunčekMurči in @StrankaLMS Ne bo presenečenje, če se tudi v tej zadevi ne izkaže nekaj podobnega,” je zapisal Janez Janša.

Janša je tako po pisanju nekaterih medijev zabil nož v hrbet rumenim jopičem. V nadaljevanju pa je Janša obračunal še z nekdanjimi političnimi sopotniki in Damirju Črnčecu očital, da je leta 2018 pomagal ustanoviti stranko dom Bernarda Brščiča in Norme Korošec.

“Enak besednjak proti podobnim tarčam je bil uporabljen #VohunčekMurči , ki je ustanavljal stran DOM in besedno nažigal čez migrante, obenem pa na skrivaj sodeloval s @StrankaLMS”. Janšev twitt je najprej razjezil Domovinsko ligo, ki mu je na Twitterju pomenljivo odgovorila: “Kako je lahko DOM leta 2018 po diktatu Črnčeca in LMŠ provocirala, če je bila registrirana šele 26.2.2019?” DOM zavrača kakršnekoli povezave s Črnčecem in Janši očita: “Težko zapišeš več laži z manj kot 240 znaki.”

 

Podobno kombinacijo kot Janez Janša je uporabil tudi Žan Mahnič, ki ga je v torek Matjaž Nemec neuspešno vabil na Knovs, da bi ga vprašal, ali je on vezni člen med rumenimi jopiči in kabinetom premierja Janeza Janše. Mahnič je za časopis Večer to zanikal in trdil, da za rumenimi jopiči stoji Damir Črnčec, nekdanji Janšev sodelavec in zdaj svetovalec Marjana Šarca v LMŠ. Janša je na Twitterju podobno kot Mahnič projekt rumenih jopičev pripisal Črnčecu, za povrh pa še ustanovitev Domovinske lige.

Prepir v raju domoljubja, kot so nekateri na družbenih omrežjih poimenovali obračunavanje z Domovinsko ligo in rumenimi jopiči, pa bi lahko pripisali tudi temu, da se Janez Janša in stranka SDS pred volitvami distancira od desnega ekstremizma.

https://twitter.com/PovratnikUrba/status/1430979414301585408

https://twitter.com/PovratnikUrba/status/1430980449493569539

Urban Purgar predsednik društva za promocijo tradicionalnih vrednot je napisal jezni twitt Janezu Janši: “Jst sm se odloču da teh nebuloz PVja ne bom komentiral, izgublja pa v mojih očeh spoštovanje iz dneva v dan vse bolj. Mu pa sporočam (in vsem “desničarjem” ki me napadate zadnje dni) rezultat moje borbe za aktualno vlado: 17 kazenskih ovadb, 8600€ kazni, 15 izgubljenih •1

 

https://twitter.com/SimGraj/status/1430990023726452736

Janševo odrekanje rumenim jopičem je sicer nekoliko presenetljivo , saj je kulturno ministrstvo Vaska Simonitija nedavno podelilo status javnega interesa Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ga vodi vidni član rumenih jopičev Urban Purgar. Notranji minister Aleš Hojs pa se je pred dvema dnevoma zagovarjal pred policisti zaradi twitta o “biserih in svinjah” s katerim je hotel povedati, da bi po njegovi oceni namesto na aternativni proslavi ob Dnevu državnosti lahko rumeni jopiči “kulturno proslavljali na Trgu Republike”. “Policija bo pripravila poročilo, vezano na ukrepanje zoper rumene jopiče. So pa po moji oceni ti brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko kulturno proslavljali na Trgu republike. Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo, in lahko bi sledili tej modrosti,” je takrat zapisal Hojs. Včeraj pa je na Twitterju tako kot pred tem Janez Janša in Žan Mahnič izpostavil Črnčeca. “Pred leti, ko me je Damir Črnčec nagovarjal, da naj naredim novo demo-krščansko stranko in s tem rušim @Novaslovenija ,se mu nisem zdel tako nesposoben kot danes. Očitno z leti prihaja do novih spoznanj in sam pridobiva na sposobnosti, zato je @StrankaLMS vedno bolj popularna,” je zapisal Hojs.

Urban Purgar se je na witerju lotil tudi kolaicijske stranke NSI.

https://twitter.com/PovratnikUrba/status/1430793643422539777

https://twitter.com/PovratnikUrba/status/1431010223116914688

https://twitter.com/PovratnikUrba/status/1430980449493569539

https://twitter.com/PovratnikUrba/status/1430981039594352641

https://twitter.com/PovratnikUrba/status/1430530831148277760

Kako se bo končala celotna polemika ni popolnoma jasno. Jasno pa je kako so nekateri liderji in partije v zgodovini reševali probleme z preveč radikalnimi in vnetimi oboževalci.

COMMENTS

Wordpress (0)