Pogumne ženske so na ulicah v Kabulu protestirale proti talibanom – Talibani v pomirljivem tonu zagotavljajo, da bodo ženske uživale pravice po šeriatskem pravu in da bodo lahko še vedno delale in se izobraževale – TOPNEWS.si

Pogumne ženske so na ulicah v Kabulu protestirale proti talibanom – Talibani v pomirljivem tonu zagotavljajo, da bodo ženske uživale pravice po šeriatskem pravu in da bodo lahko še vedno delale in se izobraževale

Pogumne ženske so na ulicah v Kabulu protestirale proti talibanom – Talibani v pomirljivem tonu zagotavljajo, da bodo ženske uživale pravice po šeriatskem pravu in da bodo lahko še vedno delale in se izobraževale

Na Facebooku se je pojavil video posnetek, na katerem ženske s pokritimi glavami protestirajo na ulici. V rokah so imeli plakate, na katerih je pisalo, da zahtevajo sodelovanje v politiki, izobraževanju, človekovih pravicah in da jih obravnavajo kot enakopravne državljane. Na družbenih omrežjih ni bilo vesti, da so bili aretirane.  Pogumne ženske, ki so na ulicah v Kabulu protestirale proti talibanom. so postale pravi hit na družbenih omrežjih.

“Majhna skupina afganistanskih žensk je v torek tvegala svojo varnost, da bi preizkusila obljubo talibanov o spoštovanju pravic žensk: stala sta s tablami, ki zahtevajo pravico do dela, in v šolo hodijo le oboroženi oboroženi talibanski borci”

Zasedene ulice Kabula izgledajo skoraj tako, kot da se ni nič spremenilo. Obstaja pa ena velika sprememba, da na ulicah skoraj ni žensk. Odkar so v nedeljo talibani prevzeli afganistansko prestolnico, so ženske v glavnem ostale v zaprtih prostorih.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid, ki je s sodelavci včeraj prvič stopil pred kamere in novinarje, je odgovarjal je tudi na vprašanja o pravicah žensk: “Ženskam bomo dovolili, da delajo in se izobražujejo znotraj naših okvirjev,” je dejal. Pravi, da bodo ženske zelo aktivne v družbi in da so zavezani spoštovanju pravic žensk v skladu s šeriatskim pravom. “Z nami bodo delale z ramo ob rami. Dajemo zagotovila mednarodni skupnosti, da ne bo nobene diskriminacije,” je dodal. Obljubil je, da bodo te lahko delale na področju zdravstva, izobraževanja in drugih področij, kot določa šeriatsko pravo. So se pa talibani izogibali dodatnim pojasnilom o tem, kakšne bodo v praksi pravice žensk na delovnih mestih.

Tiskovni predstavnik talibanov je v torek še dejal dejal, da “predsodki do žensk ne bodo dovoljeni, vendar so islamske vrednote naš okvir.” Po poročanju nekaterih medijev pa je bilo , da je ženskam naročeno, naj zapustijo svoje pisarne in jim rečejo, naj v celoti pokrijejo, ko so zunaj v javnosti. Na televizijske ekrane so se včeraj znova vrnile TV-voditeljice. Žensk na vseh večjih državnih in zasebnih televizijskih kanalih ni bilo opaziti, vse odkar so talibani v nedeljo zavzeli Kabul. Urednik medija Tolo news pa jena Twitterju objavil fotografijo ene od voditeljic, ki med oddajo v živo v studiu sprašuje enega od talibanskih voditeljev.

https://twitter.com/NavroopSingh_/status/1427560987457060882

Mudžahid je spregovoril tudi o svobodi medijev in dejal, da bodo ti lahko še naprej delovali, vendar v njihovih kulturnih okvirih. “Ko govorimo o aktivnostih medijev, ne sme nič biti v nasprotju z islamskimi vrednotami,” je dejal in dodal, “da morajo novinarji spremljati in opozarjati na njihove napake, da bodo lahko bolje služili narodu”.

COMMENTS

Wordpress (0)