“Ta človek je zagrenjen spletkar. Svoj negativizem in laži bruha vsepovsod” – Matej Tonin o Damirju Črnčecu, ki Toninu “ne zaupa”, ker je leta 2018 ob sestavljanju vlade Marjana Šarca odigral “umazano igro in o koalicijskih pogajanjih poročal Janezu Janši” – TOPNEWS.si

“Ta človek je zagrenjen spletkar. Svoj negativizem in laži bruha vsepovsod” – Matej Tonin o Damirju Črnčecu, ki Toninu “ne zaupa”, ker je leta 2018 ob sestavljanju vlade Marjana Šarca odigral “umazano igro in o koalicijskih pogajanjih poročal Janezu Janši”

“Ta človek je zagrenjen spletkar. Svoj negativizem in laži bruha vsepovsod” – Matej Tonin o Damirju Črnčecu, ki Toninu “ne zaupa”, ker je leta 2018 ob sestavljanju vlade Marjana Šarca odigral “umazano igro in o koalicijskih pogajanjih poročal Janezu Janši”

Čeprav je večina politikov na dopustu in vlada nekakšno zatišje, pa političnega premirja očitno ne bo. Tako sta v izjavah meče prekrižala obrambni minister Matej Tonin, ki sta, eden v Siolu, drug pa v Reporterju, na račun drug drugega izrekla hude obtožbe.

Na vprašanje Mateju Tonu v intervjuju za portal Siol, kako odgovarja na izjave strokovnega sodelavca v poslanski skupini LMŠ Damirja Črnčeca, ki jih je pred kratkim podal za Reporter, da Toninu ne zaupa, ker naj bi se v preteklosti pogajal s figo v žepu in informiral nasprotno stran, je minister za obrambo odgovoril: “Damir Črnčec je zagrenjen spletkar. Svoj negativizem in laži bruha vsepovsod. Delal je za Janeza Janšo, danes dela za Marjana Šarca, jutri pa bo verjetno služil tretjemu gospodarju. Vsekakor mu ne zaupam, nikoli ne veš, kdaj te bo izdal”. Zgodba o tem, kako naj bi pri oblikovanju Šarčeve vlade informiral drugo stran, je po Toninovih besedah še ena v vrsti Črnčecevih lažno sproduciranih zgodbic.

Damir Črnčec je namreč v intervju v Reporterju na vprašanje, ali bi lahko s Toninom bili v isti vladi, odgovoril: “Leta 2018 ste NSi to možnost ponujali …”Ta koalicija je bila tik pred tem, da bi bila dogovorjena, vendar pa je Matej Tonin takrat odigral zelo umazano igro. Čeprav ga je Marjan Šarec oziroma LMŠ podprl za predsednika državnega zbora, je o vseh koalicijskih pogajanjih poročal Janezu Janši ter računal na to, da se bo poskus postavitve vlade Marjana Šarca podrl. Ker se mu ta račun ni izšel, je potem nastala manjšinska vlada. Pri Toninu je predvsem problem zaupanje. V času nastajanja tiste vlade je pokazal, da se je pogajal s figo v žepu. Nasprotno stran je vseskozi informiral, kaj počne in kako vse skupaj preprečiti”.

Matej Tonin mu odgovarja: “Klasičen obveščevalni pristop, ko se z lažmi vnaša zmedo. Takrat se alternativna koalicija sploh ni oblikovala, zato ni bilo kam “nositi” informacij. Tonin je še pojasnil, da je pri pogajanjih tvorno sodeloval, dokler ni videl, da se zgodba iz Kamnika ponavlja. To pomeni samovoljno vodenje koalicije in slabo komunikacijo, kar so kasneje koalicijski partnerji tudi izkusili. Dogovori v koalicijski pogodbi so bili namreč mrtva črka na papirju. Ko danes gledam nazaj, ocenjujem, da smo ravnali pravilno, saj NSi ne bi mogla uresničiti svojih programskih točk. Vse skupaj bi izpadlo, kot da smo šli v vlado zgolj zaradi položajev,” je še ocenil Tonin

Matej Tonin je na Siolu odgovoril tudi na vprašanje, ali je politika izključevanja največji problem slovenske politike?

“Dejstvo je, da povezani zmagujemo, razdeljeni pa zgubljamo. Slovenska preteklost je pokazala, da kadar smo znali strniti vrste, smo vedno dosegli izjemne stvari: od osamosvojitve do priključitve Evropski uniji in Natu,” je spomnil Tonin. “Tudi v Evropi hitreje napredujejo države, kjer sta nasprotna bloka zmožna povezovanja čez politično sredino. Nemčija ima že dolgo tradicijo koalicij dveh nasprotnih blokov, zdaj je tako tudi v sosednji Avstriji. Politiki smo se med seboj dolžni pogovarjati in iskati točke, ki nas povezujejo. Mogoče se ne strinjamo v vseh stvareh, sposobni pa moramo biti najti najmanjši skupni imenovalec. Izključevanje nas hromi. Zato bi od svojih kolegov raje videl, da možnost ali nezmožnost sodelovanja vežejo na konkretne vsebinske ali programske prioritete,” pa je komentiral izjavo voditeljice stranke SD Tanje Fajon, ki je že vnaprej napovedala, da s stranko SDS ne misli sodelovati. Tonin je mnenja, da bi bilo precej bolj konstruktivno, če bi iz osebnih spopadov prešli na vsebinske pogovore.

Politika pa ni edino polje kjer sta “zaratila” Matej Tonin in Damir Črnčec, ki je Toninu očital še slabo vodenje ministrstva za obrambo in porabo 1,2 milijona evrov denarja za oglaševanje SV.

https://twitter.com/Fung0rum/status/1418850867579703304

Na vprašanje Reporterja, kakšno usodo Črnčec napovedujete Toninovi NSi na naslednjih volitvah, je Črnčec dejal: “Predvsem kot minister za obrambo je Matej Tonin najslabši minister v moderni zgodovini Slovenije. Število profesionalnih vojakov v Slovenski vojski upada v njegovem mandatu, spremljamo pocestniško komunikacijo z javnostmi, želi izpeljati izredno slab posel z oklepniki 8 x 8, ki jih zares ne potrebujemo. Vojna med Armenijo in Azerbajdžanom za Gorski Karabah je pokazala smer modernega vojskovanja: uporabo brezpilotnih letal vseh vrst v obliki dronov. Na drugi strani pa vidimo, kaj pomeni digitalno vojskovanje tudi na primeru Pegasus, o katerem sva govorila na začetku. Vse to je ministrstvo za obrambo zanemarilo, a bi moralo biti prava prioriteta za naprej. Sama stranka NSi pa je lepo javno pokazala, kako deluje v nasprotju z vsem tem, kar so govorili pred tem: da se bodo umikali iz gospodarstva, potem pa so svojega podpredsednika Valentina Hajdinjaka postavili na čelo Darsa. Slišim številne zgodbe iz zakulisja, kako ta stranka brutalno preko generalnega sekretarja izvaja pritiske po državnih podjetjih, kar je tudi praksa Janeza Janše. Vidimo, da direktorji DUTB odstopajo kot po tekočem traku, ker ne želijo uveljaviti njegovih osebnih škodljivih poslov, ki jih naroča v škodo države”.

COMMENTS

Wordpress (0)