(VIDEO) Kdo so prijatelji Rusije, ki so prišli na Rusko kapelico in koga letos ni bilo pod Vršič – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo so prijatelji Rusije, ki so prišli na Rusko kapelico in koga letos ni bilo pod Vršič

(VIDEO) Kdo so prijatelji Rusije, ki so prišli na Rusko kapelico in koga letos ni bilo pod Vršič

Centralno mesto na Vršiču je letos pripadlo predsedniku države Borutu Pahorju in slavnostnemu govorniku ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Nekdanji predsednik Milan Kučan je zavzel svoje mesto pod slavnostno tribuno na levo, kjer pa letos nismo opazili ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Poleg Počivalška je na Vršiču bilo veš poslancev državnega zbora predvsem iz vrst SMC, LMŠ in SAB-a. Tako je Počivalška spremljala predsednica odbora za zunanjo politiko Monika Gregorčič. Prisotna je bila tudi poslanka LMŠ Lidija Divjak Mernik, prav tako smo opazili tudi namestnika vodje poslanske skupine poslanske skupine SAB Andreja Rajha.

Seveda je bila opazna odsotnost predsednika vlade Janeza Janše, prav tako ni bilo ostalih ministrov in gospodarske strukture vladajoče stranke. Letos prav tako, razumljivo, ni bilo Karla Erjavca, ki je bil vsako leto cenjen gost na Ruski kapelici, je pa vse niti v rokah držal nekdanji tesen sodelavec Erjavca Sašo Geržina.

Seveda dopuščamo možnost, da smo koga od politične garniture spregledali, saj je začetek slovesnosti spremljalo slabo vreme, tako da je rusko slovensko prijateljstvo pod Vršičem pošteno zalilo. V tako imenovani gospodarski loži se je nazaj držal Janez Škrabec, ni pa manjkal niti direktor Plinovodov Marjan Eberlinc.

V ruski delegaciji pa bo med drugim podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Konstantin Kosačev ter Aleksej Bondaruk iz vlade moskovske regije.

Rusko pravoslavno cerkev je predstavljal nadškof Ruzskij Tihon, vodja Berlinsko-nemške škofije. Poleg posvetnih in cerkvenih oblasti je pod Vršič prišel tudi generalni državni tožilec Drago Šketa.

Podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Konstantin Kosačev je v govoru poudaril simbolni pomenu Ruske kapelice za oba naroda: “Za nas je ta sveti kraj še posebej dragocen in zgodovinsko pomemben, saj Ruska kapelica ni samo spomenik ruskim vojakom, ki so tu umrli med prvo svetovno vojno, ampak je simbol močnih, duhovnih vezi in bratske solidarnosti med narodoma Rusije in Slovenije… Ob konstruktivnem pristopu slovenskega vodstva bi bilo pomembno narediti vse, kar je možno, da bi se odnosi med Rusijo in EU premaknili z mrtve točke, na kateri se nahajajo zdaj”.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v tem kontekstu dejal, da bi tudi Slovenija lahko “igrala aktivno vlogo” pri reševanju globalnih vprašanj in bila “točka prijateljstva in miru” med velesilami.

COMMENTS

Wordpress (0)