(VIDEO) Se Janez Janša za upor državnih svetnikov, ki so izglasovali veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih, lahko “zahvali” Borisu Popoviču, ki je sprožil upor svetnikov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Se Janez Janša za upor državnih svetnikov, ki so izglasovali veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih, lahko “zahvali” Borisu Popoviču, ki je sprožil upor svetnikov

(VIDEO) Se Janez Janša za upor državnih svetnikov, ki so izglasovali veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih, lahko “zahvali” Borisu Popoviču, ki je sprožil upor svetnikov

Nekako v senci referendumskega dogajanja je včeraj državni svet z 18 glasovi za in 13 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih, s katero želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, da so nekateri deli zakona, povezani z ukrepi ob epidemiji, neustavni.

Novelo zakona je DZ sicer sprejel s 44 glasovi za in 42 proti. Vlada naj bi uresničila ustavno odločbo, po kateri so nekateri deli zakona neustavni. Opozicija opozarja na škodljivost novele zaradi “nesorazmernega omejevanja človekovih pravic”.

Kot je včeraj v razpravi dejal državni svetnik Tomaž Horvat, si kot skrbna družba ne smemo dovoliti, da bi katerikoli vladi pustili preveč manevrskega prostora za upravljanje z našim zdravjem, svobodo in življenji. Tudi državni svetnik Branimir Štrukelj je opozoril na nedorečenost določb, prav tako si je po njegovi oceni treba vzeti nekaj več časa za premislek in ne hiteti z ožanjem temeljnih pravic.

Upor proti zakonu pa je, vsaj sodeč po zapisu na Facebooku, že v nedeljo začel Boris Popovič, ki je prijateljem in javnosti sporočil, da se s Terškom trudita, da bi državni svet izglasoval veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih. Zadeva je po nedeljskem referendumu toliko bolj odmevala, saj bo koalicija v DZ-ju pri ponovnem glasovanju težko zbrala kvalificirano večino 46 glasov. Presenetljivo pa je, da se je v kritičnem času Popovič obrnil proti Janši in mu na hrbet spravil še države svetnike.

Nekdanji koprski župan Boris Popovič naj bi sicer septembra lani skoraj postal del vlade Janeza Janše – saj se mu je odpiralo mesto državnega sekretarja. Zadeva je bila že dogovorjena z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, vendar do imenovanja Popoviča kasneje ni prišlo, kar je zelo razjezilo nekdanjega župana Kopra.
Še večji paradoks pa je, da je ravno na dan veta državnega sveta dolgoletni zaupnik in odvetnik Borisa Popoviča Franci Matosa včeraj prevzel vodenje nadzornega sveta Luke Koper, ki je sicer srčika celotnega dogajanja na Obali.

Znani koprski odvetnik Franci Matoz, ki sicer v najbolj delikatnih zadevah zastopa tudi premierja Janeza Janša in je bil v preteklosti vez med Popovičem in Janšo, zato je toliko bolj presenetljivo, da je Popovič včeraj sprožil upor državnih svetnikov proti Janši. Matoz je sicer poleg tega, da je postal številka 1. v Luki Koper, tudi podpredsednik nadzornega sveta v SŽ-ju in predsednik nadzornega sveta v Meji Šentjur.

“Upam na razsodno in nepolitično obarvano odločitev DS in seveda kasneje tudi vlade in DZ za splošno dobro vseh nas, ki si ne želimo in tudi ne bomo dovolili biti talci prav nobenemu režimu nikoli več!!!
V to ste lahko prepričani, tako Levi kot Desni politiki in seveda tudi tisti vmes!!!” je na Facebooku zapisal Popovič v zapisu, ki ga objavljamo spodaj v integralu.

“Spoštovanim prijateljem in prijateljicam na fb, ter javnosti sporočam, da se s prijateljem dr.Terškom trudiva, da DS jutri, v ponedeljek 12.7.2021 izglasuje VETO, na po mojem mnenju nedovolj premišljen oz., kot ga on sam poimenuje, kar sramotni zakon in sicer ZNB-D!!!
Upam, da nama bo s somišljeniki in modrostjo DS oz. Državnih Svetnic in Svetnikov, uspelo ustaviti ta nadvse sporni zakon že kar na izredni seji DS in da referendum ne bo več nujno potreben.
Postaviti se že spet v situacijo, da bo referendum edini izhod iz te zapletene situacije, ki bi pa po mojem skromnem mnenju nesoglasja (“in žal že kar sovraštvo med političnimi poli”), lahko tako zelo poglobil, da bi ulica lahko dobila domovinsko pravico, tako kot jo je imela pred 30 leti, ko se je prav tako šlo za svobodo!!!
V tem primeru bodo tako vlada, kot tudi ustrezne strokovne službe RS bile primorane narediti korak nazaj, za pet ali celo deset pametnih in upravičenih korakov v dogovoru z državljani, naprej!!!
Upam na razsodno in nepolitično obarvano odločitev DS in seveda kasneje tudi vlade in DZ, za splošno dobro vseh nas, ki si ne želimo in tudi ne bomo dovolili biti talci prav nobenemu režimu nikoli več!!!
V to ste lahko prepričani, tako Levi kot Desni politiki in seveda tudi tisti vmes!!!
Političarke in politiki, pamet v glavo, čustva so tako zelo razgreta, da je tokrat skrajni čas, da dobi modrost besedo!!!
Biti politik ali Velik Politik, ni eno in isto!!!
Lep pozdrav vsem,
z najboljšimi in najiskrenejšimi željami v dobro države in vseh nas!!!
Državni svetnik,
Boris Popovič

COMMENTS

Wordpress (0)