(VIDEO) “Vizjakove solze” in Janševo parafraziranje Kučana: “Nocoj so dovoljene sanje, jutri je nov dan” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Vizjakove solze” in Janševo parafraziranje Kučana: “Nocoj so dovoljene sanje, jutri je nov dan”

(VIDEO) “Vizjakove solze” in Janševo parafraziranje Kučana: “Nocoj so dovoljene sanje, jutri je nov dan”

V štabu ponudnikov referenduma so sinoči delili tako imenovane Vizjakove solze v obliki obeska za ključe in različne vrste uhanov v obliki kapljice vode, pač po izbiri gostov, ki so začeli prihajati v volilni štab nasprotnikov zakona o vodi.

Tanja Fajon si je izbrala uhane, ki so bile v modri barvi vode, sicer pa je bilo mogoče izbrati tudi uhane v obliki bele prosojne barve.

Sicer pa se je sinoči po zaprtju volišč začel naliv, ki je simbolično dodobra izpraznil Mestni trg. Seveda je bila tema referenduma zakon o vodi takšna, da je večina Slovencev logično proti temu, da se ne bi več mogli sprehajati ob obalah rek jezer in morja.

Vprašanje vode je pravzaprav toliko levo kot desno, samo toliko, koliko odpreš desni ročaj na pipi za mrzlo in levi za toplo vodo. Pa vendarle je celotna mobilizacija volilnega telesa predvsem mladih ljudi, ki sicer ne hodijo na volitve, lahko za vladajočo koalicijo in politične trende zaskrbljujoča.

Minister Andrej Vizjak ma prav, ko pravi, da pri referendumskem odločanju ni šlo zgolj za vprašanje o zaščiti vode, ampak je bil tudi referendum, če že ne kar plebiscit, proti vladi.

Nasprotniki so ne samo dosegli, ampak dvakratno presegli kvorum, saj je proti po zadnjih delnih neuradnih izidih glasovalo 674.114 volivcev. Glas za pa je po 99,90 odstotka preštetih glasovnicah oddalo 104.525 oziroma 13,42 odstotka volivcev.

Če drži teza, kar so nenazadnje trdili v koaliciji, da je bil to referendum o vladi, potem bi vladne stranke v tem trenutku krepko izgubile volitve. In to 11 julija, ko bi večina volivcev morala biti na morju ali na dopustu. Vendar tokrat so bili doma tudi zaradi virusa in spreminjajočega se režima na mejah.

Proti zakonu je glasovalo domala 75 odstotkov ljudi, kolikor se jih je udeležilo zadnjih volitev v državni zbor. In prvo vprašanje je, kaj se je zgodilo z volivci, ki so na zadnjih volitvah volili SDS in koalicijske stranke. Teze, kaj se je dogajalo, bodo verjetno še nekaj časa ali pa vsaj do konca mandata te vlade zaposlovale politične analitike.

Nekateri analitiki so ugibali, da je volilno telo desnih vladnih strank utrujeno od epidemije, poleg tega pa imajo verjetno prav tisti, ki poudarjajo, da vprašanje vode ni levo ali desno in da je verjetno tudi precej simpatizerjev in privržencev Janeza Janše glasovalo proti zakonu ali pa na referendum enostavno niso šli.

Razloge za takšen rezultat je potrebno iskati tudi v tem, da so tudi tisti. ki so na prejšnjih volitvah volili SDS utrujeni od ukrepov ob pandemiji. Janšev mandat, ki ga je na začetku zaznamovala nabava zaščitne opreme, je bil drugačen od vseh prejšnjih vlad in mandatov, v katerih je sodeloval Janeza Janša.

Čeprav so vsi pričakovali, da bo vse sile usmeril v reševanje pandemije in da bo šlo za miren mandat, je afera na začetku mandata z nabavo zaščitne opreme, pa so tudi Janševe izkušnje po aferi Patria vplivale na odločitev, da bo v tem dvoletnem mandatu naredil vse, kar ni naredil v prejšnjih vladah, in do volitev spremenil krvno sliko države v smislu druge republike.

Morda bi bilo za Janšo bolje, da bi marca lani raje pristal na volitve in dobil štiriletni mandat, vendar takrat ni želel tvegati in izpustiti priložnosti, ki se mu je ponujala tako rekoč na pladnju, da prevzame izvršno oblast.

Če je rezultat referenduma napoved trendov za naslednje volitve, bodo rezultati vsekakor povečali pritisk na Janšo in koalicijske partnerje v naslednjih mesecih. Po oceni analitika javnega mnenja Andraža Zorka gre pri zavrnitvi novele zakona o vodah za ljudsko nezaupnico vladi, ljudstvu pa je uspelo to, česar opoziciji v parlamentu ni.

Kot je ocenil sinoči, je bil referendum ob visoki udeležbi tudi jasen pokazatelj oz. resno opozorilo ne le za trenutno vlado, pač pa za katerokoli, ki jo bo nasledil.

Včerajšnji referendum je bil pravzaprav dobra priložnost za samorefleksijo vladajoče koalicije, čeprav je daleč od tega, da rezultati referenduma ne pomenijo samo pritiska na vlado in koalicijo Janeza Janše, ampak tudi na opozicijo, ki se zaveda, da bi bilo potrebno nekaj storiti.

Opozicija, ki je sinoči prišla v referendumski štab v lokal Pritličje, je sicer bila zadovoljna, vendar pa naj bi že danes naredili nov razmislek, kako naprej do volitev. Sinoči je padel tudi namig, da bi opozicija poskusila s ponovno konstruktivno nezaupnico, kjer bi bila mandatarka za sestavo vlade predsednica SD-ja Tanja Fajon.

Vendar bi to pomenilo, da bi opozicija naredila isto napako, kot jo je leta 2000 naredila desnica z Bajukovo vlado za šest mesecev in potem je sledila največja zmaga LDS-a kadarkoli v zgodovini. Vsaj po nekaterih neformalnih izjavah politikov se to verjetno ne bo zgodilo, ampak bodo nadaljevali pritisk na vlado in poskušali vsaj simbolično skrajšati mandat Janševe vlade.

Janez Janša je že sinoči na Twitterju dal vedeti, da kljub rezultatu referenduma še zdaleč ne razmišlja o umiku ali predčasnih volitvah, ampak bo poskušal mandat izkoristi do konca ali do zadnjega dne mandata, ki mu je še na voljo.

Kljub simbolični nezaupnici vladi, je na Twitterju zapisal: “Poznate kako levo vlado, ki je odstopila po izgubljenem referendumu? Od večinskega sistema do družinskega zakonika? Zato brez drame. Ne morete pa sedeti doma in ob teh #MSM monopolih pričakovati čudežev na voliščih. Zato hvala vsem, ki ste glasovali. Kakorkoli. Tako se dela”.

Janša je sinoči na nek način parafraziral Milana Kučana: “Nocoj so dovoljene sanje, jutri je nov dan”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)