(VIDEO) Tokratni petkovi protesti na Prešernovem trgu in Ljubljanici, kjer napovedujejo “spektakularno protestniško akcijo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Tokratni petkovi protesti na Prešernovem trgu in Ljubljanici, kjer napovedujejo “spektakularno protestniško akcijo”

(VIDEO) Tokratni petkovi protesti na Prešernovem trgu in Ljubljanici, kjer napovedujejo “spektakularno protestniško akcijo”

Kot so že prejšnji teden napovedali v protestni ljudski skupščini, bo tokratni protest tematski in “namenjen osvetlitvi te tematike in javnemu pozivu, da se v nedeljo ljudje v čim večjem številu udeležijo referenduma in glasujejo PROTI”, so zapisali v protestni ljudski skupščini.

Današnji petkov protest naj bi bil nekakšen happening pred nedeljskim referendumom. V sporočilu pred današnjim protestom so v protestni ljudski skupščini zapisali:

“Protest se začne ob 19h na Prešernovem trgu, kjer nas bodo poleg glasbenikov in pesnikov nagovorili tudi: predstavniki sindikata taksistov (ki so solidarno ponudili prevoze na volišča starejšim iz domov za ostarele, potem ko vlada ni omogočila glasovanja iz DSO), predstavniki okoljevarstvene organizacije Balkan river defence, ki se borijo za dostopnost rek, prostovoljci iz referendumske kampanje in drugi predstavniki civilne družbe.

Poleg dogajanja na Prešernovem trgu pa bo prvič v Ljubljani potekal tudi pravi protest na vodi! Iz smeri Špice se nam bodo nekaj minut po 19:00 pridružila manjša flota protestnic in protestnikov na kanujih, kajakih in supih, ki bodo z vodnimi plakati in umetniškimi dekoracijami priveslali vse do Tromostovja in se potem pridružili protestu na kopnem. Nikar ne zamudite te tematiki primerne in spektakularne protestniške akcije”.

V nadaljevanju pa so ob dilemi, zakaj se posvečajo referendumu in spremembam zakon o vodi sporočili še:

“Zakon je sporen z več vidikov, na kar je opozorile praktično vse okoljevarstvene organizacije, stroka, SAZU, različne fakultete, pa tudi sindikati in širša civilna družba. Seznam vseh organizacij, ki so zavzele stališče PROTI, objavljamo spodaj, ta pa je še posebno pomemben, ker izkazuje jasno in vse širše zavezništvo civilne družbe, ki se vzpostavlja v boju za ohranitev demokracije, vladavine prava ter javnih in naravnih dobrin.

Zakon je bil sprejet po hitrem postopku, brez posvetovanja s stroko, brez prave javne razprave, avtokratsko in že med sprejemanjem je vlada kazala ignorantski odnos do prebivalk in prebivalcev ter okoljevarstvenih organizacij. Vedenje vladen in ministrstva ni bilo samo ignorantsko, ampak tudi žaljivo in manipulativno. V svoji retoriki je vladna stran ljudem lagala, jih načrtno zavajala in hkrati obtoževala politične motivacije nasprotnike zakona. Nikar ne pozabimo dejstva, da so v izvirni verziji predloga želeli dovoliti celo gradnjo industrijskih objektov v priobalnih pasovih hkrati pa se sprenevedajo, da gre za zaščito prebivalstva in okolja.

Med referendumsko kampanjo pa je postalo povsem jasno, da vlada s svojimi potezami onemogoča demokratično in zakonito izvedbo glasovanja. Pri tako velikem številu napak in nejasnosti gre za jasne indice, da hoče vlada prebivalstvu očitno oteževati možnosti glasovanja. Verjetno zato, ker je sprevidela, da se je civilna družba angažirala in se boji, da bo na referendumu dosežen potreben kvorum. To onemogočanje se je izkazalo tako v primeru: nepotrebne zamaknitve termina glasovanja, onemogočanja glasovanja iz DSO, lažnih informacij (npr. glede naslovov omnia volišč), več dni nedelujoče uradne spletne strani, omejitev in oddaljenost volišč za predčasno glasovanje, slabo označenih voliščih za predčasno glasovanje, brezbrižnega odnosa DVK in neodzivnosti pri popravljanju napak. Edina druga možna razlaga dejstev je, da je vlada tako nesposobna, da ne more speljati niti enega referenduma brez večjih kršitev ustavno zagotovljenih pravic. V obeh interpretacijah je zaključek enak: ta vlada spodkopava same temelje demokracije v državi.

Tovrstna dejanja s strani vlade so pritlehna in navsezadnje tudi kazniva. Pozivamo vse pristojne organe, da ukrepajo zoper kršitve in jasno sankcionirajo povzročitelje.

Z onemogočanjem demokratičnega glasovanja je izpolnjen še zadnji od uradno prepoznanih opozorilnih znakov fašizma. Že več kot leto v protestniškem gibanju opozarjamo na sporne metode te vlade. Te so tipične za totalitarne režime, predvsem za fašizem in strahovlada Janeza Janše jih kot po učbeniku vse po vrsti uporablja in normalizira. Z delovanjem ob referendumu so obkljukali še zadnjo točko, ki je do sedaj še niso imeli priložnosti. (oglejte si grafični prikaz v prilogi)

S tem pa vlada nakazuje tudi, kaj lahko pričakujemo tudi na prihajajočih državnozborskih volitvah. Janez Janša je že sedaj znan po svojih nebulozah »o ukradenih volitvah« (leta 2014), o tem, da je on »politični zapornik«, ta teden pa je v Bruslju še izjavil, da je zadnji »zaprti novinar«. Iskanje krivcev in obtoževanje vseh, spreminjanje dejstev, igranje žrtve, ne sprejemanje realnosti so zaskrbljujoči znaki, ki smo jih videli tudi pri Trumpu, ki še dandanes ne priznava rezultatov zadnjih volitev. Vse to pa je v Ameriki privedlo tudi do nasilnih izgredov.

Včeraj je Janša na tviterju zapisal sledeče: Upam da bodo na vseh #OVK zagotovili varnost in nedotakljivost predčasnih glasovnic do njihovega štetja v nedeljo.” Kaj je sporočilo te izjave? Zakaj bi premier neke države sploh izražal zaskrbljenost glede varnost glasovnic? Je to priprava na morebitno obtožbe goljufanja v primeru nezaželenega izida ali gre zgolj za splošno vnašanje dvoma v delovanje demokratičnega mehanizma. V obeh primerih je Janša je s takimi dejanji in izjavami nevaren in škodljiv za našo demokracijo in družbo.

Referendum je v vsakem primeru jasen izkaz nezaupnice te vladi! Dejstvo, da se je zbralo več kot 50.000 overjenih podpisov za začetek referenduma, je že uspeh. Sodelovanje tako različnih organizacij in enotnost civilne družbe je prav tako uspeh, saj tako široke enotnosti že dolgo nismo videli. Da se je predčasnega glasovanja udeležilo rekordno število ljudi, je velik uspeh. In verjamemo, da bo uspeh dosežen tudi v nedeljo, ko bo večina jasno izrazila stališče PROTI škodljivemu zakonu!”

COMMENTS

Wordpress (0)