Kaj bo, če referendum uspe? Epska bitka na nedeljskem referendumu kot generalka za naslednje volitve – TOPNEWS.si

Kaj bo, če referendum uspe? Epska bitka na nedeljskem referendumu kot generalka za naslednje volitve

Kaj bo, če referendum uspe? Epska bitka na nedeljskem referendumu kot generalka za naslednje volitve

V nedeljo bo referendum o zakonu o vodah, potem pa v jeseni še en referendum o demografskem skladu. Prvi dan predčasnega glasovanja je na volišča prišlo 25.000 volivcev, kar je absolutni rekord ne samo pri referendumu, ampak tudi na volitvah. To kaže predvsem na to, kako pomemben bo rezultat referenduma o zakonu o vodah za politično dinamiko pred volitvami.

Pred nedeljskim referendumom so zanimivi predvsem novi pristopi pri pridobivanju predvsem glasov proti zakonu, saj je opazna velika prisotnost angažiranih volivcev, mladih in tistih, ki šele dobivajo volilno pravico, na družbenih omrežjih. Take kampanje za katerikoli referendum do sedaj še ni bilo.

Ena razlaga je, da pač ljudje hitijo na volišča zaradi dopustov, ker gredo na morje in ne želijo izgubiti prostega vikenda. Druga pa, da imajo prav tisti, ki pravijo, da je referendum o zakonu o vodi pravzaprav referendum o vladi Janeza Janše ali bolje, kar plebiscit proti vladajoči koaliciji.

“Poslušam na nacionalki nasprotnike in zagovornike Zakona o vodah. Nasprotniki ne navedejo niti enega konkretnega razloga, v čem je zakon slab. Minister Vizjak je navedel po členih, kaj je bistvo zakona in kaj izboljšuje. Sicer pa je skupno vsem nasprotnikom: nasprotujejo vladi,” je na Twitterju zapisal Janez Mežan nekdanji poslanec SDS. Uroš Jauševec nekdanji generalni sekretar SD-ja in pomemben član vrha stranke pa: “Vsi manevri falange nakazujejo, da je Janšo strah. Strah referendumskega izida! Strah volje ljudi! Strah, da bo odziv ljudi opogumil tudi opozicijo za aktivnejšo vlogo! #117proti #dovolJJ #resist”.

Ker ni možnosti za glasovanje v DSO-jih, so starejšim v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Celju v sindikatu taksistov ponudili celo brezplačni prevoz na predčasno glasovanje. V sindikatu taksistov pri ZSSS so ogorčeni nad zapleti glede glasovanja stanovalcev domov starejših občanov na nedeljskem referendumu o noveli zakona o vodah. Ker ocenjujejo, da jim je bilo onemogočeno glasovanje po pošti, jih bodo v nedeljo iz domov starejših občanov brezplačno vozili na volišča.

“Mene zanima, kaj bo, če referendum uspe. Mam nek feeling, da bo Janez na vsak način zavlačeval in poskušal prikazati neveljavnost volitev,” je zapisal eden od uporabnikov Twitterja, ki namiguje na ameriški scenarij v primeru neugodnega rezultata ne na referendumu, ampak na prihodnjih volitvah.

“Poglejte si te dni desni Twitter, kako opravičuje “napake” pri organizaciji referenduma in poskuse odvzema/omejevanja volilne pravice nekaterim skupinam. Da ljudje itak ne razumejo, o čem se odločajo, da levica izrablja “senilne starce” v DSO, da bi ukradla referendum …
Vam zveni znano? Ja, že ko je PV čestital Trumpu za zmago na ameriških volitvah, je bilo jasno, kam pes taco moli. Referendum o zakonu o vodi je samo priprava na naslednje volitve, na katerih je pričakovati omejevanje volilne pravice pod krinko strašenja s krajo volitev.
Brez skrbi, že spremembe zakona o lokalnih volitvah, s katerimi želi odstopljeni minister državljanom iz tretjih držav, ki imajo pri nas stalno prebivališče, odvzeti možnost sodelovanja na lokalnih volitvah, so začetek strašenja pred tujci, ki nam “krojijo volitve”. Upanje mi vzbuja le to, da skrajna desnica na ta način priznava neizpodbitno dejstvo: da brez oviranja demokracije ne more ostati dovolj dolgo na oblasti, da bi si povsem podredila družbo. In ponavljam: konec koncev se najbolj boji (angažiranih) volilcev,” pa je na tviterju ugotavljal Aljoša Harlamov.

Zaključek referendumske kampanje proti zakonu naj bi se zgodil na petkovih protestih, ko se v Ljubljani napoveduje množični protest proti zakonu o vodi.

COMMENTS

Wordpress (0)