“Policija odredila ukrepanje zoper rumene jopiče 16 ali 18 sekund prej, preden je to ukrepanje zahteval gospod Jenull”- Aleš Hojs o intervenciji in notranjem nadzoru glede intervencije policije na protestni proslavi na Prešernovem trgu – TOPNEWS.si

“Policija odredila ukrepanje zoper rumene jopiče 16 ali 18 sekund prej, preden je to ukrepanje zahteval gospod Jenull”- Aleš Hojs o intervenciji in notranjem nadzoru glede intervencije policije na protestni proslavi na Prešernovem trgu

“Policija odredila ukrepanje zoper rumene jopiče 16 ali 18 sekund prej, preden je to ukrepanje zahteval gospod Jenull”- Aleš Hojs o intervenciji in notranjem nadzoru glede intervencije policije na protestni proslavi na Prešernovem trgu

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je včeraj v DZ dejal, da poročila policije v zvezi s policijskim varovanjem neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani 25. junija sicer še ne pozna. Po tistem, kar je slišal, pa meni, da je policija odredila ukrepanje zoper rumene jopiče nekaj sekund prej, preden so ukrepanje zahtevali organizatorji shoda. Poslansko vprašanje glede intervencije policije in predvsem glede odreditve notranjega nadzora je postavila poslanka Levice Nataša Sukič.

Aleš Hojs: “Spoštovana poslanka, sedaj najprej moram seveda reči, da vas bo morda razveselilo poročilo, ki ga bo policija naredila. Jaz ga sicer še ne poznam, ampak po tistem, kar sem pa slišal, pa mislim, da je policija odredila ukrepanje zoper rumene jopiče, mislim da 16 ali 18 sekund prej, preden je to ukrepanje zahteval gospod Jenull, torej to vas bo verjetno pomirilo, ni pa to nepomembno, nikakor ne. V kolikor bi v tej državi imeli policijo, ki odreagira na ukaze gospoda Jenulla ali pa kogarkoli drugega, bi živeli res v katastrofalni deželi. Po mojem tudi, to sem povedal že takrat v svojem javnem tvitu, da se mi zdi prihod rumenih jopičev takrat na ta Prešernov trg nepotreben, brez potrebno izzivanje. Je pa res, ko sem nekako videl tiste prve posnetke, sem se tudi jaz vprašal, ali je sedaj policija pod vodstvom gospoda Jenulla ali je pod vodstvom tistega, ki je operativno vodil varovanje te neprijavljene prireditve, torej mislim, da 60. neprijavljene prireditve…”

Z rumenimi jopiči pa je bilo povezano tudi poslansko vprašanje Violete Tomić iz Levice, ki je bila kritična do tega, da je Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot dobilo status društva v javnem interesu v kulturi. Člani društva so po njenih besedah rumeni jopiči, ki so v javnem prostoru znani kot ločina, privržena nacizmu.

Minister za kulturo Vasko Simoniti pa je zatrdil, da je bil postopek izpeljan po vseh pravilih. Kolikor ve, društvu ni bilo pravnomočno izrečena nobena sankcija, niti se ni nad njim začel pravnomočni postopek ali postopek ukinitve.

V nadaljevanju objavljamo stenogram z včerajšnje seje in razpravo ob poslanskih vprašanjih ministru Alešu Hojsu in Vasku Simonitiju. V teh dneh pa je bil na Twitterju objavljen tudi zapis o tem, da je Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot zaprosilo za članstvo tudi CNVOS – krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij, ki združuje več kot 1400 različnih zvez in posameznih društev, zavodov in ustanov.

 

Medtem ko je poslance in ministre včeraj v DZ zaposloval protest na Prešernovem trgu pred 14 dnevi, pa je minuli petek na Trgu republike v Ljubljani spet potekal shod protestnikov zoper vlado Janeza Janše, kjer so svoj performans priredili pripadniki tako imenovanih rumenih jopičev, ki so nastopili kot novinarji.

V spremstvu štirih varnostnikov so se udeležencem predstavljali kot novinarji Nacionalne tiskovne agencije (NTA), ki jo je pred časom ustanovil Mariborčan Aleš Ernecl.
Urban Purgar, ki je intervjuval protestnike, je v odzivu na petkovo dogajanje odgovoril, da je lastnik medija NTA in (predsednik društva, ki ga izdaja) in ima podpisano pogodbo z medijem za novinarsko delo. “Kar se tiče razvida medijev, pa medij lahko deluje že kot medij, ko je oddana vloga za razvid,” meni Purgar. Akcija novinarske ekipe NTA pa naj bi dokazovala tudi, da udeleženci petkovega kolesarjenja” niso sposobni sprejeti dela drugače mislečih medijev”.

Ekipa NTA je zgolj ubogala nasvet Anisa Ličine in se opremila z rumenimi telovniki, kjer je pisalo NTA PRESS, ki pa se je le za las izognila temu, da bi jih odnesli s prizorišča ali pa z njimi fizično obračunali, tako pa so jo odnesli le z neodobravanjem, žvižgi in vzkliki “nacistična sodrga, spizdite fašisti”.

NATAŠA SUKIČ (PS Levica): Najlepša hvala, predsedujoča. Spoštovani minister, lep pozdrav!
Skratka, poglejte minister, žal mi je, da moram to reči, ampak nekako ni dvoma, da je bilo vaše dejanje kot tudi dejanje premiera in dejanje generalnega direktorja
Policija, ko ste po intervenciji Policije proti neonacističnim rumenim jopičem na Prešernovem trgu v Ljubljani izrekli zahtevo po notranjem nadzoru dela Policije pač ni nekako dvoma, da gre za politično motiviran pritisk na avtonomno delo Policije. Seveda vi poskušate to ovreči se otresti tega mnenja javnosti glede nedopustnega vmešavanja politike v nadzor Policije in ste si v ta namen izmislili nekako smešen / nerazumljivo/ trik, češ, da je policija ravnala korektno edina le v primeru, če je odreagirala pred Jenullovim pozivom. Lepo vas prosim minister tako kot jaz dobro veste, da ne moramo kar manipulativno sklepati, da gre pri sosledju nekih dveh dogodkov nujno za vzročno povezavo med njima. Iz Jenullovega apela policistom torej ne morete kar preprosto sklepati, da je policija ukrepala, zaradi njega, ker dogodka pač, prvič, nista nujno vzročno povezana in to ne glede na njuno časovno sosledje. Sicer pa je čisto popolnoma nepomembno kdaj je policija ukrepala prej ali potem. Pomembno je, da je preprečila provokatorjem, da bi povzročili nasilje in da bi to nasilje ekshaliralo to je tisto pomembno in zato se je treba policija k večjemu zahvaliti. Sindikat policistov prav tako Slovenije je prav vam in generalnemu direktorju dr. Antonu Olaju posredoval posnetek jaz sem si ga tudi sama ogledala, iz katerega je jasno razvidno celotno dogajanje. Prihod skupine Rumenih jopičev dejstvo, da se je policija postavila med obe skupini, da bi preprečila kršitev javnega reda in miru, da policija ni intervenirala po navodilu Jaše Jenulla, potem dejstvo, da je policija ukrepala šele, ko se je pričela kršitev javnega reda in miru na desni strani spomenika, kjer sta tudi na posnetku zelo vidna dva kršitelja, ki sta začela s kršitvijo in vidi se tudi, da so policisti ukrepali strokovno, zakonito in učinkovito in da so skupino odstranili šele po začetku pričetka kršitve s strani članov rumenih jopičev tako, da minister to, kar počnete so absolutno nedopustni pritiski na policijo in me zanima ali se vi zavedate kakšen fiasko je to in ali boste prevzeli odgovornost in odstopili?
Hvala.

PODPREDSEDNICA TINA HEFERLE: Hvala lepa. Gospod minister imate besedo za odgovor.
Izvolite.

ALEŠ HOJS: Hvala lepa, spoštovana podpredsednica.
Spoštovana poslanka sedaj najprej moram seveda reči, da vas bo morda razveselilo poročilo, ki ga bo policija naredila. Jaz ga sicer še ne poznam, ampak po tistem, kar sem pa slišal pa mislim, da je policija odredila ukrepanje zoper rumene jopiče mislim, da 16 ali 18 sekund preden je to ukrepanje zahteval gospod Jenull torej to vas bo verjetno pomirilo ni pa to nepomembno, nikakor ne. V kolikor bi v tej državi imeli policijo, ki odreagira na ukaze gospoda Jenulla ali pa kogarkoli drugega bi živeli res v katastrofalni deželi. Po mojem tudi to sem povedal že takrat v svojem javnem tvita, da se mi zdi prihod rumenih jopičev takrat na ta Prešernov trg nepotreben, brez potrebno izzivanje. Je pa res, ko sem nekako videl tiste prve posnetke sem se tudi jaz vprašal ali sedaj policija je pod vodstvom gospoda Jenulla ali je pod vodstvom tistega, ki je operativno vodil varovanje te neprijavljene torej mislim, da 60 neprijavljene prireditve. Sedaj seveda ni problem o tem torej ta problem je po mojem odpravljen. Jaz verjamem, da bo policija lahko ugotovila in s komunikacijami torej z časovnimi preverbami komunikacij potrdila, da ji ni ukazoval Jenull, ampak da je bil to operativni vodja varovanje te prireditve.
Druga stvar, ki je bolj problematična po moji oceni je pa ta ali ima policija enake vatle za vse? Torej, če je tam provociral nekdo od rumenih jopičev pa so ga vklenili pa pridržali pa ne vem 14 ali ne vem koliko ur imeli zadržane ali so bili taki vatli tudi za tiste, ki so provocirali na drugi strani. Sedaj, če so, jaz imam informacije, da so. Posebej bi rad povedal to, da imam tudi sam izkušnje, vi se boste spomnili tistih protestov, ki jih je organiziral, mislim da več kot 400-krat gospod Aleš Primc, dogajali so se tam pred sodiščem, pa po Ljubljani, sam sem se teh protestov udeležil po moje enih 30-krat tam nekje. Čisto prav vsak ta protest je bil prijavljen, prav vsak, za vsakega se je vedelo kdo je organizator, kdo bo zagotavljal varnostno službo, vsak protest je dobil dovoljenje, policijsko dovoljenje, ampak glej ga zlomka, tudi na tistih protestih so se pojavljali provokatorji, niso bili v rumenih jopičih, kot vi pravite, ampak so bili provokatorji z zastavami, ki jih imate vi nekako v spominu velikokrat ali pa jih velikokrat kažete, torej z rdečo zvezdo, jugo nostalgiki, ki so pljuvali čez nas, pa nas blatili pa tako naprej. Ali veste, da niti enkrat policija ni ukrepala. Niti enkrat. Torej tisti provokatorji pa niso provokatorji ali kaj? Celo več. Moram povedati celo več, mislim, da je bil en ali pa dva primera, ko gospod Primc ni imel prijavljene prireditve, je policija ukrepala v smer, da je govorniku odvzela megafon. A si predstavljate, vzela mu je megafon. Tega se v 60-ih primerih, ko je organiziral to parado ali ne vem kako naj to rečem proteste gospod Olaj ni zgodilo niti enkrat. Torej, mislim, da je prav, da se začnemo pogovarjati o tem ali ima policija enake vatle za vse, za ene in druge in da šele kasneje v naslednji fazi govorimo o tem, da gre za neke politične pritiske ali kakorkoli. In nenazadnje spoštovana poslanka ali ni najbolj verodostojno, da se vsi očitki, ki bi lahko leteli na policijo iz ene ali pa z druge strani ovržejo z nadzorom. To je vendarle stvar, ki je predpisana v zakonu. Ta nadzor je odredil vede generalni direktor policije, nadzor mislim, da je bil v preteklem tednu končan, časa se še opredelitev do tega nadzora s strani policijske uprave Ljubljana. Mislim, da je direktor policije, gospod Olaj danes že napovedal, da bo imel novinarsko konferenco na temo v petek, če se ne motim, v petek bo predstavil izsledke tega nadzora / znak za konec razprave/ in ta nadzor bo pokazal ali so vatli za vse enaki. Ali je policija delala tako kot vi pravite ali ni delala. In jaz mislim, da je ravno to tisto, kar nas mora veseliti. Torej mora nas veseliti, da imamo v državi nek nadzor, ki bo pogledala policija delala strokovno, zakonito ali je presegla svoja pooblastila, po moji oceni jih ni, tako na prvi uč in šele na podlagi tega bomo lahko dajali ocene ali se nekdo politično vmešava v delo policije ali ne. Če nekdo policijo usmerja / znak za konec razprave/ ali pa želi, da se opravi nadzor je to vse v skladu z zakonom.

NATAŠA SUKIČ (PS Levica): Ja, seveda. Poglejte minister, zelo velik manipulator ste. To kar sem zdaj poslušala, oprostite, kakšno zvezo ima, kar se je dogajalo pred ne vem kolikimi leti. Vi ste minister zdaj, dogodek se je zgodil zdaj in tudi vaša reakcija je dovolj zgovorna in zaskrbljujoča. In zdaj, se ozrimo še malo po vašem ponarodelem tvitu, kjer ste zapisali, citiram: »Policija bo pripravila poročilo vezano na ukrepanje zoper rumene jopiče, so pa po moji oceni le ti brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko kulturno proslavljali na Trgu republike. Ne meči biserov med svinje pravi Sveto pismo in lahko bi sledili tej modrosti.« Konec navedka. Torej spoštovani minister, ne samo da imate rumene jopiče za bisere, tudi sicer te neonaciste, te malikovalce svastike in nasilja očitno tako zelo občudujete, da ste bili pripravljeni odrediti notranji nadzor nad lastno policijo, ker so si drznili odstraniti te provokatorje izpred Prešernovega trga. To pa so pritiski. In ne mi reči, da niso. Zato vas minister jaz svinja sprašujem, kdaj boste resnično začeli reflektirati lastna dejanja in kdaj boste sprejeli odgovornost za njih.
Hvala.

ALEŠ HOJS: Hvala lepa.
Torej zdaj, če se vi sami sebe tako imenujete, to jaz ne morem nič pomagati. Jaz nikogar nisem tako imenoval. Jaz sem povedal in to sem večkrat pojasnil, tudi nazadnje Evropski komisiji ko je bilo toliko pompa okoli tega in sem govoril o vrednotah. To, da so tam neonacisti to veste vi, tega jaz ne vem. To veste vi, pa verjetno ve še, ne vem gospod Nemec pa še ne vem kdo. Ampak jaz za enkrat nimam še nobenega dokazala, da bi to bili neonacisti. Celo več. Gospod Nemec je javno govoril, da je celo podmladek SDS to, če se ne motim na televiziji. Neonacisti in podmladek SDS, to je povedal zadnjič na RTV 24 ur, to je povedal vaš poslanski kolega. Poglejte, takih opazk si jaz pač ne predstavljam, da so jih sposobni ljudje izjavljati.
Druga stvar, tako kot sem povedal, govoril sem o vrednotah. Imeli smo dva tipa vrednot, ene so bile pač na Trgu republike, kjer smo, recimo, spoštljivo poslušali predsednikov govor, za razliko od tistih, ki so prišli iz Prešernovega trga, ki so tulili, zmerjali, blatili in tako naprej. Ali pa imamo vrednoto, ko smo spoštljivo se spominjali vseh padlih, pa smo minuto molka proslavili tako oziroma počastili tako kot je treba, za razliko od tistih, ki so prišli iz Prešernovega trga, pa so ob tem ravno tako tulili, blatili, zmerjali in tako naprej. Saj ne vem, če ste bili vi zraven, da ne bo pomote. Imamo tudi tako vrednoto, da ne vdiramo v prostor, ki je nekako zagrajen in ki je namenjen temu, da se kulturno proslavlja, pa so tisti, ki so prišli iz Prešernovega trga hoteli tudi, bi rekel, napadli so varnostne organe, napadli so policijo. S precej velikimi težavami je policija zavarovala prizorišče zato, da niso vdrli na ta prostor. Torej, govoril sem o dveh tipih vrednot, ne o ljudeh. Nikogar nisem imenoval, ne biser pa ne svinja. Nisem imenoval bisere ne ene in ne svinje ne druge. Govoril sem pa, kot še enkrat povem, o vrednotah.
Torej to, kar vi nekako namigujete, da je ali pa bi želeli morda, da se je komisija začela s tem mandatom, ni se začela s tem mandatom gospa Sukič. Policija je bila tudi štiri leta nazaj, ko smo protestirali pred sodiščem, policija te države, pa tega notranjega ministrstva, organ v sestavi te notranjega ministrstva. In jaz mislim, da je prav, da povemo, da je potrebno uporabljati enake vatle. Saj ni nič drugače, v enaki državi živimo, enako demokracije je kot pred štirimi leti. Res je, da so se zamenjali neki ljudje, tako na policiji kot na ministrstvu in res je, da verjetno sedaj malo drugače pristopamo k temu, da bi se za vse državljane z enakimi vatli stvari merile. Pa nenazadnje ne pozabite, ravno vi, pa bi rekel, SD je pozival k protestom, ko so se 5. novembra sprevrgli v, bi rekel, popolno katastrofo in razbijanje po Ljubljani.

NATAŠA SUKIČ (PS Levica): Seveda imam postopkovni predlog, da opravimo resno razpravo, ker tole, minister, poglejte, mislim, saj ste vse živo skupaj pomešal. Med tem ste sam tudi priznal, da se greste nek revanšizem, češ, bilo je nekoč tako, neki vatli takrat, sedaj bomo pa mi neke svoje vatle prilagodili in tako naprej. Lepo vas prosim. Potem govorite o vrednotah, svinjskih vrednotah. Kaj pa so svinjske vrednote, spoštovani minister? Prvič, jaz nisem še slišala za to terminologijo. Svinje, prašiči so zelo inteligentne in plemenite živali, če mogoče aludirate na njih, ne vem sploh kaj naj bi to pomenilo. Niti ne vem kaj so biserne vrednote, ali so to mladci, ki se imenujejo rumeni jopiči in imajo tetovaže 88 = HH, to je »Heil Hitler«, da vam prevedem. To lahko vidite na raznih posnetkih, tako da če se že čudite in razne svastike in tako naprej, če se že čudite zakaj govorim, da so neonacisti. To je bilo večkrat dokazano tudi prikazano že v dokumentarnem filmu, dajte se malo pozanimate. Očitno se nočete pozanimati ali pa enostavno ne priznate, da so vam pač te vrednote, te biserne vrednote neonacistov pač blizu. In oni so povabljeni na praznovanje dneva državnosti, mi, ostali, ki imamo svinjske vrednote oziroma svinje, ki tam demonstriramo pa nismo. To so torej ti vatli, ki so nastopili z vašim mandatom. O tem vi tukaj pripovedujete prostodušno in si domišljate, kako ste vse prav povedal in še kar naprej blefirate in manipulirate. Pa saj to je že smešno. To je popolnoma smešno, s tem da zavajate, še enkrat sem rekla, popolnoma nepomembno je ali bi policija tudi po Jenullovem vzkliku reagirala, ko so tam provokatorji izvajali svoje dejavnosti pri Prešernovem spomeniku. Policija ima dolžnost zavarovati javni red in mir in to je vse. In tisti Jenull nima nobene zveze s tem. Vi ste hoteli to zvezo vzpostaviti. Jaz sem vam prej dokazala, da ni nujnih vzročnih povezav. Tako da se ne naslanjajte v svoji argumentaciji na prazne argumente, ki to niso.
In seveda še enkrat, spoštovana predsedujoča, predlagam, da se resno niso in seveda še enkrat, spoštovana predsedujoča, predlagam, da se resno posvetimo, poglobljeno posvetimo pritiskom, ki se izvajajo znotraj Policije. Saj to je samo eden / znak za konec razprave/ izmed primerov. Teh primerov je nešteto in v tej neki poglobljeni razpravi bi jih seveda lahko razgrnili in tudi analizirali. To, kar se dogaja, enostavno presega vse meje.
Hvala lepa.

VIOLETA TOMIĆ (PS Levica): Hvala za besedo, predsedujoča, minister.
11. junija sem na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja zaprosila vaše ministrstvo za podrobne informacije v zvezi s podelitvijo statusa društva v javnem interesu v kulturi, Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki je registrirano na naslovu Mestni trg 10 v Ljubljani. Javno je znano, da so člani tega društva tako imenovani rumeni jopiči, ki se imajo za slovenske neonaciste, pripadnike slovenske generacije identitete, ki javno izraža borbo za rasno čistost, ksenofobijo, homofobijo, mizoginijo, ki častijo neonacizem Andersa Breivika, norveška množičnega morilca in ga seveda citirajo, ki širijo rasizem, sovražni govor in napadajo feminizem, Islam in kulturni marksizem.
V javnem prostoru so znani kot ločina, ki je privržena nacizmu oziroma del slovenskega krila svetovne neonacistične organizacije Blut-und-Boden. Vodilni rumenih jopičev in predsednik omenjenega društva, s pravkar pridobljenim statusom kulturnega društva v javnem interesu, je Urban Purgar(?), društvo je tudi izdajatelj samooklicane fašistične nacionalne tiskovne agencije, katere predstavnik Aleš Ernecl se je razglasil kot urednik novega slovenskega fašističnega medija in v Državnem svetu je celo poziral s podobo domobranskega generala, Leona Rupnika.
Med člani te skupine najdemo tudi nekdanje kandidate SDS na lokalnih volitvah, recimo Nace Prosen in vi tako radi zanikate povezavo s to skupino. Policija je že večkrat obravnavala, tako predsednika, kakor člane društva, nazadnje na alternativni proslavi 25. junija, kamor so prav nekulturno vdrli in prišli delat zdraho, v upanju na konflikt med mirnimi udeleženci na mirni in dostojni prireditvi. Organizacija s takšnimi cilji in načrtno strategijo sovraštva, ne more biti v javnem interesu in sicer, pod nobenimi pogoji, ker je naravnana proti pravnemu redu in Ustavi Republike Slovenije in proti osnovnim principom demokratične družbe, v večini evropskih držav / znak za konec razprave/ pa jih preganjajo in prepovedujejo, vi pa jih častite.
Na podlagi katerih kriterijev, vas sprašujem, in konkretnih pogojev, je to društvo pridobilo status društva v javnem interesu v kulturi? V čem je njihovo delovanje sploh kulturno, po definiciji in kaj kultura za vas sploh predstavlja javni interes? In, ali so nasilni in primitivni izgredi rumenih jopičev, tako imenovanih, sicer so črnosrajčniki, v javnosti, ki so jim pogosto / znak za konec razprave/ priča zgled kulturnega delovanja kulture in omike, kot obče človeške in civilizacijske vrednote.
Hvala za vaše odgovore.

PODPREDSEDNICA TINA HEFERLE: Hvala lepa.
Gospod minister, imate besedo.

DR. VASKO SIMONITI: Hvala lepa.
Bilo je izrečeno celo vrsto stvari, kot da gre za društvo nekih neonacistov, ki so člani svetovne organizacije, neonacistične in podobne stvari. Torej, jaz ne vem, kajne, ampak, če so slučajno kršili kakšno zakonodajo ali če je protizakonito, prosim, če se obrnete na ustrezne organe in seveda sprožite ustrezne postopke. Kakor vem, društvu ni bilo pravnomočno izrečena nobena sankcija in nobene globe ni bilo izrečeno / nerazumljivo/ za hujši davčni prekršek ali prekršek katerega narava je posebno hudo in društvo tudi ni bilo pravnomočno obsojeno zaradi kaznivega dejanja in nad njim ni začel pravnomočni postopek ali postopek ukinitve.
To bi bilo moj odgovor. Sicer je bil pa postopek sprejema tega društva, torej potrditev, da gre za društvo in organizacijo v javnem interesu, izpeljan »legiartis«(?), torej po vseh pravilih, z vsemi dokumenti in 8. 6., torej 2021, je bila izdana odločba in društvu vročena in mu je bilo s tem priznan status, o katerem govorimo.

PODPREDSEDNICA TINA HEFERLE: Hvala lepa, gospod minister.
Gospa Violeta Tomić, imate besedo za dopolnitev.

VIOLETA TOMIĆ (PS Levica): Minister, ne morete se braniti, jaz ne vem, sem neveden, me ne zanima. Prva knjiga, poglejte si dobro to, je Evropa narodov, izdana 2018. Kaj piše spodaj? Generacija identitete. Toliko pa že morate biti razgledani, gospod minister, da morate vedeti, da je to mednarodno prepovedana organizacija, ki je povezana z nacifašizmom, toliko pa že morate vedet, če ste minister, v neki vladi, in če imate moč podeljevati status in moč takšnim. Tukaj bom vašo, ker nisem dobila od vas teh dokumentov, ampak sem si jih priskrbela izdajatelj teh knjig je nova obzorja d. o. o., ki je v lasti članov SDS in Madžarov. Kot vidite oni so jim dali tudi priporočilo. Ravno tako imam pred seboj pogodbo med novim obzorjem in generacijo identitete oziroma kakorkoli jih imenujete Rumeni jopiči pa me zanima ali vi veste koliko članov ima to društvo za promocijo tradicionalnih enot, ki ste jim podelili ta status ima štiri temu se reče / nerazumljivo/ in to sami povedo v svojih … Prvo knjigo so izdali Evropa narodov, ko še niso bili sploh društvo se pravi, da se sklicujejo na dve zum seji in na manifest za domovino, ki se bori proti vsem drugačnim in mene zanima koliko smo mi lahko strpni do nestrpnosti. Zanima me tudi kako je možno mislim ali ste vi sploh knjigo prebrali kako je možno, da ste izdali pozitivno mnenje o tej knjigi in oni se tudi ukvarjajo s predavanji nekimi zgodovinskimi kako vi kot profesor, zgodovinar gledate na to in ali ste sploh veste kaj oni predavajo? Prosim, da mi razložitev vse to.
Hvala.

PODPREDSEDNICA TINA HEFERLE: Hvala lepa.
Gospod minister, izvolite.

DR. VASKO SIMONITI: Torej, to društvo ni bilo kot sem rekel preganjeno s strani uradnih oblasti, ne krši demokratičnih pravil. O vsebini tega društva pa nisem seznanjen in tudi njihovih knjig ne bom bral tako kot recimo tudi, če bi jih vi napisali vaših ne bi bral.

PODPREDSEDNICA TINA HEFERLE: Gospa Violeta Tomić, postopkovni predlog.
Izvolite.

VIOLETA TOMIĆ (PS Levica): Seveda imam postopkovni predlog, da se o teh odgovorih ministra pogovorimo.
Jaz vem, da mi ne bi dali seveda statusa društva v javnem interesu in imela sem društvo pa moram reči, da sem tako spoštovala ta status, da si ne bi drznila prositi. Tukaj pa založniška pogodba med Jože Biščak Nova obzorja za tele knjige se pravi ve se kdo jih izdaja. In veste, obe knjigi ste, mislim so izdali Nova obzorja, ki je v vaši solasti, stranke SDS. To veliko pove, minister Simoniti, da založba vladne stranke izdaja knjige identitarce, ki so, spet poudarjam, v večini evropskih držav prepovedane zaradi njihove nevarnosti, jih preganjajo, ker enostavno spodbujajo sovraštvo in tako naprej. Pa tudi, ne vem, če ste seznanjeni, ampak v tej vlogi za status je tudi društvo razkrilo, da ima promocijo teh svojih tradicionalnih vrednot, ki pa temelji na grožnjah mladim ženskam, ki so opustile svojo osnovno nalogo in bodo za to kaznovane in podobno, ki so prepolni groženj. To društvo ima velikokrat neke sestanke, meetinge, predavanja o svojih identitarnih vsebinah na lokaciji Depala vas 20. To je zelo čudno, na pol porušena hiša, pa vi kritizirate Metelkovo. Mene zanima, kdo se tam zbira? Kakšni so to dogodki? Kdo in kakšni kadri se tam kalijo? Tako da, veste, minister Simoniti, oni seveda niso bili kaznovani v nobenem postopku, kajti vemo kdo vodi policijo in kdo vodi pravosodje. Tudi sedaj, ko je policija čisto lepo jih odstranila, ker so ogrožali mirne proteste in vedno prihajajo provucirati, se je seveda minister Hojs postavil na stran teh črnosrajčnikov in dela preiskavo pri policiji. Kako naj se sploh policija upa preiskovati vaše varovance? In me zanima tudi, kdaj jaz sploh lahko pričakujem zahtevano dokumentacijo, pa ocene, pa kriterije, pa ocenjevalne obrazce strokovne komisije, ker še nič nisem dobila? Zanima me, res, kako je možno, da se to dogaja v Sloveniji, da častimo neonaciste in da jih naša vlada odkrito podpira. Zate seveda še kako pričakujem, da bomo v tem državnem zboru o teh stvareh odkrito spregovorili in jih tudi obsodili. Hvala.

PODPREDSEDNICA TINA HEFERLE: Hvala lepa.
O vašem predlogu bo državni zbor odločal v sredo v okviru glasovanj. S tem se ministricam in ministrom zahvaljujem za podane odgovore. Izčrpali smo seznam.

COMMENTS

Wordpress (0)