Evropa kaže zobe: Nemčija in Francija si z novim vojaškim modelom želita neodvisnosti od ZDA in Nato! – TOPNEWS.si

Evropa kaže zobe: Nemčija in Francija si z novim vojaškim modelom želita neodvisnosti od ZDA in Nato!

Evropa kaže zobe: Nemčija in Francija si z novim vojaškim modelom želita neodvisnosti od ZDA in Nato!

Najmanj 20 držav Evropske unije načrtuje vzpostavitev tesnega vojaškega sodelovanja, na čelu te iniciative pa stojita Berlin in Pariz, piše nemški Frankurter Allgemeine Zeitung. Cilj “Strateške avtonomije”, kot so poimenovali omenjeno pobudo, bi bila obramba politike evropske skupnosti.

Pobuda je še v izdelavi, zamišljena je kot “dolgoročna vizija, da bi države udeleženke imele oborožene sile, ki bi lahko izvrševale vojaške naloge”. Takšno sodelovanje bi bilo neodvisno od NATO, ki bi še naprej ostal “temeljni kamen kolektivne obrambe”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

unnamed (1)

Francosko-nemški predlog je rezultat nedavnega sveta vlad obeh držav. Trenutno vladi delata na oblikovanju pogojev za države, ki se želijo pridružiti, ki bodo podobni tistim, ki se postavljajo tudi državam, ki vstopajo v transatlantsko zavezništvo. Tako bodo države članice, kot se za zdaj predvideva, izdvajale dva odstotka proračuna za obrambo, poleg investicijskega vložka v višini 20-ih odstotkov.

Nova evropska vojska bi bila usklajena in bi sodelovala v skupnih misijah.

Kot je povedala Caroline Galacteros, doktorica političnih ved in polkovnica v rezervi francoske vojske, je to po njenem mnenju dobra pobuda, saj do nje prihaja v trenutku, ko ostale okoliščine gredo na roko takim idejam.

“Ameriške zunanje politike, še posebej pa politike ZDA do Evrope, ni enostavno razumeti. Prišel je trenutek, ko bi morala Evropa pokazati, da poseduje vso legitimnost v tem, kar ima za posledico strateško avtonomijo,” pojasnjuje Galacteros. Čeprav ne pozna detajlov pogajanj, meni, da bo govora o konsolidaciji sredstev oziroma stroškov izvedbe operacij izven ozemlja EU. V tem trenutku, največji del stroškov nosi Francija, ne glede na to, da te operacije zadevajo varnost vseh Evropejcev.

unnamed (2)

EU army to launch in 2017, European Union confirm

Galactaro je še povedala, da se Evropa danes sooča z nevarnostmi in problemi okoli katerih se lahko združijo članice EU, vendar ne nujno tudi članice NATO, zaradi česar bo potrebna jasna avtonomija, kljub temu, da še ni povsem jasno kaj točno pomeni “strateška avtonomija”.

unnamed (3)

Kot je povedal general francoskih letalskih sil in višji znanstveni sodelavec Inštituta mednarodnih in strateških študij Jean-Vincent Brisset, obstajajo države v EU, ki brezpogojno podpirajo NATO, ki so raje vdane zavezništvu, kot da sodelujejo v pobudi, ki ima popolnoma evropski značaj.

Te države niso absolutno podrejene, vendar pa uživajo v ohranjanju bližine z ZDA.

“Sedaj se veliko govori tudi o novem stališču francoske diplomacije. Veliko se govori, kljub temu pa ne vidimo, da bi se v praksi kaj delalo. Povsem možno je, da je sedaj dozorel trenutek, da bi Evropejci vendarle nekaj konkretno realizirali,” zaključi Brisset.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Skupna Eu vojska je nuja,kot skupna Eu vendar pa le v primeru izginotja politikov timaMacron,Merckel,Loeffen,Juncker,Tusk ipd,multikltarjev in socialiatov,le ti bodo uničili Evropo.Seveda pa bi v tem trenutku kazalo z to zadevo počakati,saj je nevarno ,da bi ti ljudje skupno vojsko,potem ,ko bi uspeli prevzeti popoln nadzor nad njo uporabiti za obračun z neposlušnimi članicami,ki se nočejo podrediti multi kultiju in socializmu in diktatu bruseljske birokracije.Mislim pa,da je odganjanjeZDA iz Eu velik problem,saj bo sleje kot preje prišlo do vojne,sajEvropa nikoli ni znala rešiti svojih težav ,dokaz tega so dve hudi vojni kar ena za drugo.