(V ŽIVO) Koncert Svetlane Makarovič “Nosil bom rdečo zvezdo” kvaril naliv nad Kongresnim trgom – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Koncert Svetlane Makarovič “Nosil bom rdečo zvezdo” kvaril naliv nad Kongresnim trgom

(V ŽIVO) Koncert Svetlane Makarovič “Nosil bom rdečo zvezdo” kvaril naliv nad Kongresnim trgom

Koncert “Nosil bom rdečo zvezdo”, ki ga pripravlja Svetlana Makarovič z gosti je nocoj  pokvaril hud naliv. Ves čas koncerta je namreč dobesedno lilo0 kot iz škafa. Slabo vreme je tako odgnalo tudi tiste, ki so vztrajali kljub nalivu na Kongresnem trgu.

Koncert se je začel z pihodom prapoščakov in Internacionalo ter pesmijo Hej brigade. Nato je prišla na oder Svetlana Makarovič, ki je zapela šanson “Kladivo in nakovalo”, ki je v bistvu eden njenih najboljših šansonov.

“Trije svetli meči novega sveta: enakopravnost, bratstvo, svoboda. Vse to simbolizira prastari poganski apotropejski rdeči pentagram, ki je skozi tisočletja veljal na evropski celini za zaščitni znak proti vsakršnemu zlu. Še danes, predvsem pa danes tukaj in zdaj velja za moralni simbol. Zvezda, ki ne napada, zvezda, ki pravi to je ta zvezda, ne glede na to, kolikokrat je bil , je in bo zlorabljen s strani raznih politik. tko sije tudi tokrat iz naših pesmi rdeča zvezda. Kajti pesem je svobodna, pesmi se na da zapreti v kletko, ne da se zapreti v kletko obdano s sramotno rezilno žico nacifašizma , šovinizma in rasizma , ki se z obrazov sedanje vlade znova plazi med nas,” je svoj performans začela Svetlana Makarovič.

https://twitter.com/hrastelj/status/1411915842644811776

 

Ob Svetlani Makarovič in že omenjenih so na dogodku, ki ga soorganizira Festival Ljubljana, po napovedi nastopili še Ovce in Kraški ovčarji, Lara Jankovič, Jani Kovačič, Vlado Poredoš, Primož Siter, Joži Šalej, Nino De Gleria, Blaž Celarc, Jelena Ždrale, Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Maša Kagao, Miha Bezeljak, Višnja Fičur, Nina Valič in Aphra Tesla.

COMMENTS

Wordpress (0)