(VIDEO) Odnos med Janezom Janšo in Ursulo von der Leyen na skupni tiskovni konferenci v duhu zaključne predstave in verza iz Prešernovega Povodnega moža “Oh, Uršika zala zdaj tebi gorje” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Odnos med Janezom Janšo in Ursulo von der Leyen na skupni tiskovni konferenci v duhu zaključne predstave in verza iz Prešernovega Povodnega moža “Oh, Uršika zala zdaj tebi gorje”

(VIDEO) Odnos med Janezom Janšo in Ursulo von der Leyen na skupni tiskovni konferenci v duhu zaključne predstave in verza iz Prešernovega Povodnega moža “Oh, Uršika zala zdaj tebi gorje”

Pravzaprav je dobro, da je bila tiskovna konferenca po kosilu in po skupnem fotografiranju. Če je bil obisk Evropske komisije vsaj za novinarje, fotoreporterje in snemalce bolj, kot radi rečemo, fototermin ali fotoshooting, pa so, sodeč po izjavah na tiskovni konferenci Janeza Janše in Ursule von der Leyen, na mizi tudi neprijetne teme, pri katerih se je pokazalo, da ima premier Janez Janša popolnoma drugačno “agendo” kot Ursula von der Leyen.

“Ključno je zaupanje v neodvisen in učinkovit pravosodni sistem ter svobodne, neodvisne medije in njihovo ustrezno financiranje,” je na tiskovni konferenci dejala Ursula von der Leyen in dodala, da računa, da bo Slovenija kar najhitreje predlagala delegirana evropska tožilca. Predsednik vlade Janez Janša je navedel, da lahko postopek glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev končajo do jeseni.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je namreč na konkretno novinarsko vprašanje pojasnila, da so se pogovarjali tudi o Evropskem javnem tožilstvu.”

“O dveh, treh temah smo se pogovarjali, prva je bila Evropsko javno tožilstvo. To je ključno, da se zaščiti denar evropskih davkoplačevalcev, to je ključna ustanova, lepo je, da se ji je Slovenija pridružila, zdaj pa mora izpolniti obveze in sodelovati s tožilstvom, kajti mislim, da je zdaj napočil čas, ko bo Slovenija imenovala delegirana tožilca in pozivam predsednika vlade, da pošlje imena tožilstvu čimprej, nujno,” je poudarila.

Druga tema, kjer se je pokazalo, da predsednik vlade Janez Janša in Ursula von der Leyen nista ravno na isti valovni dolžini, pa je bilo vprašanje o “kontroverznem zakonu Madžarske”, kjer je predsednik vlade Janez Janša na vprašanje odgovoril: “Poročilo, ki ste ga citirali, je, bom uporabil milo besedo, zelo pomanjkljivo. Tam je bila iskrena debata o tem, kaj so človekove pravice, katere pravice imajo prednost, kje znotraj spektruma evropskih pravic je pravica staršev do vzgoje vrednot, in mislim, da zelo velikih razlik, kar se tiče vrednot, tam ni bilo,” je pojasnil.

“Pravica staršev, da vzgajajo otroke, sploh ni bila sporna, vprašanje je bilo drugo. Vprašanje je bilo, kako spremembe obstoječega zakona diskriminirajo manjšine in tu smo bili zelo jasni. Zaščita manjšin je eno od temeljnih načel Evropske unije,” je na vprašanje o madžarskem zakonu odgovorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Komisija kot varuh (lizbonske, op. a.) pogodbe je poslala uradni dopis in sprašuje, kaj je zdaj z zaščito pred diskriminacijo manjšin,” je poudarila.

In tretje vprašanje, ki je bilo na mizi, je bilo vprašanje financiranja STA-ja. Svoboda medijev je “osrednji element vsake demokratične družbe”. “Potrebujemo medije, svobodne in kritične medije kot nadzornike vladnih aktivnosti, tudi aktivnosti komisije. To je bistvo demokracije,” je poudarila na skupni novinarski konferenci s slovenskim premierjem Janezom Janšo.

Spomnila je, da so skrbi komisije glede STA “dobro znane”. V Bruslju so večkrat izrazili pričakovanje, da se bo vprašanje rešilo hitro, po možnosti do začetka slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki se je začelo danes.

“Menimo, da mora Slovenija zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA. Pričakujemo, da se bodo našle hitre rešitve za deblokado financiranja. Spremljali bomo dogajanje. Nekaj premikov je bilo in upam, da se bo v zelo kratkem času našla dobra rešitev, da se bo zagotovil medijski pluralizem,” je poudarila predsednica Evropske komisije.

Premier Janša pa je glede tega vprašanja dejal, da bi STA morala imeti sklenjeno pogodbo z vladno stranjo. “Evropska norma je, da račun plačaš, ko ga dobiš. Da ti nekdo lahko izstavi račun, pa mora biti podlaga veljavna pogodba. In to je edina težava, ki jo imamo v zvezi z agencijo,” je dejal.

Vlada je sicer junija sprejela posebno uredbo, prejšnji teden pa določila tudi pogoje za oprostitev predujma za pričakovano opravljanje javne službe STA. “Upam, da smo končno v teh zapletih, ki so bili popolnoma nepotrebni, zdaj prišli do rešitve in da bo ta tema izginila z dnevnega reda,” je še dejal Janša.

Čeprav Janez Janša in Ursula von der Leyen verjetno pred javnostjo ne bi govorila o tako imenovanih “minah” v odnosih med EU in Slovenijo, pa so za odpiranje “kritičnih tem” poskrbeli novinarji z vprašanji. Morda bo vzdušje po tiskovni konferenci popravilo večerno srečanje na Bledu. Skoraj zagotovo pa po današnjem obisku ne bo obveljal zadnji verz Povodnega moža: “Vrtinec so vidli čolnarji dereč; al Uršike videl nobeden ni več”.

Sklepni del srečanja je predviden zvečer, ko bo na Bledu, ko se bo kolegij komisarjev udeležil tudi osrednjega otvoritvenega dogodka ob pričetku slovenskega predsedovanja Svetu EU – baleta “Povodni mož” v koreografiji in režiji Edwarda Cluga na Bledu. Ne vemo sicer natančno, kdo je izbral Povodnega moža Franceta Prešerna, vendar ne bi mogel bolj zadeti bistva, pa še ime glavne junakinje Uršike bi lahko aplicirali na Ursulo.

Dogajanje na Bledu, ki ga v čast obiska Evropske komisije prireja slovenska stran, se sicer ne dogaja na bregovih Ljubljanice, pa vendarle je, sodeč vsaj po tiskovni konferenci, mogoče uporabiti najbolj znani verz “Oh, Uršika zala zdaj tebi gorje”.

Skoraj zagotovo pa po današnjem obisku ne bo obveljal zadnji verz Prešernovega Povodnega moža: “Vrtinec so vidli čolnarji deleč; al Uršike videl nobeden ni več”.

COMMENTS

Wordpress (0)