(VIDEO) “Stari partijci so bolj dostojanstveni kot njihovi dediči” – Žiga Turk o udeležbi Milana Kučana na državni proslavi in politikih, ki niso prišli na državno proslavo – Kaj so sinoči povedali Viktor Orban, Andrej Plenković, Sebastian Kurz, Luigi Di Maio, in Charles Michel predsednik Evropskega sveta – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Stari partijci so bolj dostojanstveni kot njihovi dediči” – Žiga Turk o udeležbi Milana Kučana na državni proslavi in politikih, ki niso prišli na državno proslavo – Kaj so sinoči povedali Viktor Orban, Andrej Plenković, Sebastian Kurz, Luigi Di Maio, in Charles Michel predsednik Evropskega sveta

(VIDEO) “Stari partijci so bolj dostojanstveni kot njihovi dediči” – Žiga Turk o udeležbi Milana Kučana na državni proslavi in politikih, ki niso prišli na državno proslavo – Kaj so sinoči povedali Viktor Orban, Andrej Plenković, Sebastian Kurz, Luigi Di Maio, in Charles Michel predsednik Evropskega sveta

Pozdravne govore na državni proslavi so nato imeli predsedniki vlad sosednjih držav Viktor Orban, Sebastian Kurz in Andrej Plenković ter zunanja ministra Italije Luigi Di Maio in Portugalske Augusto Santos Silva.

Charles Michel, predsednik Evropskega sveta, ki je bil ob osamosvojitvi Slovenije star 15 let, je dejal: “Evropski projekt temelji na vrednotah demokracije, svobode in pravne države. To je tisto, kar nam zagotavlja boljšo prihodnost. Raznolikost, strpnost in spoštovanje – v tem je naša moč, ne naša šibkost.”

 

Največ pozornosti in najmočnejši aplavz je dobil Viktor Orban, ki je med drugim dejal: “Razumemo, da veličino naroda določajo njegova tradicija, duša in ponos. Ponosni smo na naše prijateljstvo. Bog živi Slovenijo.” Tesno povezanost Madžarske in Slovenije pa je v nagovoru poudaril tudi madžarski premier Viktor Orban. “Madžari na vas gledamo kot na prijatelje in krščanske brate. Madžari smo veseli, da smo vaši sosedje,” je dejal. Dodal je, da kolikor je močnejša, bogatejša in srečnejša je Slovenija, toliko bolje se godi tudi Madžarski.

Vse najboljše pri vodenju Sveta EU je Sloveniji zaželel tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Izrazil je zadovoljstvo, da se lahko zanese na znanje, ustvarjalnost, domoljubje in evropejstvo Slovenije. Zaželel je, da bi čim več prispevali k prihodnosti Evrope. “Pri tem pa lahko vedno računate na Hrvaško kot prijatelja in partnerja,” je povedal.

Andrej Plenković je dejal, da je tisto, kar deli Slovenijo in Hrvaško, malenkost in da ju povezuje veliko več, kot ju deli. Dodal je, da Slovenija in Hrvaška najbolje razumeta, kaj se je dogajalo na tem območju pred 30 leti.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v nagovoru dejal: “Kot 34-letnik seveda ne morem dejati, da se spominjam dogodkov izpred 30 let, a v veliko veselje mi je, da lahko ta jubilej zaznamujem tukaj z vami.”

Dejal je tudi, da se Avstrija veseli slovenskega predsedovanja Svetu EU. Ob tem se je slovenskemu premierju Janezu Janši zahvalil, da bo med poudarki slovenskega predsedovanja tudi regija Zahodnega Balkana. Ta regija je namreč pomembna za obe državi.

Če ostanemo pri domačih gostih pa je je največ pozornosti požela prisotnost Milana Kučana ob odsotnosti liderjev opozicije in nekdanjega predsednika Danilo Türk.

Je pa bila opazna tudi prisotnost Igorja Bavčarja, notranjega ministra v času osamosvojitve in enega ključnih ljudi v vojni za Slovenijo.

Največ kritike je bilo namenjeno dejstvu, da na proslavo niso pustili borčevskim praporščakom, medtem ko je bil na družbenih omrežjih opazen nastop ljubljanskega nadškofa Stanislav Zoreta, ki je blagoslovil osamosvojitveno lipo.

“Svoboda je tudi sposobnost dogovarjanja, usklajevanja in skupnega odločanja o skupnih zadevah. Rodovi pred nami so to pogosto delali pod lipo, ki je rasla ob vaški cerkvi, na vaškem ali mestnem trgu, kjer je bilo to drevo prostor skupnega srečevanja, pa tudi prostor skupnega odločanja,” je ob tem dejal.

Zato so, kot je spomnil, pred tremi desetletji posadili in blagoslovili lipo, da bi svoje korenine pognala globoko v našo zemljo, svoje veje razpela daleč pod nebo ter da bi bila trdna v viharju in radostna v soncu. “In res je previharila viharje, preživela premike, poslušala resnice in laži, doživljala proslave in proteste in rasla. Danes raste pred nami, da bi nas spomnila, da kdaj morda ne rastemo tako hitro, kot bi si želeli, a to ne more uničiti naše rasti,” je dejal.

Premier Janez Janša, ki je na proslavi ob dnevu državnosti od portugalskega zunanjega ministra Augusta Santosa Silve simbolično prevzel štafeto predsedovanja Svetu EU. ter simbolično darilo kompas. “Hvala Portugalski za kompas. Evropsko morje je kar razburkano, potrebovali ga bomo,” je dejal Janša.

Posnetek državne proslave si lahko ogledate tukaj.

COMMENTS

Wordpress (0)