Srečanje Bidna in Putina v Ženevi končano – Pogovori, ki so trajali tri ure in pol, dali prvi rezultat: ZDA in Rusija dosegli dogovor o vrnitvi veleposlanikov – TOPNEWS.si

Srečanje Bidna in Putina v Ženevi končano – Pogovori, ki so trajali tri ure in pol, dali prvi rezultat: ZDA in Rusija dosegli dogovor o vrnitvi veleposlanikov

Srečanje Bidna in Putina v Ženevi končano – Pogovori, ki  so trajali tri ure in pol, dali prvi rezultat: ZDA in Rusija dosegli dogovor o vrnitvi veleposlanikov

Srečanje Bidna in Putina v Ženevi končano – Pogovori so trajali tri ure in pol in in prvi rezultat: ZDA in Rusija dosegli dogovor o vrnitvi veleposlanikov

V Ženevi se je pozno popoldne končalo prvo srečanje ameriškega predsednika Joeja Bidna in ruskega predsednika Vladimirja Putina. Srečanje je trajalo približno tri ure in pol, so sporočili iz Bele hiše. Predsednika sta opravila dvostranske pogovore, ki so trajali okoli dve uri. BBC je ob tem poročal, da so trajali 18 minut dlje, kot je bilo predvideno.

Po odmoru se je srečanje nadaljevalo v širši zasedbi. Na njem sta sodelovala tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken in ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Bela hiša je sporočila, da se je ob 17.05 končalo tudi srečanje obeh delegacij.

Celotno srečanje je bilo sicer krajše od pričakovanj. Po navedbah Bele hiše je trajalo približno tri ure in pol, obe strani pa sta napovedovali od štiri do pet ur pogovorov. Srečanje ob Ženevskem jezeru je bilo prvi vrh dveh predsednikov, odkar je Biden januarja nastopil funkcijo.

Pravkar poteka tiskovna ločena tiskovna konferenca Vladimirja Putina, nato bo imel tiskovno konferenco še Biden. “Posvetila sva se širokemu spektru vprašanj, povezanih s človekovimi pravicami,” je dejal, vendar ni omenil nobenih podrobnosti morebitnega dogovora, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na vprašanja novinarjev v povezavi s spoštovanjem človekovih pravic je Putin s prstom pokazal na ZDA in na po njegovih besedah nezakonite zapore Cie, kot je vojaški zapor Guantanamo na Kubi. Opozoril je, da ima tudi zahod težave s človekovimi pravicami.

Kot je še dejal, sta govorila tudi o strateški jedrski stabilnosti. Obe državi naj bi preučili spremembe nedavno podaljšani pogodbi Novi Start, ki omejuje število strateških jedrskih konic, pripravljenih na izstrelitev.

Glede ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je dejal, da je v zaporu zato, ker ni spoštoval ruskih zakonov. “O tem se nimamo kaj pogovarjati,” je dejal novinarjem.

Po prvem srečanju z Bidnom, odkar je ta januarja nastopil mandat, je Putin tudi ocenil, da je ameriški predsednik “zelo uravnotežen, profesionalen človek”. “Jasno je, da je zelo izkušen,” je dejal. Ni pa ga Biden povabil v Belo hišo. Takšnega povabila nisem prejel, za tovrstno srečanje morajo biti izpolnjeni pogoji, je dejal ruski predsednik.

COMMENTS

Wordpress (0)