(VIDEO) Putin za ameriške medije razkril, kaj misli o Navalnem, Bidnu, Trumpu, ameriških obtožbah… – TOPNEWS.si

(VIDEO) Putin za ameriške medije razkril, kaj misli o Navalnem, Bidnu, Trumpu, ameriških obtožbah…

(VIDEO) Putin za ameriške medije razkril, kaj misli o Navalnem, Bidnu, Trumpu, ameriških obtožbah…

Ruski predsednik Vladimir Putin se je v redkem intervjuju za NBC News nasmejal obtožbi, da je “morilec”, in priznal, da ima Joe Biden kot karierni politik nekaj prednosti, ter zanikal sodelovanje z Iranom pri napadih na ZDA.

Putin in Biden naj bi se sestala v sredo, s čimer bosta začela prvi osebni pogovor, odkar je Biden prevzel prevzel dolžnosti ameriškega predsednika. Do srečanja prihaja med naraščajočimi napetostmi, ki so odnose med državama pripeljale do opazno nizke točke, srečanje pa naj bi se dotaknilo številnih tem, med drugim tudi zapora Alekseja Navalnega, glavnega Putinovega političnega tekmeca.

V 90-minutnim intervjujem s Putinom je novinar NBC News ruskega voditelja z najdaljšim stažem po Josifu Stalinu vprašal o stanju nesoglasij v njegovi državi, konfliktu z ZDA in njegovih razmišljanjih o Navalnem. Intervju je bil delno objavljen v petek in delno v ponedeljek. V nadaljevanju povzemamo 5 glavnih točk pogovora.

Na vprašanje, ali se bo Putin zavezal, da bo Navalni zapustil zapor živ, ruski predsednik ni dal takšne obljube, je pa dejal, da ga “ne zanima”, kaj ljudje mislijo o njegovi zavrnitvi.

“Izhajam iz predpostavke, da bodo za osebo, ki ste jo omenili, veljali enaki ukrepi, nikakor ne slabši, ki veljajo za tiste, ki se slučajno znajdejo v zaporu,” je dejal Putin.

Navalni se je vrnil v Rusijo januarja, pet mesecev po zastrupitvi, incidentu, ki ga je povezal s Putinom. V zaporu je od januarja in prejšnji teden je rusko sodišče presodilo, da so njegove organizacije “ekstremistične”, zaradi česar tiste, povezane z organizacijami, pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami ne morejo kandidirati na javne funkcije pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami.

Biden ima “vse namene” in bo med srečanjem s Putinom izpostavil vprašanje izpustitve Navalnega in zaprtih disidentov iz zapora, zdravljenje Navalnega v zaporu pa je povzročilo zaskrbljenost po vsem svetu.

Na ugotovitev, da je represija nad Navalnim in njegovimi kolegi po svetu povzročila mnenje, da nesoglasja v Rusiji niso sprejemljiva, je Putin odgovoril, da na to gleda “povsem drugače”.

Potencialni razkol v odnosih s Putinom je povzročila Bidenova izjava, da je ruski predsednik “morilec”. Putinu se je to zdelo smešno in se je od srca nasmejal.

“Slišal sem na desetine obtožb,” je dejal Putin. “To ni nekaj, kar bi me skrbelo.”

Putin je dodal, da je bil “vajen” napadov z “vseh strani”, z “vsemi vrstami izgovorov in razlogov”. “Nič me ne preseneča,” je dodal Putin in ostro retoriko označil za “izraz celotne ameriške kulture”.

O Bidnu: “… od sedanjega predsednika ZDA ne bo impulzivnih odločitev…”

Putin je priznal, da se Biden od nekdanjega predsednika Donalda Trumpa “korenito razlikuje” po tem, da je “karierist”. Spomnil je na Bidenov skoraj 40-letni mandat v senatu in čas, ko je bil podpredsednik pred prevzemom ovalne pisarne.

“Drugačna oseba in moje veliko upanje je, da obstajajo nekatere prednosti, nekatere pomanjkljivosti, vendar ne bo impulzivnih odločitev od sedanjega predsednika ZDA,” je dejal Putin.

O Trumpu: “… izjemen posameznik…”

Za razliko od Bidna, Trump ni bil ključni politični igralec, preden je postal predsednik, je dejal Putin in nadaljeval s pohvalami na račun nekdanjega predsednika ZDA.

“Verjamem, da je nekdanji predsednik ZDA Trump izreden posameznik, nadarjena oseba, sicer ne bi postal predsednik ZDA,” je dejal Putin. “Je raznolika osebnost.”

O tem, da Rusija pomaga Iranu pri napadih na ameriške vojake: “To so samo lažne novice…”

Putin je zanikal poročanje Washington Posta, da Rusija namerava Iranu poslati napreden satelit, ki bo izboljšal njegove vohunske zmogljivosti in mu omogočil sledenje vojaškim ciljem na Bližnjem vzhodu.

“To so samo lažne novice. Vsaj o takšnih stvareh ne vem nič,” je dejal Putin. “To so samo neumne smeti.”

COMMENTS

Wordpress (0)