Smo včeraj dobili scenarij za slovensko reprizo filma Operacija Valkira? – “…Besedilo spominja na nekdanje pamflete GŠ JLA, v katerih so obsojali ‘napade na JLA in socializem’ ter trdili, da jih nihče ne sme kritizirati” – Tako je Janez Janša na Twitterju opisal operacijo Tomaža Vesela in domnevnih “zarotnikov” zaradi izjave o pritiskih politike na neodvisne državne institucije – TOPNEWS.si

Smo včeraj dobili scenarij za slovensko reprizo filma Operacija Valkira? – “…Besedilo spominja na nekdanje pamflete GŠ JLA, v katerih so obsojali ‘napade na JLA in socializem’ ter trdili, da jih nihče ne sme kritizirati” – Tako je Janez Janša na Twitterju opisal operacijo Tomaža Vesela in domnevnih “zarotnikov” zaradi izjave o pritiskih politike na neodvisne državne institucije

Smo včeraj dobili scenarij za slovensko reprizo filma Operacija Valkira? – “…Besedilo spominja na nekdanje pamflete GŠ JLA, v katerih so obsojali ‘napade na JLA in socializem’ ter trdili, da jih nihče ne sme kritizirati” – Tako je Janez Janša na Twitterju opisal operacijo Tomaža Vesela in domnevnih “zarotnikov” zaradi izjave o pritiskih politike na neodvisne državne institucije

V slovenski politiki je bilo včeraj napeto. Situacijo bi lahko opisali filmski prizori iz ameriškega znanstvenofantastičnega filma “Nazaj v prihodnost” ali pa kar z Operacija Valkira, v kateri Tom Cruise igra polkovnika Clausa von Stauffenberga v napetem filmu, kjer ob vrhuncu 2. sv. vojne skupina nemških častnikov pripravlja načrt, da bi umorili Hitlerja in prevzeli nadzor nad vojaškim poveljstvom ter končali vojno.

Za kaj je šlo? Zgodaj dopoldne je spletni portal Siol objavil informacijo, da predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel zbira podpise za skupno izjavo za javnost “proti pritiskom politike nad neodvisnostjo državnih nadzornih institucij in proti koordiniranim napadom prek medijev in družbenih omrežij nadnje”.

Nato se je začel pravi filmski lov na domnevne “zarotnike” proti aktualni vladi Janeza Janše, ki v jeku priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU, kujejo zaroto “proti demokratično izvoljeni oblasti” in predvsem kvarijo podobo prireditev ob 30. obletnici samostojnosti slovenske države.

“Ob prihajajoči obletnici dneva državnosti javno pozivamo celoten politični prostor, da sledi že doseženim vrednotam in težnjam k razvoju demokracije v Republiki Sloveniji. Potrebno je umiriti razmere in zagotavljati spoštovanje do institucij, ki predstavljajo imunski sistem države,” med drugim piše v izjavi, ki naj bi jo podpisalo več direktorjev in predstojnikov neodvisnih državnih institucij, v kateri se izrekajo proti pritiskom aktualne politike na neodvisne državne nadzorne institucije in proti napadom prek medijev in socialnih omrežij. Notranji minister Aleš Hojs je predsedniku računskega sodišča Tomažu Veselu na Twitterju takoj očital, da “30-letnico države izkorišča za zavarovanje pridobljenih pravic”.

Izjava, katere avtorstvo so včeraj mediji pripisali predsedniku Računskega sodišča Tomažu Veselu, je nastala, kot je v izjavi za medije potrdil Vesel, ” da so jo v redni komunikaciji s kolegi usklajevali predstavniki računskega sodišča, informacijskega pooblaščenca, komisije za preprečevanje korupcije, varuha človekovih pravic in drugih. Ustavno sodišče pa je sicer podpis takšne izjave v osnovi zavrnilo.

V izjavi predstojnikov neodvisnih institucij med drugim piše, da se “podpisniki skupne izjave zavedamo, da odločitve, ki jih sprejemamo, pogosto naletijo na nestrinjanje obravnavanih posameznikov ali skupin. Naše odločitve so argumentirane in pravno podprte ne glede na morebitne politične posledice, zato je pavšalno zavračanje ali neupoštevanje odločitev, kot tudi očitanje političnega delovanja izrazito neodgovorno, še zlasti, če je pospremljeno z nedostojno kulturo javnega izražanja mnenj.”

V zaključku izražajo ponos nad svojim dosedanjim delom, ki ga bodo opravljali tudi v prihodnje. “Potrebno pa bo zagotoviti pogoje dela, ki bodo povezovalni in konstruktivni ter bodo učinkovito varovali temeljne pravice, ki so zapisane v Ustavi Republike Slovenije.”

Na Twitterju se je na izjavo takoj odzval tudi predsednik vlade Janez Janša. “Če ta vest drži, smo priča eni največjih zlorab državnih institucij v politične namene v zadnjih 30 letih. Besedilo spominja na nekdanje pamflete GŠ JLA, v katerih so obsojali ‘napade na JLA in socializem’ ter trdili, da jih nihče ne sme kritizirati,” je zapisal Janša.

Zvečer so sledili nastopi, zagovori in pojasnila. Tako je predsednik računskega sodišča v pogovoru za 24UR ZVEČER pojasnjeval, zakaj so se vodje neodvisnih nadzornih institucij v državi odločili za takšno izjavo. “Diskreditira se naše odločitve in onemogoča naše delo. Mislimo, da je nastopil čas, da se javni dialog umiri in spravi na razumno, kulturno raven.”

Glede Janševega odziva, da gre za eno največjih zlorab državnih institucij v politične namene, je Vesel dejal, da je namen njihove izjave prav to, da se takšnim odzivom izognejo. “Izjava je izrazito apolitična in se ne navezuje na nobeno oblast, pomembno je, da se jo prebere. Govori o času, kjer praznujemo osamosvojitev republike Slovenije, prispevala pa bi k večji kulturi dialoga,” je dejal.

“Institucije, ki jih vodimo, so imunski sistem te države, če ni spoštovanja med nami in drugimi vejami oblasti, je naše delo neučinkovito,” je prepričan Vesel. “Zelo težko se borimo z orodji, ki jih ima politika, na ta način jih niti ne moremo uporabljati,” je povedal in dodal, da se zato tudi ne more vsakega njihovega poziva k umiritvi zadev jemati kot političen pritisk.

Glede podpore ostalih inštitucij, ki se ji sicer ni pridružilo Ustavno sodišče, pa Vesel poudarja, da je vsaka od njih v tem času imela nekaj negativnih travmatičnih izkušenj.
“Ne pogovarjamo se o polju argumentirane razprave, o kateri od naših odločitev. Logično je, da naše odločitve in presoje včasih koga zabolijo. Da so morda krute, da so včasih surove in neposredne. Ampak to je naše delo, za katerega smo plačani in ga moramo opravljati. V kolikor smo brez neodvisnih institucij, potem se ruši demokratična struktura države, steber za stebrom in kasneje ne ostane nič.”

Mediji, naklonjeni vladi, so celotno operacijo še pred tem povezali s političnimi ambicijami Tomaža Vesela, saj je KPK dan pred tem objavil odločbo o združljivosti funkcije predsednika Računskega sodišča z opravljanjem njegove funkcije predsednika odbora za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni zvezi FIFA. “Sedaj je jasno: KPK je pokrila Veselov enormen popoldanski zaslužek za načrtovan politični projekt!”, je so ob tem zapisali na Novi24TV.

Voditelj oddaje 24ur Zvečer pa je Tomaža Vesela sinoči direktno vprašal, ali je koordinacija takšne izjave začetek Veselovega vstopa v politiko? “Nikakor ne,” na vprašanje odgovarja predsednik računskega sodišča. “Vsaka naša odločitev je kritizirana, vsak naš korak je kritiziran, in to včasih na precej nerazumen in neeleganten način, ki vnaša nemir v vse zaposlene v naših institucijah. Gre za poziv politiki, da umiri razmere. Samo dialog in sodelovanje lahko Slovenijo pripeljeta naprej, takšen način in ravnanja pa nikamor,” je še odgovoril Vesel.

Dokument so, sodeč po sinočnjih javnih nastopih, podprli varuh človekovih pravic, predsednik KPK in informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Slednja je povedala, da bodo tovrstni dokumenti vedno imeli podporo.

“Tovrstni dokumenti bodo vedno imeli podporo informacijskega pooblaščenca, predvsem zato, ker so apolitični, nimajo nobene povezave z aktualno oblastjo, ne s politiko, ne levo, ne desno.”

Na protikorupcijski komisiji so minuli mesec opozarjali, da kakršnikoli pritiski na KPK ne bodo vplivali na njihovo delo predvsem zato, ker so povsem apolitični. Tovrstni dokumenti nimajo predvsem nobene povezave ne z aktualno oblastjo ne z politiko ne levo ne desno”

Varuh Človekovih pravic Peter Svetina pa izpostavlja, da nadzorne institucije tvorijo moderno državo in so v njej zelo pomemben dejavnik. “To me je osebno prepričalo, da ob 30-letnici države opozorimo na vse pritiske, ki so kadarkoli v teh letih prihajali na neodvisne institucije.”

Kljub podpori Svetine, Prelesnikove in Šumija pa se ustavno sodišče ne bo pridružilo pozivu, ki med drugim navaja, da smo “prišli smo do točke, ki predstavlja skrajni trenutek za dvig standarda komuniciranja in sodelovanja v državi”.

“Temu pozivu, kot ga imenujete, se ustavno sodišče ne bo pridružilo,” so včeraj sporočili z ustavnega sodišča, ki ga vodi Rajko Knez. In kakšno je besedilo izjave, ki jo je vladajoča garnitura pričaka na nož in ga ocenila kot poskus “atentata”:

Skupna izjava za javnost:

Predstojniki neodvisnih institucij v Republiki Sloveniji z veliko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da se v zadnjem obdobju na naše institucije izvajajo ponavljajoči se pritiski politike, ki se odražajo v neposrednih ter pogosto koordiniranih napadih preko medijev in socialnih omrežij.

Zavedamo se, da obsežnost epidemije predstavlja veliko preizkušnjo za vse državljane in da takšna situacija terja tudi prekomerne napore vseh odločevalcev. Ne glede na to, je mogoče opaziti številne poskuse rušenja demokratične ravni, ki neodvisnim institucijam otežujejo korektno opravljanje pooblastil in rušijo dolgo grajen ugled.

Nadzorniki oblasti pomenijo trdno in močno državo, kar je osnova za zagotavljanje uspešnega družbenega razvoja in mora biti v interesu vseh, predvsem pa je odgovornost politikov, da slednje ščitijo kot ključne gradnike pravnega reda. Politika ustavnih pravic in samostojnih in neodvisnih državnih organov, ki bdimo nad njimi, ne more in ne sme dojemati kot nujno zlo, ampak kot civilizacijsko pridobitev. Nedostojne, nekorektne, interesno motivirane in predvsem neutemeljene kritike lahko zamajajo temelje demokracije, kar je skrajno nevarno početje z negativnimi dolgoročnimi učinki.

Podpisniki skupne izjave se zavedamo, da odločitve, ki jih sprejemamo, pogosto naletijo na nestrinjanje obravnavanih posameznikov ali skupin. Naše odločitve so argumentirane in pravno podprte ne glede na morebitne politične posledice, zato je pavšalno zavračanje ali neupoštevanje odločitev, kot tudi očitanje političnega delovanja izrazito neodgovorno, še zlasti, če je pospremljeno z nedostojno kulturo javnega izražanja mnenj.

Prišli smo do točke, ki predstavlja skrajni trenutek za dvig standarda komuniciranja in sodelovanja v državi. S skupno izjavo želimo vplivati na izboljšanje stanja po načelu zgledovanja od zgoraj navzdol, kar lahko močno vpliva na ravnanje ljudi ter njihovo zaupanje v javne institucije.

Ob prihajajoči obletnici dneva državnosti javno pozivamo celoten politični prostor, da sledi že doseženim vrednotam in težnjam k razvoju demokracije v Republiki Sloveniji. Potrebno je umiriti razmere in zagotavljati spoštovanje do institucij, ki predstavljajo imunski sistem države.

Upravičeno smo lahko ponosni na dosedanje delo in z vso odgovornostjo bomo zakonsko opredeljene naloge opravljali tudi v prihodnje. Potrebno pa bo zagotoviti pogoje dela, ki bodo povezovalni in konstruktivni ter bodo učinkovito varovali temeljne pravice, ki so zapisane v Ustavi Republike Slovenije.”

COMMENTS

Wordpress (0)