(VIDEO) Janez Janša našel krivca za neustavnost odlokov v Drnovškovem LDS-u in stranki SD – Poslanec SD-ja Marko Koprivc pa Janši odgovarja: “Čas je, da se Slovenija vrne v stare tirnice” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janez Janša našel krivca za neustavnost odlokov v Drnovškovem LDS-u in stranki SD – Poslanec SD-ja Marko Koprivc pa Janši odgovarja: “Čas je, da se Slovenija vrne v stare tirnice”

(VIDEO) Janez Janša našel krivca za neustavnost odlokov v Drnovškovem LDS-u in stranki SD – Poslanec SD-ja Marko Koprivc pa Janši odgovarja: “Čas je, da se Slovenija vrne v stare tirnice”

V opozicijskih strankah so odločitev ustavnega sodišča o protiustavnosti nekaterih ukrepov pričakali na nož. Seveda, ne proti ustavnemu sodišču, ampak do vlade, kjer so v njej dobili še zadnji kamenček v mozaiku argumentov po odstopu vlade in predčasnih volitvah. Predsednik vlade Janez Janša pa je na Twitterju že dopoldne zapisal, da je bil neustavni del zakona “očitno” sprejet leta 1995. In da sta ga sprejeli stranki LDS in takratna Združena lista socialnih demokratov (ZLSD), danes stranka SD. “Ustavno sodišče pa je to ugotovilo po 16 letih?” se je vprašal Janša.

https://twitter.com/Fung0rum/status/1400014088890114053

Ustavno sodišče razveljavilo dva člena Zakona o nalezljivih boleznih in na podlagi teh členov izdane odloke. Toda razveljavitev zaradi epidemije učinkuje po dveh mesecih, kar pomeni, da vsi odloki še vedno veljajo. Pravno smo torej legalno in legitimno ščitili zdravje državljanov, pa je prepričan notranji minister Aleš Hojs.

“Izpodbijane odloke vlade je US razveljavilo, če jih pa denimo vlada v povsem enakem besedilu sprejme v roku dveh mesecev, bodo pa veljavni. Sporočilo US se po mojem lahko bere kot vlada dela dobro, ampak treba jo je malo zafrkavati,” pa je na Twitterju zapisal direktor vladne službe za zakonodajo Miha Pogačnik.

Izpodbijane odloke vlade je US razveljavilo, če jih pa denimo vlada v povsem enakem besedilu sprejme v roku dveh mesecev, bodo pa veljavni. Sporočilo US se po mojem lahko bere kot vlada dela dobro, ampak treba jo je malo zafrkavati.

Poslanec SD Marko Koprivc je v izjavi za medije v DZ dejal, da so v SD že dlje časa opozarjali, “da so ukrepi in predvsem način, na kakšen način je vlada sprejela te ukrepe, zelo, zelo sporni, in da ne služijo omejevanju posledic epidemije, ampak predvsem večanju oblasti “totalitarne oblasti” Janeza Janše.”

“Lahko bi rekli, da se je v zadnjem tednu nakopičilo vladi vse tisto, kar so sejali mesece in mesece. Dobili so udarce s strani ljudi – v petek je bilo na ulicah 40.000 ljudi, ki nasprotujejo tej vladi. Dobili so zaušnico s strani vlade same – odstopila je namreč njihova ministrica za pravosodje. In to, kar se je zgodilo danes, s to odločitvijo ustavnega sodišča, bi lahko rekli, da so si zabili še zadnji žebelj v krsto kredibilnosti te vlade. In skrajni čas je, da vlada nemudoma odide,” je povedal Koprivc.

Vlada po mnenju Koprivca “že mesece zlorablja epidemijo za jačanje svoje totalitarne oblasti, za prevzemanje vseh por v slovenski družbi, in posledica tega so seveda tudi katastrofalni rezultati same epidemije. Namreč ukrepi niso bili usklajeni s stroko, ampak so bili narejeni v smislu “može se”, kaj bomo spraševali. Mi smo tisti, ki odločamo in posledično so tudi rezultati katastrofalni. Ena od najvišjih števil smrtnih žrtev v Evropi in lahko bi rekli tudi v svetu, na drugi strani pa ustrahovanje ljudi, grožnje, neprimerno komuniciranje, in seveda posledica tega je tudi nezaupanje državljank in državljanov v ukrepe in seveda v vlado. Kot rečeno, to je kaplja čez rob, skrajni čas je, da vlada odstopi”.

Poudaril je, da bi morali s predčasnimi volitvami državljani odločiti, v kakšni državi si želijo živeti, saj da vlada že od prvega dne nima legitimnosti. “Ali želijo živeti v državi, za kakršno smo se odločili leta 1991 na plebiscitu in katere temelj je ustava RS, ali želijo živeti v neki iliberalni demokraciji po zgledu madžarske in še bi lahko naštevali druge države, kakršno pooseblja in ustvarja Janez Janša. Ta vlada konec koncev že od prvega dne nima legitimnosti. Vladno večino so sestavile stranke, ki so se pred volitvami in po volitvah jasno zavzemale za to, da ne bodo šle v vlado z Janezom Janšo oziroma zavzemale so se za absolutno drugačno alternativno politiko politiki vlade, ki jo pooseblja Janez Janša”.

Po mnenju Koprivca je edina prava pot predčasne volitve in če se to ne bo zgodilo, se bodo pritiski povečevali. “Jaz sem prepričan, da se bodo ljudje zbirali še bolj množično, da bodo iz dneva dan novi referendumi, ker ljudem ni vseeno. In čas je, da se Slovenija vrne v stare tirnice”.

Vladno večino so vzpostavile stranke, ki so se pred volitvami in po volitvah jasno zavzemale za to, da ne bodo šle v vlado z Janezom Janšo,” je izpostavil. Dodal je, da če do predčasnih volitev ne pride, se bodo pritiski začeli povečevati.

Do ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 je bil kritičen tudi vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Po njegovem mnenju je imela vlada “bianco menico” za sprejemanje ukrepov. “To, kar je ugotovilo ustavno sodišče, je dokaz nesposobnosti te vlade. Dokaz popolnoma zgrešenih ukrepov, ki so bili sprejeti za omejevanje epidemije in so bili bolj kot ne neka kaprica oblasti za izživljanje nad ljudstvom, ker vidimo, da so sporne predvsem na omejevanje gibanja na depresijo, na zatiranje državljank in državljanov,” je dejal Vatovec.

Vatovec meni, da vlada ni skrbela za čimbolj neboleč izhod iz epidemije. Medtem ko je otroke zapirala ven iz šol, zapirala je kulturne ustanove in predvsem starejše občane v domove za ostarele, namesto, da bi za tiste, ki so bili okuženi, poskrbeli z bolnišnično obravnavo. Vlada je vztrajala pri tem, tako Vatovec, da morajo zaposleni vztrajati na delovnih mestih tudi, če so v nekih tveganih stikih. “Še enkrat je ustavno sodišče v zadnjih mesecih poudarilo, da so vsi ti ukrepi bili v veliki meri škodljivi in tudi protiustavni in jaz mislim, da v neki sodobni demokraciji bi morala vsaka vlada v takem primeru odstopiti. Tudi po njegovem mnenju bi vlada morala odstopiti”.

Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je na vprašanje, kdo bo prevzel odgovornost za dejanja, ki so v nasprotju z ustavo, dejala, da ljudje, ki niso sposobni enostavnih ukrepov zapisati tako, da zakonsko stojijo, ne morejo voditi vlade. Odgovornost pa bi po njenem mnenju morala prevzeti cela vlada. “Glejte, ne samo gospod Hojs, ampak cela plejada ministrov si pač ustavo in zakonodajo razlaga po svoje. Jaz si želim, da v Sloveniji veljajo zakoni, velja ustava in da se je v prvi vrsti držijo vladajoči, če niso sposobni zelo enostavnih ukrepov napisati tako, da zakonsko stojijo, pač vlade voditi ne morejo. Mislim, da si lahko samo predstavljate, kaj bi delal predsednik vlade, če bi bil danes v opoziciji in stal tukaj na mojem mestu. Definitivno mora vlada za to blamažo prevzeti odgovornost,” je povedala.

Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je v izjavi za medije povedal, da je odločitev ustavnega sodišča še en dokaz, da vlada dela protizakonito in protiustavno. Meni, da bi vlada morala oditi in da so predčasne volitve edina pot.

V sporočilu za javnost, ki so ga poslali zjutraj, so v LMŠ zapisali, da si vlada z zlorabo epidemije in nespoštovanjem zakonov skuša zagotoviti oblast brez pravnih omejitev, zakon o nalezljivih boleznih pa da si je predsednik vlade Janez Janša priredil.

Vlada tako strogih ukrepov, kot je prepoved gibanja in zbiranja, po njihovem mnenju ne bi smela sprejeti, če niso absolutno ustavni. Vlada naj bi po ugotovitvah ustavnega sodišča “sama sebi podelila bianco pooblastilo, da lahko pod pretvezo epidemije grobo posega v ustavne človekove pravice in temeljne svoboščine na neustaven način”, so še zapisali.
Poslanka SDS Alenka Jeraj pa je, tako kot pred tem predsednik vlade Janez Janša v današnjem odzivu na objavljeno odločitev ustavnega sodišča, izpostavila, da je bil zakon o nalezljivih boleznih, ki je trenutno v veljavi in na podlagi katerega so bili sprejeti vladni odloki o omejitvah zbiranja in gibanja, sprejet leta 1995.

“In do sedaj ni bilo ugotovljeno, da bi bilo z njim karkoli narobe, da bi bil neustaven. In v skladu s tem je ravnala tudi vlada in tudi v nadaljevanju sprejemala ukrepe in odloke, ki so temu sledili,” je dejala Jerajeva. Dodala je, da ocenjujejo, da je vlada delovala v skladu z veljavno zakonodajo in v skladu s pooblastili, ki jih kot izvršilna oblast ima. Zdaj pa je na vrsti DZ, da zakon popravi.

“V SDS to odločitev spoštujemo, zato si bomo prizadevali, da se ta neskladja odpravijo, seveda pa je za to potrebno pripraviti ustrezno spremembo zakona, ki ga bo sprejel DZ,” je dejala Jerajeva. Glede na to, da je sodišče neustavnost dela zakona ugotovilo po 26 letih, se po besedah Jerajeve “lahko vprašamo o učinkovitosti, predvsem pa pravočasnem delovanju najvišjega organa sodne veje oblasti”.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je glede odločitve ustavnega sodišča dejal, da se je treba za boljše razumevanje zavedati, da je epidemija Slovenijo, Evropo in svet vrgla s tečajev in da na to nismo bili pripravljeni. In da tudi nekateri naši zakoni niso upoštevali, da lahko nastopi epidemija v takšnih dimenzijah, kot smo jim bili in smo jim še priča.

Po Horvatovih besedah je ustavno sodišče ugotovilo, da “en majhen delček” zakona ni v skladu z ustavo, ker gre za staro besedilo, star zakon, ki pač ni upošteval okoliščin, kot smo jim priča. “Nič tragičnega, ni potrebno zganjati nobene shizofrenije, kot vidimo pri naših političnih konkurentih,” je še komentiral Horvat. In pojasnil, da to ni nič tragičnega, ker ustavno sodišče ni ustavilo določb zakona o nalezljivih bolezni, ampak je, nasprotno, eksplicitno povedalo, da se te določbe kljub neskladju z ustavo lahko uporabljajo tudi naprej. In dva meseca je po njegovih besedah dovolj časa, da bo državni zbor neskladje z ustavo tudi odpravil. Na ostre očitke opozicije pa je odgovoril še, da so to prazni očitki, ki so jih že vajeni. “Nimajo prav nobene argumentacije. Zanimivo je, da so tukaj najbolj glasni tisti, ki so puško vrgli v koruzo takrat, ko je naši državi, našim ljudem bilo najtežje,” je še dejal Horvat.

Prek Twitterja so se na odločitev ustavnega sodišča odzvali tudi v poslanski skupini SMC, kjer so zapisali, da jih nekoliko preseneča, da je šele po toliko letih ugotovljeno neskladje z ustavo. “Kriviti to vlado za določbe, sprejete leta 1995, je neresno, pa vendar v teh časih že povsem pričakovano,” so zapisali.

COMMENTS

Wordpress (0)