(VIDEO) Potniki družbe Ryanair opisali, kako se je Roman Protaševič odzval na pristanek v Minsku – TOPNEWS.si

(VIDEO) Potniki družbe Ryanair opisali, kako se je Roman Protaševič odzval na pristanek v Minsku

(VIDEO) Potniki družbe Ryanair opisali, kako se je Roman Protaševič odzval na pristanek v Minsku

Potniki, ki so bili na letu v Vilno in nenadoma preusmerjeni v beloruski zračni prostor, opisali paniko, ki je izbruhnila na letalu Ryanaira.

Let letala FR4978 iz Grčije v mesto Vilno v Litvi je namesto na začrtanem cilju končalo v Minsku. Letalo je bilo prisiljeno spremeniti smer, potem ko ga je prestreglo belorusko vojaško letalo MIG in prisililo, da je pristalo v beloruski prestolnici. Zdi se, da so se beloruske oblasti za takšno potezo odločile, da bi lahko po pristanku v Minsku aretirale 26-letnega blogerja Romana Protaševiča, kritika Lukašenkovega režima.

BBC ob sklicevanju na izjave potnikov navaja, da se pred prestrezanjem ni zgodilo nič nenavadnega ali sumljivega.

“Naenkrat smo bili na letalu vsi prestrašeni, ker smo mislili, da bomo strmoglavili,” je za ABC News povedala Litovka Rasele Grigojeva.

“Nos letala je nenadoma potonil, višina pa se je nenadoma spremenila. Bilo je zelo silovito. Nikoli tega nisem začutila v letalu, vsi so bili v šoku,” je dodala.

Letalo FR4978 je bilo tik pred vstopom v zračni prostor Litve, nenadoma pa je zavilo na vzhod proti Minsku.

Beloruske oblasti so poskušale prestrezanje in preusmeritev letala s poti upravičiti s prijavo bombe, ki se je izkazala za lažno.

Drugi litovski potnik, ki ga je Reuters imenoval le kot Mantas, je agenciji povedal, da je bloger Roman Protaševič takrat, ko je pilot sporočil, da gre letalo v Minsk, odprl prtljažni prostor.

“Vzel je prtljago in poskušal ločiti, kar je notri. Prenosnik je dal svoji punci. Mislim, da je naredil napako. Tam je bilo veliko ljudi, ki bi jim lahko dal svoje stvari namesto dekletu, ki je bilo, mislim da, tudi aretirano,” je dejal Mantas.

Za Reuters je povedal, da je videl, kako so beloruske varnostne sile po pristanku v Minsku s policijskimi psi preiskovale Protaševičevo prtljago.

En potnik, ki je ostal anonimen, je dejal, da so bili policisti nasilni, ko so prijeli blogerja, ki ga je opisal kot “zelo prestrašenega”.

“Pogledal sem ga naravnost v oči, bil je zelo žalosten,” je dejal potnik.

Popotnik Edvinas Dimsa je za AFP dejal, da je očitno, da je bil Protašević “zelo preplašen”.

“Videti je bilo, kot da bi skočil skozi okno letala, če bi bilo okno slučajno odprto,” je dejal.

En potnik je za litovske Delphi News povedal, da se je Protaševič tresel, ko so ga odpeljali z letala.

“Vprašali smo ga, kaj se dogaja, in rekel je:” Tukaj me čaka smrtna kazen, “je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)