Prostovoljka Rdečega križa tarča grozljivih napadov in žalitev, ker je objela temnopoltega migranta – TOPNEWS.si

Prostovoljka Rdečega križa tarča grozljivih napadov in žalitev, ker je objela temnopoltega migranta

Prostovoljka Rdečega križa tarča grozljivih napadov in žalitev, ker je objela temnopoltega migranta

Prostovoljka španskega Rdečega križa se je znašla na udaru skrajne desnice, ker je objela migranta iz Senegala, ki je skupaj s tisoči drugimi iz Maroka vstopil v špansko enklavo Ceuta v severni Afriki.

Video je zabeležil vso grozo in vso človeškost trenutka ter postal viralen. Nekaj ​​ur kasneje je Luna Reyes po številnih žaljivkah in grožnjah, ki so se vsule s strani privržencev španske skrajno desne stranke Vox, jeznih zaradi prihoda kar 8000 migrantov v Ceuto, zaklenila vse svoje račune na družbenih omrežjih.

“Videli so, da je fant temnopolt, in me niso nehali žaliti in pripovedovati grozljive, rasistične reči,” je za televizijo RTVE dejala 20-letna ženska, ki že od marca prostovoljno sodeluje v Rdečem križu.

Ko so se poročila o žalitvah širila, je internet vrnil udarec. Kmalu so začela prihajati sporočila podpore s hashtagom #GraciasLuna (Hvala Luna).

“Ne bomo dovolili, da bi sovraštvo zmagalo,” je dejala mestna svetnica Madrida Rita Maestre. “Nas, ki ta objem vidimo kot simbol najboljšega v naši državi, je več kot onih drugih,” je sporočila.

Reyesova pravi, da se je je dotaknila podpora tolikega števila ljudi in da je to, da je objela jokajočega migranta “nekaj najbolj običajnega na svetu”. “Jokal je. Ponudila sem mu roko in objel me je. Ta objem je bil njegov rešilni pas,” je povedala Luna.

Javne osebnosti, umetniki in politiki so se združili v podporo prostovoljki.

“#GraciasLuna predstavlja najboljše vrednote naše družbe,” je dejala španska ministrica za gospodarstvo Nadia Calvinho.

“To je veliko več kot fotografija. Je simbol upanja in solidarnosti,” je dejala ministrica za delo Jolanda Diaz.

Generalni sekretar Mednarodne zveze društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca Hagan Kapagin je povedal, da Luna predstavlja “najboljše v nas”.

“Hvala Luna, ker si luč in si svetu pokazala, kako izgleda humanitarnost,” je dejal.

Šibkost migrantske politike EU

Nenaden priliv 8000 priseljencev iz Maroka v Španijo je znova osvetlil vse slabosti migrantske politike EU.

Španske oblasti Maroku očitajo, da migrante, zlasti otroke, uporablja kot politično orodje proti sosednji Španiji. “Nekoliko prej smo sprejeli otroke, veliko mlajše, otroke, stare od sedem, osem, devet let. Mnogi ne razumejo posledic prehoda meje in mnogi se želijo le vrniti domov,” je dejala španska ministrica za človekove pravice Iona Belarra.

“Ti civilisti so ogroženi. Moti nas dejstvo, da so se maroške oblasti odločile, da bodo tisoče civilistov uporabile kot politično orodje za pritisk na Španijo,” je povedala analitičarka Haizam Amira-Fernandez iz inštituta Elcano.

Špansko ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da je bilo vrnjenih 5600 od 8000 tistih, ki so nezakonito vstopili v Španijo, pri čemer se je sklicevalo na dvostranski sporazum, ki odraslim, ki so nezakonito prestopili mejo, omogoča vrnitev.

EU se je postavila na stran Španije po video posnetku, na katerem je maroška mejna straža odprla mejo za prehod migrantov v Španijo. “Evropske unije ne more nihče ustrahovati ali izsiljevati,” je dejal Margaritis Shinas, podpredsednik Evropske komisije.

Nedavni priliv migrantov je primerjal z odločitvijo Turčije leta 2020, da odpre meje migrantom, ki gredo v Evropo. “Ta taktika ni sprejemljiva…Te tretje države morajo najti način za sodelovanje, ne pa, da uporabljajo migrante,” je dejal.

Uradniki v Rabatu pravijo, da je priliv migrantov v Španijo posledica odločitve Madrida, da voditelju gibanja za neodvisnost Zahodne Sahare ponudi zdravljenje proti kroni v Španiji.

Odločitev, da se voditelju fronte Polisario Front Brahimu Galiju dovoli zdravljenje v Španiji, je “nepremišljena, neodgovorna in nesprejemljiva”, je povedal maroški minister za človekove pravice Mustafa Ramid. “Kaj Španija pričakuje od Maroka zdaj, ko je gostila uradnika skupine, ki je proti kraljevini,” je dodal.

Po drugi strani pa obstajajo tisti, ki menijo, da zdravljenje Galije ni problem, ampak odločitev Donalda Trumpa, da prizna suverenost Maroka nad Zahodno Saharo. S to odločitvijo so ZDA postale prva zahodna država, ki je priznala vladavino Maroka nad puščavskim ozemljem.

Ta diplomatska divizija, pravi Irene Fernandez Molina, profesorica mednarodnih odnosov na univerzi v Exeterju, je Rabat spodbudila k odločnejšemu stališču v odnosih z evropskimi državami.

Luna, prostovoljka Rdečega križa, pravi, da si še vedno ne more opomoči od vsega, kar je videla na obali Ceute. Na stotine migrantov, utrujenih od plavanja, je v 36 urah prispelo do španske enklave. Lačni, obupani, utrujeni.

“Na kaj takega nismo bili pripravljeni. Niti ne bi mogli biti,” je dejala.

COMMENTS

Wordpress (0)