Praznovanje na ulicah Gaze: Po 11 dneh spopadov se je začelo premirje med Izraelom in Hamasom – TOPNEWS.si

Praznovanje na ulicah Gaze: Po 11 dneh spopadov se je začelo premirje med Izraelom in Hamasom

Praznovanje na ulicah Gaze: Po 11 dneh spopadov se je začelo premirje med Izraelom in Hamasom

Začelo se je premirje med Izraelom in Hamasom, ki je bilo doseženo s posredovanjem Egipta. Ljudje so na ulice odšli proslaviti premirje, vendar je Hamas opozoril, da še vedno drži “roke na sprožilcu”, in od Izraela zahteval, naj ustavi nasilje v Jeruzalemu in odpravi škodo v Gazi po najhujših spopadih v zadnjih letih.

Palestinci, ki so 11 dni preživeli v krču strahu pred izraelskim obstreljevanjem, so stopili na ulice Gaze. Prebivalci Gaze so praznovali do zore, se vozili z avtomobili po vzhodnem Jeruzalemu s palestinskimi zastavami in hupali v kolonah.

Palestinski raketni ogenj se je nadaljeval v odštevanju do druge ure zjutraj, ko je prišlo do premirja, Izrael pa je izvedel vsaj še en zračni napad.

Obe strani sta dejali, da sta se pripravljeni maščevati za vsako kršitev premirja. Kairo je sporočil, da bo napotil dve delegaciji za nadzor premirja.

Nasilje je izbruhnilo 10. maja, po hudi jezi Palestincev zaradi izraelskega omejevanja njihovih pravic v Jeruzalemu, med drugim tudi zaradi spopadov izraelske policije s protestniki v mošeji Al-Aksa v mesecu ramazanskega posta.

Zaradi spopadov mnogi Palestinci v Gazi niso mogli praznovati Kurban bajrama.

V Izraelu so se radijske postaje, ki neprekinjeno oddajajo novice in komentarje, vrnile na prevajanje glasbe.

https://twitter.com/afea_ali/status/1395565797108449283

V 11 dneh spopadov je bilo ubitih več kot 230 Palestincev, medtem ko je zaradi raketnih napadov Hamasa umrlo 12 Izraelcev.

“Res je, da je danes konfliktov konec, toda (izraelski premier Benjamin) Netanyahu in ves svet bi morali vedeti, da so naše roke na sprožilcu in da bomo še naprej krepili svoj odpor,” je za Reuters povedal Ezat El Resik, višji član Hamasovega političnega urada, in dodal, da Hamas zahteva tudi zaščito mošeje Al Aksa v Jeruzalemu in konec prisilnega izgona Palestincev z njihovih domov v vzhodnem Jeruzalemu.

Ameriški predsednik Joseph Biden se je zavezal, da bo pomagal razrušeni Gazi.

Izjavil je, da bo razdelitev pomoči usklajena s Palestinsko upravo, ki jo vodi Hamasova rival, predsednik Mahmud Abas in ima sedež na Zahodnem bregu, na način, ki “Hamasu ne bo omogočal obnovitev njegovega vojaškega arsenala”.

Ameriški državni sekretar Anthony Blinken naj bi kmalu odpotoval na Bližnji vzhod in se sestal z lokalnimi voditelji.

Analitiki menijo, da je bil glavni cilj Hamasove kampanje raketiranja Izraela marginalizirati Abasa in to skupino predstaviti kot zaščitnico Palestincev v Jeruzalemu. Od tod tudi ime njihove bombne akcije – “Jeruzalemski meč”.

85-letni Abbas je med 11-dnevno vojno ostal marginalna figura. Čeprav se je z Bidnom uspel pogovoriti po telefonu, palestinska oblast v Gazi nima velikega vpliva in se ni odzvala niti ob razglasitvi premirja. Da bi bile stvari še hujše, so Hamasove zelene zastave videli na praznovanju premirja v Ramali, kjer je sedež njegove vlade.

COMMENTS

Wordpress (0)