“Dež pada, krivo je sonce, ker ne sije” – Marjan Šarec odgovarja na kampanjo SDS proti opoziciji zaradi blokade v parlamentu – TOPNEWS.si

“Dež pada, krivo je sonce, ker ne sije” – Marjan Šarec odgovarja na kampanjo SDS proti opoziciji zaradi blokade v parlamentu

“Dež pada, krivo je sonce, ker ne sije” – Marjan Šarec odgovarja na kampanjo SDS proti opoziciji zaradi blokade v parlamentu

Čeprav so vodje poslanskih skupin na neformalnem posvetu pri predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču iskale in našle začasno rešitev za nadaljnje delovanje državnega zbora, na spletu divja prava kampanja proti opoziciji zaradi ponedeljkovega glasovanja, kjer niso podprli dnevnega reda redne seje državnega zbora.

Izredni seji DZ, ki ju koalicija in opozicija zahtevata po zavrnitvi dnevnega reda redne seje, bosta prihodnji teden, so se na posvetu dogovorili predsednik DZ Igor Zorčič in vodje poslanskih skupin. V torek bodo začeli sejo glede predloga ustavne obtožbe premierja Janeza Janše, sledila pa bo seja z večino točk, ki so bile uvrščene na redno sejo.

Predstavniki opozicijskih LMŠ, SAB, SD, Levice in NeP, pa tudi koalicijskih SMC in NSi, so pojasnili, kakšen dogovor so uspeli doseči. “Bila je odprta debata, potekal je dialog, seveda se ne strinjamo v marsičem, ampak že to je pomembno, da sedimo vsi za isto mizo z enim ciljem najti rešitev, kako čimprej končati to politično krizo, ki jo je povzročila ta vlada, ki je manjšinska, in priti do predčasnih volitev,” je po posvetu povedal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović.

“Ker so stranka LMŠ, stranka SD, stranka SAB, stranka Levica in nepovezani poslanci zavrnili dnevni red seje državnega zbora, ne bo prišlo do sprejetja Zakona o planinskih poteh, ki zagotavlja 400.000 evrov sredstev za vzdrževanje in označevanje planinskih poti”, pa so na Twitterju zapisali v SD. Marjan Šarec jim odgovarja: “Dež pada, krivo je sonce, ker ne sije”

To pa še ni vse, saj je po mnenju SDS opozicija kriva tudi za to, da bodo “psi ostali na verigah”, ker bi se s sprejetjem zakona preprečilo, da se živali izpostavlja neprimernim pogojem ter za prekrške uveljavilo višje kazni. Prav tako naj bi zaradi opozicijske blokade državnega zbora brez nujnih sredstev ostali starši otrok s posebnimi potrebami, planinci, vojna grobišča …

Vodja SMC Gregor Perič je v zvezi s tem pojasnil: “Najbrž ni nobena skrivnost, da se je ta časovnica zavlekla, ker so nekateri naši poslanci tako ali drugače objektivno zadržani, predvsem iz zdravstvenih razlogov. Ko bo ta ovira odpravljena, bo tudi seja sklicana.”

“Enostavno ne pridemo skupaj, vsak svoje zagovarja in mislim, da je to eden glavnih motivov, zakaj je situacija v DZ takšna, kot je,” je komentiral vodja poslancev SD Matjaž Han. Kamen spotike ostaja razdelitev mest nepovezanih poslancev, saj imajo recimo v Komisiji za nadzor javnih financ (Knjf) in Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) predstavniki vladne koalicije večino. V Knovsu je recimo odločilen glas Zmago Jelinčič, ki aktualno vlado podpira.

Marjan Šarec je na Twitterju zapisal, da so “zbrani podpisi za referendum o vodah dosegli prvi namen. Zakon je blokiran. Čaka nas še sam referendum, ki naj bo razpisan skupaj s predčasnimi volitvami. Tako bomo odpravili škodljiv zakon in škodljivo vlado. Nova sestava DZ pa bo lahko zagrizla v delo brez blokad”.

Referendum o zakonu o vodah naj bi bil pred poletjem in naj bi bil nekakšen plebiscit o vladi Janeza Janše, ki bi ga opozicija uporabila kot dodaten pritisk za izredne volitve.

COMMENTS

Wordpress (0)