Izrael sprožil nov val napadov na Hamas – TOPNEWS.si

Izrael sprožil nov val napadov na Hamas

Izrael sprožil nov val napadov na Hamas

Kljub poročanju medijev, da je Gaza čez noč začasno ustavila raketiranje Izraela, so izraelska letala nadaljevala z bombardiranjem Gaze.

Militanti iz Gaze so sinoči nekaj pred polnočjo izstrelili rakete na Izrael, nato pa napade ustavili do zore, ko so se v izraelskih skupnostih v bližini Gaze in mesta Netivot spet oglasile sirene.

Ta šesturni premor med raketnimi napadi je najdaljši od začetka konflikta, ki se je začel pred devetimi dnevi, kar lahko pomeni, da so pogajanja o premirju obrodila nekaj sadov.

Za zdaj ni poročil o poškodovanih, piše Times of Israel.

Hamas prevzel odgovornost za napad

Hamas je prevzel odgovornost za napad na območje Netivot in sporočil, da gre za odgovor na “cionistično agresijo” – izraelsko raketiranje tekom noči.

Palestinski viri pravijo, da so izraelske obrambne sile (IDF) ponoči izvedle več napadov na cilje v pasu Gaze, kar potrjujejo videoposnetki, ki prikazujejo vrsto eksplozij.

Palestinski mediji so poročali tudi, da je izraelska vojska zgodaj zjutraj zadela ladje Hamasa na obali Gaze.

Za zdaj ni poročil o žrtvah po sinočnjih izraelskih napadih na pas Gaze.

Po družabnih omrežjih je včeraj krožila informacija, da je bila blizu območja Gaze napadena izraelska patruljna ladja. Nekateri so trdili, da to ni patruljni čoln, temveč korveta izraelske mornarice. Sprva ni bilo objavljeno, s čim je bilo plovilo napadeno, ali gre za protitankovsko raketo tipa Cornet E, izstreljeno z obale, za torpedo ali protiladijsko raketo. Zdaj pa so se pojavile podrobnosti o orožju, s katerim razpolaga mornarica Hamasa, in zakaj so izraelski lovci večkrat streljali na poslopja, ki pripadajo mornarici Hamasa.

O tem primeru je spregovorila tudi izraelska vojska, ki je sporočila, da je v ponedeljek preprečila napad Hamasa, ki je nameraval uporabiti daljinsko vodeno podmornico proti ladjam izraelske mornarice.

“Avtonomno podvodno plovilo je bilo vodeno z obale Gaze, so povedali na tiskovni konferenci izraelske vojske. Kot je bilo napovedano, je bila podmornica usmerjena na plovilo izraelske vojske, a napad ni bil uspešen.

Fosforne bombe, ki topijo meso

Po poročanju tiskovne agencije FARS, ki je blizu iranske vlade, je Palestina Izrael obtožila, da je med nedavnimi napadi uporabil fosforne bombe, s katerimi so ciljali trenutni položaj skupin civilne zaščite.

Fosforjevo strelivo se zlahka vname, ko se spoji s kisikom, kar ustvarja izredno visoke temperature, ki povzročajo opekline, hude poškodbe in smrt. Nastane tudi gost strupen dim, ki povzroči opekline notranjih dihal in zastrupitve.

Skupine za človekove pravice kritizirajo uporabo takšnega streliva na naseljenih območjih, ker lahko pobije prebivalstvo in “ljudi opeče do kosti”.

https://twitter.com/hxnixvii/status/1394215577351122944

Netanyahu sporočil, da bo še naprej napadal teroristične cilje

Medtem ko je IDF včeraj izvajala zračne napade na Gazo, je izraelski premier Benjamin Netanyahu obljubil, da “bo še naprej napadal teroristične cilje”.

Ministrstvo za zdravje Gaze, ki ga vodi Hamas, je sporočilo, da je bilo do zdaj v napadih na Gazo ubitih 212 ljudi, med njimi enainšestdeset otrok in 36 žensk, poroča CNN.

COMMENTS

Wordpress (0)