Sprememba politike: Elon Musk sporočil, da Tesla zaradi podnebnih sprememb ne sprejema več bitcoinov – TOPNEWS.si

Sprememba politike: Elon Musk sporočil, da Tesla zaradi podnebnih sprememb ne sprejema več bitcoinov

Sprememba politike: Elon Musk sporočil, da Tesla zaradi podnebnih sprememb ne sprejema več bitcoinov

Mesec in pol po tem, ko je kupcem sporočil, da je njegove e-avtomobile mogoče kupiti v priljubljeni kriptovaluti, si je ustanovitelj Tesle Elon Musk premislil. Tesla je nakup vozil s pomočjo bitcoinov ustavil zaradi skrbi, da bi to vplivalo na podnebne spremembe.

Ko je Tesla marca napovedala, da bo sprejemala plačila v kriptovaluti, je slednje naletelo na ostre kritike nekaterih vlagateljev in borcev za človekove pravice. Proizvajalec električnih vozil je februarja razkril, da so kupili bitcoine v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev. Vendar so se sinoči umaknili.

“Zaskrbljeni smo zaradi hitrega povečanja uporabe fosilnih goriv za rudarstvo in transakcije z bitcoini, zlasti premoga, ki ima najslabše emisije od vseh. Kriptovalute so dobra ideja … ne pa tudi, če bo naravno okolje plačalo visoko ceno,” je zapisal Musk.

Dodal je, da njegovo podjetje ne bo prodalo nobenega bitcoina in ga bo znova uporabilo, ko bo rudarjenje prešlo na bolj trajnostne vire energije.

Analitiki pravijo, da je sprememba politike posledica bojazni, da bo Tesla ostal brez vlagateljev, osredotočenih na trajnostni razvoj in podnebne spremembe.

“Okoljska vprašanja in odgovorna korporativna politika so zdaj glavna motivacija za številne vlagatelje, Tesla pa kot podjetje, ki se osredotoča na čisto energijo, verjetno želi delati v tem okviru,” je za BBC povedala vodja investicij Julia Lee iz Burman Investa. “Ciniki bi to potezo lahko videli kot poskus Ilona Muska, da bi vplival na trg kriptovalut, kot je to počel že prej,” je dodala.

Musk je eden od najvidnejših zagovornikov kriptovalut in zahvaljujoč njemu je nekoč obskuren dogecoin danes postal ena glavnih digitalnih valut.

Bitcoin ustvarjajo rudarji z uporabo ogromnih računalnikov, ki porabijo veliko električne energije in med seboj tekmujejo pri reševanju zapletenih matematičnih ugank. To je postopek, ki zahteva veliko električne energije, ki pa prihaja iz elektrarn, ki uporabljajo fosilna goriva.

Prevlada kitajskih rudarjev bitcoinov in pomanjkanje motivacije, da preidejo s cenejšega goriva na dražje, obnovljive vire energije, pomeni, da te težave ne bo mogoče hitro rešiti. Na Kitajskem živi 75 odstotkov “rudarjev” bitcoinov, ogljični odtis kriptovalut pa je enak enemu od 10 največjih kitajskih mest, je pokazala nedavno izvedena študija.

Podporniki Bitcoinov pa opozarjajo, da tradicionalni bančni sistem z milijoni delavcev in računalniki v klimatiziranih prostorih porablja tudi veliko energije, ki jo v glavnem pridobivajo iz fosilnih goriv.

COMMENTS

Wordpress (0)