Razmere na Bližnjem vzhodu se ne umirjajo: Zelena luč za invazijo na Gazo, ZDA napotile lovce F-18, Netanyahu zavrnil premirje – TOPNEWS.si

Razmere na Bližnjem vzhodu se ne umirjajo: Zelena luč za invazijo na Gazo, ZDA napotile lovce F-18, Netanyahu zavrnil premirje

Razmere na Bližnjem vzhodu se ne umirjajo: Zelena luč za invazijo na Gazo, ZDA napotile lovce F-18, Netanyahu zavrnil premirje

Na tisoče Palestincev se je danes zjutraj zbralo v mošeji Al-Aksa v vzhodnem Jeruzalemu, da bi opravili molitev bajram-namaz, poroča Al Jazeera. Po bajramski molitvi v haremu mošeje so v odsotnosti opravili pogrebno molitev za vse žrtve izraelskih napadov. Množično zbiranje je potekalo kljub temu, da se je v zadnjih dneh konflikt med Izraelci in Palestinci stopnjeval in da je bilo po poročanju tiskovnih agencij območje mošeje Al-Aqsa eno izmed žarišč.

Število žrtev narašča

V izraelskih napadih je bilo ubitih najmanj 72 ljudi, od tega 17 otrok, odkar so se v ponedeljek zaostrili spopadi med Izraelom in Palestinci, so potrdili predstavniki ministrstva za zdravje Hamasa.

Hkrati je bilo v Izraelu ubitih sedem ljudi, so potrdili izraelski zdravstveni uradniki, poroča Reuters.

Netanyahu zavrnil mirovno ponudbo Hamasa

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je danes zavrnil mirovno ponudbo Hamasa in nadaljeval s hudim bombardiranjem pasu Gaze in trdnjavo palestinskega Hamasa.

V bombardiranju je bilo ubitih devet poveljnikov Hamasa, med njimi šef obveščevalne službe in glavni projektant.

Hamas je sinoči prek ruskega zunanjega ministrstva ponudil premirje, potem ko je na gosto naseljena izraelska mesta izstrelil več kot 1000 izstrelkov.

Netanyahu ni le zavrnil premirja, temveč je napovedal še močnejšo kampanjo proti Hamasu in Palestincem. “To še zdaleč ni konec,” je dejal.

ZDA napotile lovce F-18

Centralno poveljstvo ameriških zračnih sil je v četrtek sporočilo, da so bila v Savdsko Arabijo poslana vojaška letala F-18, da se zagotovi varnost in stabilnost na Bližnjem vzhodu.

Obrambni minister Ganz vpoklical rezervne obmejne čete

Izraelski obrambni minister Benny Ganz je odredil, da se za pomoč policiji pri preprečevanju konfliktov v arabsko-judovskih mestih po državi pokliče 10 rezervnih čet obmejne patrulje.

V izjavi Ganzovega kabineta poudarjajo, da vojakom izraelskih obrambnih sil ne bo dovolil opravljanja policijskih del v mestih, ampak da bo policiji zagotavljal logistično pomoč, poroča “Times of Israel”.

Ganz je poudaril, da v državi vladajo izredne razmere in da bodo nujno poslali velike okrepitve za uvedbo javnega reda in miru.

“Sinoči sem se srečal s 30 voditelji arabskih oblasti, danes pa se bom sestal s predstavniki arabske in judovske javnosti, da bi umiril razmere in ustavil hujskanje in agitacijo, ki uničuje izraelsko družbo,” je dejal Ganz.

Vdor v Gazo

Izraelski mediji poročajo, da se je generalštab odločil, da bo po večdnevnih raketnih napadih Hamasa na izraelske cilje in izraelskim obstreljevanjem njihovih ciljev sprožil kopenski napad na Gazo.

Kopenska invazija na Gazo

Generalštab izraelskih obrambnih sil bo danes obravnaval odobritev morebitne kopenske ofenzive na pas Gaze, je napovedal tiskovni predstavnik vojske Hidaj Ziberman. Nato bi lahko načrte za ofenzivo, ki bi vključevala divizijo Gaza in južno poveljstvo, posredovali izraelskemu političnemu vodstvu v obravnavo, poroča Times of Israel.

COMMENTS

Wordpress (0)