Netanyahu: Militanti bodo plačali zelo visoko ceno, Hamas sporočil, da se ne bo umaknil, odzval se bo na vsak izraelski napad – OZN obe strani pozval k premirju – TOPNEWS.si

Netanyahu: Militanti bodo plačali zelo visoko ceno, Hamas sporočil, da se ne bo umaknil, odzval se bo na vsak izraelski napad – OZN obe strani pozval k premirju

Netanyahu: Militanti bodo plačali zelo visoko ceno, Hamas sporočil, da se ne bo umaknil, odzval se bo na vsak izraelski napad – OZN obe strani pozval k premirju

Po stopnjevanju nasilja in krvavih konfliktov je Izrael v mestu Lod razglasil izredno stanje.

Spopadi med Izraelom in Hamasom so se včeraj stopnjevali, izraelski premier je napovedal, da bo okrepil napade na Gazo, medtem ko je odposlanec OZN za Bližnji vzhod pozval k premirju in opozoril, da “vojne stroške plačujejo navadni ljudje”.

Izrael je v sredo zgodaj izvedel na stotine zračnih napadov na Gazo, potem ko so palestinske militantne skupine izstrelile rakete na Tel Aviv in Beershebo.

“Eskalacija v smeri vojnih razmer”

“Takoj nehajte streljati. Eskaliramo proti obsežni vojni. Voditelji vseh strani bi morali prevzeti odgovornost za deeskalacijo,” je tvitnil odposlanec OZN za Bližnji vzhod Tor Wennesland.

“Stroški vojne v Gazi so uničujoči in jih plačujejo navadni ljudje. OZN sodeluje z vsemi stranmi za vzpostavitev miru. Takoj ustavite nasilje,” je zapisal Wennesland.

V sredo zgodaj zjutraj so v Tel Avivu tulile sirene, ki opozarjajo na zračni napad, je za Reuters povedala priča.

Odjeknilo je tudi več eksplozij, le nekaj minut zatem, ko je Hamas sporočil, da je v odgovor na izraelske zračne napade na palestinsko obalno enklavo izstrelil več kot sto raket proti Tel Avivu.

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je v torek zvečer dejal, da se bodo napadi na Gazo okrepili in od ponedeljka ciljali na približno 500 položajev Hamasa in Islamskega džihada.

“Ta operacija bo trajala nekaj časa, a državljanom Izraela bomo povrnili varnost,” je obljubil Netanyahu.

Tiskovni predstavnik Hamasa Fawzi Barhoum je sporočil, da se Hamas ne bo umaknil in se bo odzval za vsak izraelski napad.

Število civilnih žrtev narašča

Ministrstvo za zdravje v Gazi je v torek sporočilo, da je bilo ubitih 32 Palestincev, toda radijska postaja, povezana s Hamasom, je pozneje poročala, da so bile v izraelskem zračnem napadu na stanovanje nad neko restavracijo umorjene še tri osebe, vključno z žensko in otrokom.

Izraelska služba za nujne primere Magen David Adom je poročala, da je bila v raketnem napadu na stavbo v kraju Rishon Lezion blizu Tel Aviva ubita 50-letnica, v raketiranju Aškelona pa sta bili ubiti še dve ženski. Dve osebi sta bili ubiti v mestu Lod, potem ko je raketa zadela vozilo. Izraelski mediji pišejo, da je med žrtvami tudi sedemletnica.

Netanyahu: Militanti bodo plačali zelo visoko ceno

Nasilje se je začelo v ponedeljek, ko so palestinski militanti raketirali Jeruzalem, izraelski premier Benjamin Netanyahu pa je opozoril, da bodo militanti zanj plačali “zelo težko” ceno.

Palestinske militantne skupine so v skupni izjavi zapisale, da so na Izrael izstrelili rakete v znak protesta zaradi spopadov, ki so izbruhnili med palestinskimi verniki in izraelsko policijo v mošeji Al-Aksa v vzhodnem Jeruzalemu.

Vojaško stopnjevanje med Hamasom in Izraelom se je povečalo v torek zvečer, ko je islamistično gibanje Hamas z raketami zasul izraelsko metropolo Tel Aviv, izraelska vojska pa se je maščevala z zračnimi napadi na pas Gaze.

Mednarodna skupnost je pozvala k miru, muslimanske države pa so izrazile ogorčenje nad najhujšim porastom nasilja v zadnjih letih med islamističnim gibanjem na oblasti v Gazi in judovsko državo, ki so ga spodbudili konflikti v vzhodnem Jeruzalemu.

Zažgana sinagoga

Lokalni mediji poročajo, da je sinagoga blizu izraelskega letališča Ben Gurion v torek zagorela med spopadi med arabskimi in judovskimi prebivalci.

Arabci naj bi oskrunili sinagogo v mestu Lod, 15 kilometrov jugovzhodno od Tel Aviva, in jo zažgali. Zažgali so na desetine avtomobilov in razbili izložbe trgovin.

Župan Loda Jair Revivo je spregovoril o “državljanski vojni” in pozval k takojšnji uvedbi policijske ure. Do resnih spopadov je prišlo tudi v Akri na severu Izraela in v Jaffi blizu Tel Aviva.
V mestu Lod je uvedeno izredno stanje.

V sredo se bo sestal Varnostni svet OZN

Varnostni svet OZN bo v sredo izvedel izredno zasedanje zaradi izraelsko-palestinskega konflikta.

Sklic izredne seje so zahtevale Kitajska, Tunizija, Norveška, Francija, Estonija, Irska, Saint Vincent in Grenadine, Niger in Vietnam, razkrivajo diplomati.

Na prejšnjem zasedanju v ponedeljek se Varnostni svet OZN ni uspel uskladiti glede skupne izjave.

COMMENTS

Wordpress (0)