Apokaliptični prizori iz Gaze, število žrtev narašča, Hamasove brigade Izraelu postavile nov ultimat – TOPNEWS.si

Apokaliptični prizori iz Gaze, število žrtev narašča, Hamasove brigade Izraelu postavile nov ultimat

Apokaliptični prizori iz Gaze, število žrtev narašča, Hamasove brigade Izraelu postavile nov ultimat

Izraelske in palestinske sile so se spet spopadle zgodaj zjutraj. Oboji so bombardirali civilne in vojaške cilje. Število žrtev narašča. Odposlanec OZN za Bližnji vzhod je pozval k prekinitvi konflikta in opozoril, da se razmere “stopnjujejo v pravo vojno”. Sklican je izredni sestanek OZN.

Hamasove brigade al-Qassam so ob 14.55 postavile Izraelu nov ultimat

“Umik iz Al Aqse in Sheikh Yare ali pa bo sproženih 100-krat več raket ob 18. uri proti novim ciljem.”

Ob 14.30 se je začel nov napad iz Gaze na Izrael

“Iz Gaze izstreljujejo rakete v južni Izrael,” so na Twitterju sporočile izraelske obrambne sile.

V več izraelskih mestih ob meji z Gazo so se oglasile sirene za zračni napad.

https://twitter.com/IDF/status/1392450866708369417

Zasedanje varnostnega kabineta

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je danes dejal, da se bo nocoj sestal varnostni kabinet, na katerem bodo razpravljali o težkem razvoju dogodkov, vključno s streljanjem protitankovskega orožja.

“Zgodili so se številni dogodki,” je Netanyahu dejal med ogledom mesta Accra na severu, kjer so čez noč izbruhnili neredi in požari, poroča Times of Israel.

Železna kupola

Izraelske obrambne sile so sporočile, da je Iron Dome (Železna kupola), njihov sistem zračne obrambe, prestregel in uničil 85-90 odstotkov raket, izstreljenih iz Gaze.

Izrael obljubil, da bodo novi napadi privedli do “popolnega, dolgotrajnega molka”

Izrael je danes obljubil, da bo v območju Gaze uvedel “dolgoročni molk” zaradi vse večjega mednarodnega vznemirjanja, naraščajočega števila umrlih civilistov, pobitih v maščevanju v zračnih napadih, usmerjenih proti militantnežem Hamasa.

“Vojska bo še naprej napadala, da bi ustvarila popoln, dolgoročen molk. Šele ko bomo dosegli ta cilj, bomo lahko razpravljali o premirju,” je dejal obrambni minister Benny Ganz, ko se je število pobitih Palestincev povečalo na 43, vključno s 13 otroki . Ranjenih je bilo skoraj 300 Palestincev.

Ganz je izdal novo opozorilo iz mesta Ashkelon na jugu države, kjer je raketa Hamas v torek ubila dve Izraelki. Do zdaj je bilo pet Izraelcev ubitih v raketnih napadih na civiliste, vključno z otrokom v zgodnjih jutranjih urah.

Kdo je zmagal v bitki za Jeruzalem?

Poglavar Hamasa Ismail Haniyeh je sporočil da so Palestinci dosegli novo “razmerje moči” in dosegli zmago v boju za Jeruzalem in obrambo mesta.

“Jeruzalem je hrbtenica konflikta,” je dejal.

Putin in Erdogan sta se pogovarjala po telefonu

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin sta se po telefonu pogovarjala o spopadih v Gazi in Jeruzalemu, je sporočilo turško predsedstvo in dodalo, da Ankara zahteva mednarodne ukrepe proti Izraelu. Erdogan je Putinu dejal, da mora mednarodna skupnost Izraelu “dati zastrašujočo lekcijo” in poudaril, da si Turčija prizadeva za “mobilizacijo te reakcije”, piše v izjavi. Erdogan je še dejal, da si prizadevajo za napotitev mirovnih misij v to regijo, da bi zaščitili Palestince, kar je bil, kot se dodaja, predlog Turčije leta 2018.

Izrael poziva k bojkotu Turčije

Sin izraelskega premierja Benjamina Netanyahuja Jair je Izraelce pozval k bojkotu Turčije, ker se je postavila na stran Palestincev.

COMMENTS

Wordpress (0)