V izraelskem protinapadu ubitih 20 ljudi, med njimi devet otrok – TOPNEWS.si

V izraelskem protinapadu ubitih 20 ljudi, med njimi devet otrok

V izraelskem protinapadu ubitih 20 ljudi, med njimi devet otrok

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, med njimi tudi 9 otrok, v izraelskih zračnih napadih na Gazo kot odziv
na napad Hamasa, ki je izstrelil rakete v Jeruzalem.

Izraelska vojska je potrdila, da je izvedla napad na oborožene skupine, vojaške postroje v Gazi in napadalce, potem ko so palestinski militanti po besedah ​​izraelskega premierja Benjamina Netanyahuja prečkali “rdečo črto” in izstrelili rakete na območje Jeruzalema.

Izraelska vojska: Palestinci izstrelili 150 raket

Izraelska vojska je sporočila, da so palestinski militanti izstrelili približno 150 raket na območje Jeruzalema in južni Izrael. Hamas in majhna militantna skupina Islamski džihad sta prevzela odgovornost za raketne napade.

Po stopnjevanju nasilja je ministrstvo za zdravje Gaze sporočilo, da je bilo v izraelskih zračnih napadih na pas Gaze ubitih vsaj 20 ljudi, vključno z devetimi otroki.

Več sto Palestincev je bilo ranjenih v spopadih z izraelsko policijo na platoju mošej v vzhodnem Jeruzalemu.

Zakaj je prišlo do konflikta?

Novi konflikti so izbruhnili na dan Jeruzalema, ki po hebrejskem koledarju slavi izraelsko osvojitev starega mesta v šestdnevni vojni leta 1967.

V zadnjih tednih so se napetosti dvignile tudi zaradi groženj palestinskim družinam v okrožju Sheikh Jarah v vzhodnem Jeruzalemu, da jih bodo izselili in sprostili prostor za judovske prebivalce.

Kljub zapori je bil v ponedeljek zvečer v Istanbulu protest, protestniki, med katerimi so bili tudi Sirci in Palestinci, so nosili palestinske zastave in vzklikali “Turške vojake v Gazo” in “Dol z Izraelom, dol z Ameriko”.

Turški predsednik Tayyip Erdogan se je z bližnjevzhodnimi voditelji pogovarjal o naraščajočem nasilju. Glede na izjavo iz urada Erdgona je turški predsednik jordanskemu kralju Abdullahu dejal, da so “nečloveški” napadi na Palestince namenjeni vsem muslimanom in dodal, da bi morali Turčija in Jordanija skupaj ustaviti napade.

COMMENTS

Wordpress (0)