(VIDEO) “Gospod Janša, hvala lepa, novi ljudje smo pripravljeni delati dobro za Slovenijo” – Jure Leben predsednik nove stranke Zelenih dejanj (Z.DEJ) o tem, da je nastopil čas za menjavo generacij – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Gospod Janša, hvala lepa, novi ljudje smo pripravljeni delati dobro za Slovenijo” – Jure Leben predsednik nove stranke Zelenih dejanj (Z.DEJ) o tem, da je nastopil čas za menjavo generacij

(VIDEO) “Gospod Janša, hvala lepa, novi ljudje smo pripravljeni delati dobro za Slovenijo” – Jure Leben predsednik nove stranke Zelenih dejanj (Z.DEJ) o tem, da je nastopil čas za menjavo generacij

Nekdanji okoljski minister Jure Leben je v Mariboru s somišljeniki ustanovil novo sredinsko zeleno stranko Z.DEJ. Za predsednika nove stranke je 119 delegatov na virtualnem kongresu soglasno izvolilo Lebna, za podpredsednika stranke pa podjetnika Gregorja Erbežnika.

“Želim si, da Slovenijo ozelenimo in da zapojemo odo svobodi,” je poudaril Leben. Ob tem je dejal, da je v slovenski politiki nastopil čas za menjavo generacij: “Pa ne me narobe razumeti. Vsi ti politiki starejši do sedaj so zelo veliko naredili za Slovenijo in če ne bi bilo njih ne bi bili sedaj tam kjer smo. Ampak jaz mislim , da je čas za nove generacije. Pa mogoče je tudi že čas, da rečemo gospod Janša, hvala lepa, novi ljudje smo pripravljeni delat za dobro Slovenije,” je v intervjuju z Tanjo Skaza, ki je  je uvodoma nagovorila  kongres.

“Hvala vsem, ki ste podprli ustanovitev resnično prve zelene stranke v Sloveniji. Lahko bi v miru v fotelju ostal v gospodarstvu, ampak že nekaj časa nazaj sem ugotovil, da je politika na področju okolja in prostora moja usoda. Ne želim si gledati konstantne degradacije v Sloveniji, ki se trenutno dogaja. Želim si, da Slovenijo ozelenimo, da zapojemo odo svobodi. Verjamem, da nam bo skupaj uspelo,” je v svojem govoru po izvolitvi za predsednika Stranke zelenih dejanj (Z.DEJ) povedal Jure Leben.

Kot je Leben ocenil v nagovoru, živimo v času, ki je onkraj dvoma neprizanesljiv nekdaj svetim in nedotakljivim postulatom moderne države, času, ki je na preizkušnjo postavil naše temeljne vrednote in zasejal dvom v iskrenost in trdnost naših medsebojnih odnosov.

Tako je svoj uvod posvetil vrednotam, ki so po njegovih navedbah vodilo strankinega programa in delovanja. To so svoboda, demokracija, strpnost in spoštovanje. Pri snovanju strankinega programa pa so se po Lebnovih besedah ukvarjali z vprašanjem, kako iskati ravnovesje med kakovostnim razvojem, ki nedvomno prinaša koristi za človeka, in med ohranjanjem okolja, ki je predpostavka človekovega obstoja in posledično temelj obstoja industrije ter ekonomskega razvoja. Po njihovih trditvah je trikotnik človek – okolje – razvoj nedeljiv sistem in tako strankine programske zahteve ne morejo biti utemeljene samo na okoljski politiki, četudi si v osrčje svojega delovanja postavljajo trajnostni pravični razvoj za vse.

Leben je najprej izpostavil zaščito okolja. Kot je napovedal, bodo njihovi prvi koraki hipna razglasitev okoljske krize, ureditev dostopa do pitne vode prebivalcem v Anhovem in prepoved frackinga. Kemis, Termit, Ekosistemi, Eternit in drugi “nonšalantni onesnaževalci našega okolja” po Lebnovih navedbah v Sloveniji nimajo mesta. Dodal je še zaščito slovenskih gozdov, sprejetje zakona o zapiranju premogovnika Velenje in večjo zaščito živali.

V ospredje socialnih zahtev med drugim postavljajo javno dostopno zdravstvo ter pri tem povečanje števila zdravstvenih delavcev, pravično socialno politiko, prenovo sistema izobraževanja v smislu krepitve poklicnega izobraževanja in digitalizacije šolstva ter zavzemanje za aktivni duh v aktivnem telesu.

Da bi bile njihove socialne in okoljske zahteve uresničljive, pa Slovenija po mnenju Z.DEJ potrebuje premišljen nadaljnji razvoj industrije in ekonomije. Prepričani so, da se Slovenija do leta 2030 zmore uvrstiti med 20 globalno najkonkurenčnejših držav na svetu glede na metodologijo WEF. Leben je med predlogi za uresničitev ciljev nanizal pravično razogljičenje Slovenije, trajnostno prometno politiko, decentralizacijo in digitalizacijo Slovenije, uvedbo davka na sladke pijače in davka na nereciklirane plastične embalaže.

Slovenija je po njegovih besedah bogatejša za pravo zeleno politično stranko. “Dovolj je bilo besed, zavajanj, praznega besedičenja in umetnih delitev. Čas je za nas. Za svobodo, naravo, razvoj. Za zelena dejanja,” je poudaril.

Na digitalnem kongresu Z.DEJ so ustanovni člani sprejeli program, statut in poslovnik stranke. Vodstvo je volilo 119 delegatov, ki so Lebna soglasno izvolili za predsednika, za podpredsednika pa podjetnika Gregorja Erbežnika.

https://twitter.com/JureLeben/status/1389088578140053504

 

COMMENTS

Wordpress (0)