(VIDEO) “Zorčič ne jebi, daj ključe od bemfe” – “Ja, sliši še kot kak prizor iz Sopravnih ali iz Botra” – Komentar Mateja T. Vatovca o “obisku” Jožeta Horvata, Danijela Krivca in Gregorja Periča pri Igorju Zorčiču – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Zorčič ne jebi, daj ključe od bemfe” – “Ja, sliši še kot kak prizor iz Sopravnih ali iz Botra” – Komentar Mateja T. Vatovca o “obisku” Jožeta Horvata, Danijela Krivca in Gregorja Periča pri Igorju Zorčiču

(VIDEO) “Zorčič ne jebi, daj ključe od bemfe” – “Ja, sliši še kot kak prizor iz Sopravnih ali iz Botra” – Komentar Mateja T. Vatovca o “obisku” Jožeta Horvata, Danijela Krivca in Gregorja Periča pri Igorju Zorčiču

Na družbenih omrežjih še vedno odmeva obisk vodij poslanskih skupin koalicije, ki so predsedniku državnega zbora dali “na vpogled” 47 podpisov poslancev, ki naj bi Zorčiča prepričali, da odstopi z mesta predsednika državnega zbora. Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je misijo primerjal s prizori iz kultne nadaljevanke Sopranovih ali filma Boter. “Ja sliši še kot kak prizor iz Sopravnih ali iz Botra”.

Matej T. Vatovec: “Mislim na to, da hodijo trije vodje poslanskih skupin izsiljevati z nekakšnimi listi predsednika državnega zbora, je nekoliko nenavadno”.

Čeprav je bila policija že pred prvim glasovanjem v DZ o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča pripravljena na varovanje Jožefa Horvata, pa koaliciji ni uspelo zbrati dovolj glasov za zamenjavo. Hkrati naj bi bili že spisani dokumenti, ki bi Igorju Zorčiču odrekli varovanje, ki mu pripada na funkciji predsednika državnega zbora.

Vrh policije je informacijo o tem, da bi Igor Zorčič ostal brez varnostnikov in šoferja, potrdil, saj je bila izdana odredba, s katero naj bi bilo poskrbljeno za varovanje Jožefa Horvata kot novega predsednika državnega zbora, še preden je bilo v državnem zboru opravljeno glasovanje, s katerim pa vladajoči koaliciji kasneje ni uspelo razrešiti Igorja Zorčiča z mesta predsednika državnega zbora.

Hkrati je bila že pripravljena tudi dokumentacija, s katero se Zorčiču odreče varovanje. Predsednik državnega zbora je namreč ena od najbolj varovanih oseb v državi – takšno varovanje pripada še predsedniku republike in predsedniku vlade. Fizično policijsko varovanje pa pripada še vsem trem “državotvornim” ministrom, kot jih radi imenujejo, to je ministroma za zunanje in notranje zadeve ter ministru za obrambo. Aktualna vlada pa je med varovane funkcionarje dodala še podpredsednike vlade.

Koalicijske SDS, NSi in SMC so namreč v četrtek v parlamentarni postopek vložile predlog za Zorčičevo razrešitev. Kdaj bo novo glasovanje o razrešitvi predsednika državnega zbora, ni popolnoma jasno, saj so predlagatelji zahteve za njegovo razrešitev na kolegiju predsednika DZ včeraj zavrnili predlog, da bi o tem odločali na prvi izredni seji, ki bo v sredo.

Ob odsotnosti predstavnika poslancev narodnih manjšin namreč ne koalicija s SNS in DeSUS ne večji del opozicije na drugi strani nimajo dovolj glasov za potrditev predloga. Zorčič je spomnil, da ni bil izglasovan terminski program dela DZ za junij, prav tako ne seja na daljavo in predlogi za obravnavo nekaj vladnih zakonov po nujnem in skrajšanem postopku. “Ne glede na to DZ lahko deluje. Res pa je, da bo to delo, kar zadeva delovna telesa, prepuščeno bolj njihovi svobodni volji,” je ugotavljal.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je včeraj v izjavi v DZ ponovno ugotavljal, da so v položaju, ki mu v Angliji pravijo “obešen parlament”, ko je zaradi razmerij moči zelo težko odločati in sprejemati odločitve. Po dogajanju okoli podpisov za Zorčičev odstop današnja zavrnitev predloga za odločanje o njegovi razrešitvi po Vatovčevi oceni kaže na to, da koalicija nima več potrebnih glasov niti za običajne postopke, ki se sprejemajo na kolegiju.

Poslanca narodnih manjšin sta jeziček na tehtnici, koaliciji trenutno ne pomaga niti podpora DeSUS in SNS, je še ugotavljal. Po njegovih ocenah bi morala koalicija ugotoviti, da tako ne gre več in je čas, da se parlament razpusti in gremo na volitve.

COMMENTS

Wordpress (0)