Farmacevtska podjetja kritizirala Bidna zaradi podpore odpravi patentov za cepiva proti covidu-19 – TOPNEWS.si

Farmacevtska podjetja kritizirala Bidna zaradi podpore odpravi patentov za cepiva proti covidu-19

Farmacevtska podjetja kritizirala Bidna zaradi podpore odpravi patentov za cepiva proti covidu-19

Farmacevtska podjetja so sporočila, da bi lahko podpora ameriškega predsednika Bidna razveljavitvi patentov za cepiva covid-19 porušila krhko dobavno verigo in da bi morale bogate države cepiva bolj velikodušno deliti z državami v razvoju.

Joe Biden je v sredo podprl ukinitev patentov za cepiva covid-19, kar je sprožilo ogorčenje farmacevtskih podjetij.

Če Svetovna trgovinska organizacija (STO) tak predlog sprejme, bi se pojavili novi proizvajalci brez potrebnega znanja in nadzora izumiteljev, ki bi iztisnili zanesljive dobavitelje, je sporočila Mednarodna zveza farmacevtskih proizvajalcev in združenj (IFPMA).

“Slišal sem, da je veliko (proizvajalcev cepiv) govorilo, da so “naši viri razpršeni in naši tehniki izčrpani,” je za Reuters dejal generalni direktor IFPMA Thomas Cueni, ki je opozoril na možen kaos, če bi se dopustila vključitev “neprimernih podjetij”.

Podjetja, ki so razvila cepivo, so kritizirala tudi Bidenovo izjavo.

“Patenti niso omejevalni dejavnik za proizvodnjo ali dobavo našega cepiva. Kratkoročno in srednjeročno ne bi povečali svetovne proizvodnje in ponudbe odmerkov cepiva,” je sporočil nemški BioNTech, ki je skupaj s Pfizerjem izdelal cepivo in načrtuje letos dobavo do 3 milijard odmerkov.

BioNTech navaja, da postopek proizvodnje cepiv razvija že več kot desetletje in da njegovo repliciranje med drugim zahteva izkušeno osebje in skrben prenos tehnologije.

“Patenti niso krivi za premalo hitro dobavo”

CureVac, drugo nemško podjetje, ki namerava ta mesec predstaviti rezultate testov za svoje cepivo mRNA, je dejalo, da patenti niso krivi za premalo hitro dobavo.

“Ker se je tehnologija mRNA izkazala za ključno tehnologijo v boju proti covidu-19, svet zdaj potrebuje enake surovine v nedoločljivih količinah. Največja težava je, kako to uskladiti,” je dejala tiskovna predstavnica podjetja.

Direktor IFPMA Cueni pravi, da so ovire za dostavo cepiv trgovinske ovire, zlasti ameriški zakon o obrambni proizvodnji (DPA).

Gre za zakon, ki daje prednost javnim naročilom, povezanim z obrambno sfero, vendar se pogosto uporablja v krizah, kot so naravne nesreče.

Cueni meni, da bi morale bogate države donirati cepiva državam v razvoju, namesto da bi cepile mlade in zdrave ljudi v svojih državah.

Moderna pa je poudarila, da odprava pravic intelektualne lastnine ne bo pripomogla k večji proizvodnji cepiva v letih 2021 in 2022.

Lani je ameriška farmacevtska družba izjavila, da ne bo uveljavljala svojih pravic do intelektualne lastnine.

Italijanska družba ReiTherra, katere poskusno cepivo je v zaključni fazi testiranja, je bila kritična do ukinitve patentov.

“Obstaja znanje, ki ga mora lastnik prenesti naprej,” je dejal tehnološki direktor ReiThere Stefano Colloca.

Za razliko od farmacevtskih družb je zveza GAVI, ki skupaj s SZO izvaja program distribucije cepiv COVAX, pozdravilo Bidenovo podporo ukinitvi patentov.

COMMENTS

Wordpress (0)